Cel mai bogat chinez are 2,3 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un magnat al comerţului cu produse electronice, prins într-un scandal de fraudă bancară, este acum cea mai bogată persoană din China, arată revista "Forbes". Primul în topul celor mai bogaţi

Un magnat al comerţului cu produse electronice, prins într-un scandal de fraudă bancară, este acum cea mai bogată persoană din China, arată revista "Forbes". Primul în topul celor mai bogaţi chinezi, realizat de revista americană, este Huang Guangyu, fondatorul, în vârstă de 37 de ani, al Gome Electrical Appliances, cel mai mare lanţ de retail de produse electronice şi electrocasnice din China. Averea sa a fost estimată de "Forbes" la 2,3 miliarde de dolari. Publicaţia americană arată însă că averea lui Huang s-a dublat practic în ultimii ani, pe măsură ce consumatorii chinezi, al căror nivel de trai a crescut, s-au înghesuit în magazine să cumpere frigiderele Gome şi alte produse comercializate de companie.Mass-media din China relatează însă că Huang este anchetat pentru nişte credite în valoare de 165 milioane de dolari acordate de Banca Chinei, între 1997 şi 2004. Compania neagă însă aceste acuzaţii. Averea lui Huang, care creşte într-un ritm ameţitor, este emblematică pentru noii îmbogăţiţi ai Chinei, care acumulează averi impresionante într-un timp record de la o vârstă fragedă, arată "Forbes". De la clasamentul de anul trecut, averile cumulate ale celor mai bogaţi 400 de oameni din China au crescut anul acesta cu 51%, la 110 miliarde de dolari. şi numărul miliardarilor în dolari din China a crescut la 15, faţă de 10, câţi erau în 2005, şi trei în 2004. În plus, aproape o treime din primii 40 cei mai bogaţi chinezi au vârste sub 40 de ani."Unul dintre motivele pentru care averile lor au crescut atât de mult este succesul pe care l-au înregistrat listările companiilor lor pe pieţele de capital din străinătate", a spus Russell Flannery, şeful "Forbes" de la Shanghai, care a lucrat la realizarea topului. "Pentru companiile chineze din sectorul privat, care au stat foarte mult timp în umbra celor deţinute de stat, accesul la pieţele de capital aduce o creştere a competitivităţii acasă, dar şi peste hotare", adaugă Flannery.Huang Guangyu este urmat în top de magnatul imobiliarelor Xu Rongmao, cu o avere de 2,1 miliarde de dolari, şi de Larry Rong Zhijian, preşedintele conglomeratului CITIC Pacific, care a ocupat anul trecut locul I în topul "Forbes" şi care are acum o avere estimată la 2 miliarde de dolari. Cea mai bogată femeie din China este Zhang Yin, care deţine Nine Dragon Papers şi a cărei avere a fost estimată de "Forbes" la 1,5 miliarde de dolari. Cele mai multe averi au fost obţinute din afacerile imobiliare, arată "Forbes". Astfel, 11 din primii 40 dintre cei mai bogaţi chinezi sunt implicaţi în ample proiecte investiţionale din industria hotelieră.

Cine este Huang Guangyu?
Ă În urmă cu câteva luni, Revista "Time" îl plasa pe magnatul comerţului cu electronice, Huang Guangyu, printre cei 100 de oameni care ne modelează lumea. Huang este cunoscut sub numele de "Măcelarul preţului", scria "Time". Motivul? El este cel care dictează politica chineză vizavi de retailerii străini, care de-abia aşteaptă să se ia la luptă cu jucătorii locali.
Ă Huang are povestea clasică a săracului îmbogăţit peste noapte. La doar 16 ani, cu o educaţie de numai nouă clase, cu 500 de dolari în buzunar şi cu o ambiţie nebună, şi-a deschis un chioşc pe marginea drumului, la Beijing. Aici vindea radiouri şi alte produse electronice cumpărate de la fabricile din oraşul său natal, din sudul Chinei. Eliminându-şi concurenţa prin preţuri mici, Huang s-a extins rapid, în ultimii doi ani ajungând primul pe lista celor mai bogaţi chinezi întocmită de revista "Euromoney".
Ă Compania lui Huang, Gome Electrical Appliances, este cel mai mare retailer de electronice din China, dar are o cotă de piaţă de doar 5%. Lanţul său cuprinde peste 450 de magazine, dar Huang plănuieşte ca până la sfârşitul acestui an să mai deschidă alte 200.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite