Ce cheltuieli puteţi face pe firmă, fără a intra în vizorul ANAF? - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică vă învaţă ce cheltuieli puteţi face pe firmă şi de ce nu primesc angajaţii companiilor private sporuri. Printre alte subiecte, judecătorii vor fi obligaţi să promoveze procesul de mediere, plafonul pentru returnarea automată a TVA a crescut, iar un tânăr a investit la Bursă cu banii de la majorat.

Ce cheltuieli puteţi face pe firmă, fără a intra în vizorul ANAF?

Avantajul de a trece cheltuielile, făcute de un patron, pe societatea sa comercială constă în aceea că îşi poate deduce TVA aferentă. Astfel va "simţi" că produsele sunt mai ieftine. Totuşi, acest avantaj este valabil numai pentru societăţile plătitoare de TVA. Ce cheltuieli putem să facem "pe firmă"? Orice fel de cheltuieli. Sunt însă toate cheltuielile deductibile la calculul impozitului pe profit? Răspunsul este nu. Pentru ca aceste cheltuieli să fie deductibile, ele trebuie să ajute la realizarea obiectului de activitate al societăţii, potrivit Curierul Naţional.

De ce nu dau companiile private sporuri angajaţilor aşa cum face statul?

Angajaţii de la stat, care beneficiază de sporuri ce le dublează, uneori, salariile de bază, sunt "victime" ale unor metode folosite de dinainte de '90 în instituţiile publice, menite să le suplimenteze veniturile într-un mod mai mult sau mai puţin justificat. Angajatorii din mediul privat, în schimb, nu se înghesuie să îşi recompenseze angajaţii prin intermediul sporurilor fixe.  "Diferenţa majoră între spor şi bonus este evidentă: sporul se acordă indiferent de performanţă, bonusul se acordă numai pe baza performanţei. Acest lucru explică diferenţa de mentalitate şi percepţie a muncii: angajaţii din mediul privat vor căuta să-şi crească salariul prin creşterea performanţei, iar cei de la stat încearcă să-şi crească salariul prin accesul la cât mai multe sporuri", spune, pentru ZF, Anca Podoleanu, managing partner Choice Management&Consulting.

Judecătorii vor fi obligaţi să promoveze procesul de mediere

Organele judiciare şi arbitrale, precum şi alte autorităţi cu atribuţii jurisdicţionale vor fi obligate, începând cu 3 martie, să le aducă la cunoştinţă parţilor aflate în conflict că au la dispoziţie calea medierii pentru a ajunge la o soluţie. "Pentru părţi, apelarea la mediere le va ajuta să îşi rezolve litigiile într-o perioadă scurtă de timp, cu un efort financiar redus, iar finalitatea va consta într-un acord de mediere autentificat de notarul public sau încuviinţat de instanţa de judecată, a precizat Tudor Tatu (foto), preşedintele Uniunii Mediatorilor Bancari, citat de Financiarul.

Plafonul pentru returnarea automată a TVA a crescut la 10.000 de lei lunar

Ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, a anunţat că a emis un ordin prin care plafonul pentru returnarea imediată a TVA a crescut la 10.000 de lei lunar, scrie Money. "Mărim numărul beneficiarilor de restituire fără control, restituirile urmând a se face pe analiză de risc şi numai pentru cei care au ieşit din zona respectării legalităţii fiscale sau alte probleme fiscale să fie controlaţi", a spus Vlădescu despre prevederile ordinului care intră în aplicare de luni, 1 martie.

Cu banii de la majorat, investitor la Bursă

Petru Cătălin David are 20 de ani şi a investit pentru prima dată la bursă în urmă cu doi ani, 30 de milioane de lei vechi, pe care îi strânsese la majorat."Deocamdată, este doar un hobby, nu pot să mă întreţin din Bursă. Am reuşit să câştig destul de bine cu acţiunile Cond-mag Braşov (simbol CO-MI). Acum, am acţiuni STK şi SIF Transilvania în portofoliu, care valorează 22 de milioane de lei vechi. Încă sunt pe pierdere, dar aştept revenirea pieţei", a declarat, pentru Bursa, Petru Cătălin David.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite