Cine si cat castiga de pe urma aplicarii cotei unice sau a impozitarii progresive a veniturilor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum este mai bine: sa platesti o cota unica de impozitare a veniturilor sau sa se mearga in continuare pe sistemul clasic, in transe. Cine si cand are de castigat de pe urma aplicarii unuia sau

Cum este mai bine: sa platesti o cota unica de impozitare a veniturilor sau sa se mearga in continuare pe sistemul clasic, in transe. Cine si cand are de castigat de pe urma aplicarii unuia sau altuia dintre cele doua sisteme? Aceasta este una dintre marile divergente dintre principalele doua blocuri politice romanesti in ceea ce priveste impozitarea persoanelor. Guvernul a avut o tentativa, in urma cu un an, de a introduce cota unica de impozitare, insa initiativa a fost blocata politic. Acum, aceiasi guvernanti isi ataca rivalii politici pentru ca doresc sa faca acelasi lucru. Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor, spune ca aceasta formula nu mai este de actualitate, precizand ca impozitarea progresiva este mai echitabila din punct de vedere social. Ambele tabere vin cu calcule si argumente pentru a-si sustine varianta.
Aproape 40% dintre salariati nu platesc impozit, indiferent de varianta aleasa
Prin aplicarea sistemului de impozitare cu cota fixa de 16 la suta si in conditiile de pastrare a metodologiei de calcul a bazei impozabile (acordarea deductibilitatilor fiscale prevazute de Codul fiscal), rezulta o dezavantajare clara a persoanelor cu venituri mici fata de cele cu venituri mari, sustin reprezentantii Ministerului Finantelor. Astfel, pentru venituri salariale lunare de pana la 4,2 milioane lei (4,57 milioane conform calculelor PNL-PD), persoanele salariate, cu un copil in intretinere (aproximativ 636.000 salariati) nu platesc impozit pe venit. "In nici un caz nu poate fi vorba de scaderea venitului net pentru cei cu salarii mici, asa cum afirma reprezentantii PSD +PUR" sustin insa oficialii Aliantei D.A. Prin aplicarea cotei unice de 16 la suta, pentru veniturile salariale lunare cuprinse intre 4,2 milioane lei si 7,5 milioane lei, contribuabilul va datora un impozit mai mare, care ii diminueaza venitul net. Oficialii Finantelor sustin ca, pentru eliminarea acestei pierderi, pentru aceasta categorie de salariati, ar trebui acordate de la buget, printr-un sistem de deduceri suplimentare, peste 500 miliarde lei. Reprezentantii ministerului spun ca, in varianta Aliantei PSD + PUR, pentru veniturile salariale de peste 4,2 milioane lei, toti salariatii castiga, dar nivelul castigului difera insa in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere. De exemplu, un salariat cu o persoana in intretinere, cu un venit lunar de 5 milioane de lei (aproximativ 40 la suta din numarul de salariati), va castiga in plus 34.000 de lei/luna (in varianta sistemului de impozitare in transe) si va pierde 17.000 de lei/luna (in cazul cotei unice de 16 %). La un venit lunar de 7,5 milioane lei (21,8% din totalul salariatilor), in varianta aliantei PSD+PUR castigul lunar este de 116.250 lei, in timp ce in varianta aliantei D.A. se pierd 31.500 lei.
Cota unica de 16% - mai avantajoasa pe masura ce cresc veniturile
Pe de alta parte insa, in cazul unui venit lunar de 20 de milioane de lei (14,3 la suta din totalul salariatilor), in varianta aliantei PSD + PUR castigul este de numai 438.000 lei/luna, in timp ce in varianta aliantei D.A. castigul este de 1.006.000 lei/luna. Castigurile in cazul aplicarii cotei unice de 16% cresc pe masura ce veniturile salariale sunt mai mari. La un venit lunar de 35 milioane lei, in varianta aliantei PSD + PUR castigul lunar este de 831.000 lei, in timp ce in varianta aliantei D.A. castigul este de 3.601.000 lei/luna. Numai ca oficialii Finantelor sustin ca doar putin peste 156.000 de salariati au venituri de peste 20 milioane lei, adica aproximativ 3,2% din totalul salariatilor. Reprezentantii actualei guvernari sustin astfel ca sistemul Aliantei D.A. va accentua polarizarea sociala, dezavantajandu-i pe cei cu venituri mici si creand un dezechilibru bugetar major (aproximativ 23.000 miliarde lei). "In cazul unui salariat cu un copil in intretinere, pentru un venit brut de pana la circa 8 milioane lei, salariatul va inregistra pierderi prin aplicarea cotei unice" mai spun oficialii Finantelor. Reprezentantii PNL-PD spun insa ca exemplele prezentate de PSD + PUR sunt doar niste cazuri punctuale, care nu respecta situatia reala a distributiei angajatilor in functie de venituri. Calculele Aliantei D.A. iau in considerare un salariu mediu brut pe economie (in 2005) de 9,2 milioane lei. In varianta PSD + PUR, impozitul datorat de un salariat cu o persoana in intretinere va fi de 803.360 lei (adica 18,53%), cu aproape 110.000 lei mai mare decat in cazul variantei cotei unice de 16% (693.760 lei). "Pe masura ce salariile vor creste in Romania, asa cum si-a fixat ca tinta si PSD, cota unica de 16% devine tot mai avantajoasa pentru majoritatea salariatilor", au mai spus reprezentantii PNL-PD.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite