Ce facem cu bugetarii disponibilizaţi? - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică scrie despre problema bugetarilor disponibilizaţi, succesele FMI şi executarea silită a ministrului Vlădescu. Printre alte subiecte, cota unică şi TVA sunt încă în pericol, iar terenurile din Mamaia, de 17 ori mai scumpe decât cele din 2 Mai.

Ce facem cu bugetarii disponibilizaţi?

Personalul din sectorul public ar trebui să scadă pe termen mediu cu 250.000 de salariaţi, cam cu cât a fost suplimentat în perioada 2006-2008, a declarat ieri şeful misiunii FMI de evaluare a acordului, Jeffrey Franks. ''În niciun caz aceşti bugetari nu pot fi angajaţi în mediul privat, pentru că Guvernul nu a făcut nimic pentru a ajuta agenţii economici. Cum pot intra 250.000 de bugetari în sectorul privat, în condiţiile în care cei mai mulţi şomeri vin de aici? Dacă Guvernul va lua măsuri anticriză şi va ajuta, va crea unele facilităţi întreprinzătorilor, probabil o mică parte din bugetari îşi vor găsi un loc de muncă, dar asta depinde numai de Guvern'', a declarat, pentru Curierul Naţional, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florea Pârvu.

Succesele FMI

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, a declarat, ieri, că impactul crizei asupra României a fost mai sever decât s-ar fi aşteptat. Adică, FMI s-a înşelat. Nu este prima oară când FMI se înşeală cu privire la o ţară. În realitate, FMI s-a înşelat cu privire nu numai la o ţară, ci la lumea întreagă, scrie ziarul Bursa. Anul trecut, FMI şi-a cerut scuze că nu a avertizat lumea asupra crizei financiare. Când şi-a cerut scuze, a menţionat că, de fapt, experţii FMI prognozaseră criza cu ani în urmă, dar că echipa de conducere hotărâse să nu o comunice lumii.

Cota unică şi TVA sunt încă în pericol

România ar putea rămâne în recesiune şi în acest an şi nu va scăpa de majorarea impozitelor, dacă măsurile de reducere a salariilor bugetarilor şi pensiilor decise de Guvern nu vor da roade în următoarele luni, potrivit memorandumului suplimentar de înţelegere convenit cu FMI. Totodată, România va avea nevoie de reactivarea programului de privatizare, CFR Marfa fiind pe lista de privatizări, scrie Ziarul Financiar.

Ministrul Vlădescu, executat silit pentru că n-a plătit datoriile către stat

Potrivit listei datornicilor la stat, înregistraţi la data de 31 martie, firma EOL Renewable Energy, unde ministrul finanţelor este asociat într-o cotă de 25%, figurează ca executată silit pentru 25.278 lei, notează Money. Firma, producătoare de energie electrică, s-a remarcat până acum printr-un contract cu primăria comunei tulcene Cerna, vizând construcţia Parcului Eolian Cerna. Potrivit declaraţiei de interese, ministrul Finanţelor este acţionar la zece firme, dintre care două în curs de radiere.

Terenurile din Mamaia, de 17 ori mai scumpe decât cele din 2 Mai

Cu cât sunt mai apropiate de bulgari, terenurile cu vedere la mare sunt cu atât mai accesibile  În localităţile maritime din apropiere de graniţă  se găsesc şi cele mai generoase suprafeţe.  Totuşi, piaţa este blocată, chiar dacă numărul celor interesaţi în achiziţia unui teren a crescut, informează Financiarul. "Dacă până în 2009 toată lumea cumpăra, iar autorii tranzacţiilor se lăudau, uneori înflorind, despre cât de scump a fost terenul, acum majoritatea celor interesaţi de terenuri caută chilipiruri cu care să se poată iar lăuda”, povesteşte Mihai Ichim", agent imobiliar (PFA).


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite