Prin lege, calul galopeaza de la munca la "companie si agrement"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Agriculturii cauta teren de hipodrom in Capitala

Proprietarilor de cai li se pregatesc noi reguli dupa care sa isi creasca animalele. O initiativa legislativa a presedintelui Comisiei de agricultura a Camerei Deputatilor, Attila Kelemen, intentioneaza sa transforme calul din animal de munca, intr-unul de agrement, sport sau companie. Pe marginea proiectului Legii calului specialistii Ministerului Agriculturii au facut unele observatii "pentru a reinvia statutul calului din perioada interbelica". "In acest sens, intentionam sa construim un hipodrom in Bucuresti. Trebuie doar sa gasim spatiul potrivit, dupa ce este rezolvata problema revendicarilor", ne-a declarat Vasile Lupu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. El a precizat ca noua lege va reorganiza Autoritatea Hipica Nationala "care in prezent nu functioneaza pentru ca a fost trecuta in subordinea Regiei Nationale a Padurilor ca solutie de avarie". Autoritatea va trece in coordonarea ministrului Agriculturii si va prelua cea mai mare parte a atributiilor privind cabalinele care sunt gestionate acum de trei institutii: Romsilva, Agentia Nationala Sanitar-Veterinara si Agentia Nationala de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie.
Crescatorii trebuie sa anunte in 15 zile daca au sacrificat animalul
Pot creste cabaline persoanele fizice, asociatiile de crescatori si hergheliile de stat sau private. Crescatorii de cai de rasa au obligatia de a informa in scris, in termen de 15 zile, asupra disparitiei sau instrainarii cabalinelor detinute sau inregistrate, iar despre instrainarea cailor fara origini cunoscute, Consiliile locale sunt cele care vor trebui sa raporteze lunar. Proprietarii de cabaline vor trebui sa permita individualizarea animalelor fie prin dangalizare (insemne facute cu fierul rosu sau cu substante corosive pe pielea calului), fie prin implantarea de microcipuri.
Un cal din patrimoniul genetic national poate costa 300 milioane lei
Din cei aproximativ 850.000 de cai existenti in Romania, nici 10.000 nu sunt de rasa. "In proprietatea statului, la RNP, se afla aproape 4.000 cai de rasa din care 2.060 sunt pentru patrimoniul genetic al tarii. Diferenta o reprezinta tineretul cabalin care are potential ca dupa implinirea varstei de patru ani sa intre in patrimoniul genetic national", ne-a precizat Gheorghe Mohanu, directorul Directiei crestere, exploatare si ameliorare a cabalinelor din RNP. Caii care sunt eliminati din patrimoniu pentru a face loc unora mai tineri si mai valorosi sunt scosi la vanzare. Un astfel de exemplar poate costa 40 milioane lei, dar si 300 milioane lei. Romsilva are si 1.095 armasari de monta folositi pentru conservarea patrimoniului genetic, dar si pentru ameliorarea cailor din marea crestere.
Amenzi de pana la 50 milioane lei pentru monta fara autorizatie
Proiectul Legii calului prevede sanctiuni pentru cei care savarsesc contraventii in acest domeniu. Astfel, pentru folosirea la monta a armasarilor neautorizati si pentru folosirea materialului seminal neaprobat de Autoritate cel vinovat poate fi amendat cu o suma cuprinsa intre 20 si 50 de milioane lei. Cu amenzi ceva mai mici, intre 10 si 20 de milioane lei, risca sa fie sanctionati cei care nu completeaza la zi sau completeaza eronat evidentele zootehnice si genealogice. Crescatorii care nu raporteaza ca au vandut sau au sacrificat animalul pot fi amendati cu pana la cinci milioane lei, cu aceeasi amenda urmand a fi sanctionati si cei care nu-si ard cu fierul rosu tineretul cabalin in termen de sase luni si cei care nu depun la Autoritate in 30 de zile declaratiile de fatare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite