Criza datoriilor suverane face din monedele asiatice un “safe-haven”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teama că problema datoriilor suverane din Europa va contamina şi lira sterlină, împinge investitorii britanici către alte monede. Remninbiul chinezesc, dolarul singaporez şi ringgitul malaiezian sunt destinaţii tot mai căutate de managerii fondurilor de investiţii.

“Sunt îngrijorat de perspectivele economiei britanice, dat fiind faptul că există o serie de indicatori care arată că riscul unei recesiuni este în creştere ” a declarat pentru Financial Times,  Mike Riddell, managerul de investiţii al International Sovereign Bond Fund – un fond din Marea Britanie, cu active de circa 60 de milioane de dolari.
“Cred că, pe termen lung, dolarul american este în scădere, având în vedere faptul că Statelor Unite le-a fost deja redus ratingul suveran, iar o altă reducere este tot mai probabilă” a adăugat acesta. De aceea, în locul dolarului american, Riddell îşi majorează expunerea pe instrumente financiare denominate în monede asiatice: 6% din activele fondului este expunerea pe renminbiul chinezesc, 5% pe dolarul singaporez şi circa 3% pe ringgitul malaiezian.
Managerul de investiţii britanic este însă la fel de puţin încrezător şi în moneda unică europeană, din cauza incapacităţii politicienilor de a rezolva problema datoriilor suverane. Fondul condus de Riddell şi-a lichidat încă din 2010 expunerea pe care o avea pe datoria publică a Franţei, iar singura ţară europeană pe care acesta mai are deţineri este Germania, pe ale cărei obligaţiuni fondul are o expunere de peste 20% din portofoliu. Expunerea pe moneda unică a fost contrabalansată prin majorarea deţinerilor în moneda elveţiană, în krona norvegiană şi în krona Suediei. Cum francul elveţian s-a depreciat în urma intervenţiilor Băncii Centrale a Suediei, Riddell şi-a reorientat strategia de investiţii, majorându-şi deţinerile în monedă norvegiană, care reprezintă acum circa 20% din activul fondului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite