ANRE vrea reducerea ajutorului de stat pentru energia produsă în centrale fotovoltaice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va reanaliza, în iunie, schema de sprijin pentru investiţiile în unităţi fotovoltaice de producţie a energiei şi este posibil să propună Guvernului diminuarea schemei de sprijin prin certificate verzi.

"Prima analiză va fi făcută până la finele lunii iunie, acum evaluăm proiectele. Vom propume Guvernului schimbarea schemei de sprijin, acolo unde se justifică. Dacă va fi cazul, vom propune Guvernului reducerea numărului de certificate verzi, dar asta va fi la latitudinea Guvernului", a declarat marţi Zoltan Nagy-Bege, director în ANRE, prezent la o conferinţă organizată de Asociaţia Română pentru Industria Fotovoltaică (RPIA), potrivit Mediafax.

Certificatele verzi se tranzacţionează la preţul maxim prevăzut de lege, de 55 euro pe unitate. Astfel, o companie care produce energie în panouri fotovoltaice primeşte 330 de euro pe MWh doar prin schema de sprijin, pe lângă preţul de vînzare a electricităţii propriu-zise.

Un număr prea mare de certificate

Din datele ANRE, acest număr de certificate este prea mare, permiţând dezvoltatorilor de astfel de unităţi de producţie să primească prea mulţi bani prin schema de prijin, recuperându-şi astfel investiţia într-un termen foarte scurt, de patru ani.

"Cei care credeau în recuperarea investiţiei în patru ani vor renunţa la proiecte şi vor rămâne doar investitorii serioşi, de care avem nevoie", a adăugat Nagy-Bege.

El a adăugat că în prezent sunt emise permise de racordare la reţea pentru 805 MW în unităţi fotovoltaice, din care au contracte de racordare proiecte 335 MW, mult peste estimările ANRE din 2010.

Problema principală a schemei de sprijin prin certificate verzi este cuantumul ajutorului de stat acordat dezvoltatorilor, la nivelul ANRE existând temerea că ajutorul de stat este prea mare, iar astfel companiile vor obţine venituri nejustificate.

În Legea de sprijin a investiţiilor în energii regenerabile sunt prevăzute praguri de recuperea a investiţiilor, care nu trebuie să depăşească 10%.

"Dacă rata de rentabilitate creşte cu mai mult de 10%, statul trebuie să intervină şi să diminueze numărul de certificate verzi. Vream ca din ianuarie 2013 să îndeplinim obligaţia faţă de Comisia Europeană de a reduce numărul de certificate în caz de supracompensare. Dacă vom reduce număr certificate, nu vom coborî sub acest prag de rentabilitate", a spus Nagy-Bege.

El a precizat că în 2010 investiţia pentru 1 MW în unităţi fotovoltaice era de 3,5 milioane euro, rezultând o rată de rentabilitate de 11,6%, peste limita stabilită de lege. În prezent, costurile echipamantelor au scăzut, iar pentru 1 MW instalat în panouri fotovoltaice investiţia a scăzut la 2 milioane euro, însă rata de rentabilitate a crescut masiv, la peste 22%.

Deputatul PSD Ciprian Surupăceanu, prezent în conferinţă, a afirmat că "suntem clar în supracompensare", dar a adăugat speranţa că legea să nu fie modificată. "Asta nu înseamnă că nu putem închide ochii şi să le dăm şansa să îşi recupereze investiţia în patru ani, în loc de şapte. (...) Să nu ne grăbim să băgăm în faliment sute de firme", a spus Surupăceanu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite