Cei bogaţi aleg să trăiască cu bunuri de lux împrumutate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru 20.000 poţi deveni membrul unui club de unde poţi închiria maşini de lux, case de vacanţă sau iahturi

Visezi la o casă de vacanţă în cel mai exotic loc, un Ferrari sau un iaht şi, de ce nu, un avion privat? Chiar dacă ai un cont gras în bancă, de ce să le cumperi, când poţi să le împrumuţi pentru o taxă anuală. Bogaţii din Europa şi SUA au înţeles deja că astfel de bunuri sunt trecătoare, mai ales că există riscul să te plictiseşti destul de repede de ele. Pe cele două continente deja au răsărit fel de fel de cluburi care le permit membrilor să împrumute bunuri de lux.
Circle Club a fost deschis acum peste un an de zile, la Milano, în Italia. De aici membrii pot alege din mai mult de 50 de maşini, printre care Lamborghini, Maserati şi Porsche, pe care dintre ele vor să o folosească un an sau doar câteva luni. Dar şi iahturi, avioane sau case de vacanţă. Bineînţeles, nu gratuit. Circle Club nu discriminează pe nimeni, dar este cu siguranţă exclusivist. La Circle Club, taxa de intrare este de 20.000 de euro. Dar nu oricine are aceşti bani poate să devină membru. Asta pentru că numărul acestora este limitat la 300, iar cine vrea să intre în club trebuie să fie recomandat de un membru mai vechi. Circle Club, ca de altfel şi P1 International, din Londra, şi Club Sportiva, din San Francisco, oferă aparţinătorilor lor un anumit număr de puncte în schimbul unei taxe anuale. Puncte pe care aceştia le pot folosi pentru închirierea bunurilor de lux. Odată punctele consumate, membrii pot obţine altele în schimbul aceleiaşi sume.
Împrumutul te scapă de taxe mari şi birocraţie
"Nu mai trebuie să plăteşti asigurare sau costuri de întreţinere. Noi le luăm de pe cap tot stresul", afirmă Riccardo Schmid, cel care a pus bazele Circle Club, citat de "International Herald Tribune". Marina Marzotto, reprezentant al agenţiei de marketing Propaganda Gem, din Roma, spune că europenii înstăriţi au ajuns la concluzia că este mai eficient să împrumute bunurile de lux decât să le cumpere, mai ales că au de-a face cu taxe foarte mari şi birocraţie. "Iar toate acestea îi fac pe oamenii bogaţi să asocieze ideea de a fi proprietar cu cea de stres permanent", afirmă Marzotto, citată de "International Herlad Tribune". Proprietarul Circle Club, Riccardo Schmid, spune că stilul de viaţă al unui om este lucrul cel mai important pentru a deveni membru. Cu toate acestea, şi banii sunt importanţi. "Nu poţi să ai un anumit stil de viaţă fără posibilităţi financiare. Comunitatea noastră nu este compusă din membri de 20.000 de euro, ci de 100.000 de euro. Unii dintre ei au plătit de şapte ori până acum taxa de 20.000 de euro pentru a-şi reînnoi punctele", explică el.
350.000 de dolari pentru o casă de trei milioane de dolari
Până acum, la Circle Club sunt înscrise 125 de persoane, de diferite categorii profesionale, doctori, avocaţi, oameni de afaceri, bancheri, cu vârste cuprinse între 30 şi 55 de ani. Dacă la început se puteau închiria doar maşini, acum doritorii pot împrumuta iahturi, avioane, vile, obiecte de artă, dar şi bijuterii. Vrei confortul şi utilităţile de care se bucură cei care deţin o casă de trei milioane de dolari, dar nu vrei să fii legat de proprietatea respectivă tot restul vieţii? Poate ar trebui să încerci oferta celor de la Exclusive Resorts. Din Toscana până în Telluride şi din San Francisco până în Anguilla sunt 38 de destinaţii, iar tu nu trebuie decât să alegi una dintre ele. Cu toate acestea, nimic nu vine gratuit. Taxa anuală este cuprinsă între 195 şi 350.000 de dolari, dar trebuie plătită şi o taxă de folosinţă a locaţiei respective de 9.500 de dolari. Cel care a pus bazele Exclusive Resorts este cofondatorul America Online, Steve Case.
La P1 International, pentru acceptarea ca membru, taxa este mult mai mică decât la Circle Club şi Exclusive Resorts, şi ajunge la doar 2.500 de lire sterline (3.700 de euro). Aici poţi testa până şi maşini de Formula 1. Cu toate acestea, pentru a acumula 1.000 de puncte, trebuie să mai scoţi din buzunar 13.750 de lire sterline (20.300 de euro). Dar în această sumă este inclusă şi asigurarea de viaţă pentru membru şi partenerul de viaţă al acestuia. Maşini de lux se pot închiria şi de la Club Sportiva, din San Francisco. Acesta a fost fondat, în 2003, de un fost angajat al companiei Ford Motor, Torbin Fuller. Cel care deţine în prezent funcţia de director financiar, Dan Fleming, a fost de altfel şi primul investitor în acest club. Club Sportiva este şi prima afacere de acest fel. Printre membri se numără fostul pilot Mario Andretti, dar şi astronautul Dick Gordon, de pe Apollo 12.
Bogaţii nu împrumută haine de firmă
Dar Milton Pedraza, membru al Luxury Institute, o firmă americană de consultanţă, crede că există unele limite în a împrumuta bunurile de lux. "Unele sunt obiectele personale şi nu pot fi folosite de toţi, ca rochiile, pantofii, costumele", afirmă el. În plus, există şi riscul ca producătorii de maşini, de exemplu, să devină concurenţi serioşi pentru aceste cluburi. Cine îşi doreşte o poşetă Fendi sau pantofi Prada le poate avea pentru o sumă modică, undeva între 20 şi 175 de dolari, de la Be-A-Fashionista, din Marea Britanie, Mila&Eddie, din Australia, sau Bag Borrow or Steal, din SUA. Cu toate acestea, cei care devin membri ai unor cluburi exclusiviste ca Circle Club sau Exclusive Resorts, se distanţează de cei care împrumută genţi Gucci sau alte accesorii de firmă. De ce? Pentru că aceştia din urmă dispun de venituri mult mai modeste şi nu pot decât să viseze că vor cumpăra vreodată produsele de lux pe care le folosesc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite