După cinci ani de pierderi Alcatel-Lucent a revenit pe profit în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul de echipamente pentru reţele de telecomunicaţii Alcatel-Lucent a înregistrat anul trecut un profit net de 1,1 miliarde de euro, primul din ultimii şase ani, şi estimează creşterea marjelor în acest an, precum şi câştiguri suplimentare din exploatarea portofoliului de brevete de invenţie.

Acţiunile companiei au crescut cu până la 22% vineri la Paris, potrivit Bloomberg.

Grupul format în 2006 prin fuziunea Alcatel cu Lucent Technologies a încheiat astfel o campanie de trei ani care a avut ca obiectiv revenirea la profit.

Alcatel-Lucent vrea să obţină începând din acest an venituri suplimentare semnificative din licenţierea celor 29.000 de brevete pe care le deţine, care vizează în principal industria telecom, tehnologii de linie fixă şi wireless.

Strategia este similară cu cea adoptată de compania rivală Ericsson, producătorii de echipamente pentru telecomunicaţii fiind afectaţi pe de o parte de scăderea cererii din partea operatorilor şi, pe de altă parte, de concurenţa dură din partea rivalilor din China, precum Huawei, care au reuşit să câştige în ultimii ani "felii" substanţiale din piaţă.

Înaintea profitului din 2011, Alcatel-Lucent a acumulat timp de cinci ani pierderi de aproape 10 miliarde de euro.

Compania a vândut numeroase active pentru a reveni pe profit, inclusiv o participaţie la producătorul de echipamente destinate industriei aeronautice Thales.
În trimestrul al patrulea, Alcatel-Lucent a vândut divizia de software pentru call-center către fondul Permira Advisers petnru 1,5 miliarde de dolari, însă câştigul va fi bugetat în primul trimestru al acestui an.

Ericsson a anunţat în ianuarie scăderea profitului din cauza cererii în declin din America de Nord, acţiunile companiei coborând cu 14% în ziua comunicării datelor.

Nokia Siemens Networks, un alt nume important în industria echipamentelor pentru telecomunicaţii, a anunşat în noiembrie că va concedia 17.000 de angajaţi, 23% din forţa de muncă.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite