BNR a făcut profit record de 1,1 mld. € în plină recesiune - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre profitul record făcut de BNR, parcul eolian în devenire din zona Dobrogei sau reducerea chiriilor din Bucureşti şi Ilfov. Printre alte subiecte, "Rabla" va demara de la 20 februarie, iar euro nu se opreşte din declin.

BNR a făcut profit record de 1,1 mld. € în plină recesiune. Banca centrală a câştigat din plasamentele făcute la bănci, dar şi din vânzarea de euro la 4 lei, peste preţul de cumpărare din anii 2006-2007. Banca Naţională a obţinut anul trecut un profit brut record de 4,6 mld. lei (circa 1,1 mld. euro), din care a acoperit pierderi anterioare de 2,8 mld. lei, iar 1,5 mld. lei a vărsat la bugetul de stat ca impozit, a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR. Profitul net a fost de circa 300 mil. lei (71 mil. euro), scrie Ziarul Financiar.

Zona Dobrogei va deveni în câţiva ani un imens parc eolian. De trei ani, rând pe rând, autorităţile lo­cale din mai multe localităţi ale judeţtelor Constanţa şi Tulcea au anunţat că au bătut palma cu companii internaţtionale interesate să investească în energia eoliană şi nici măcar criza financiară nu a reuşsit să domolească avantul acestui sector. Ultima investiţie din sectorul energetic româ­nesc a fost anunţată, zilele trecute, de firma Reno­vatio Power, companie deţinută de grupul ener­getic Energias de Portugal (EDP), care a primit deja autorizaţia de realizare a unui parc eolian de 33 de megawati în localitatea tulceană Sarichioi, potrivit Financiarul.

Chiriile locuinţelor din Bucureşti şi Ilfov s-au redus în 2009 în medie cu 26%. Chiriile solicitate de proprietari pentru locuinţele din Bucureşti şi Ilfov au scăzut în ianuarie în medie cu 26% faţă de aceeaşi lună din 2009, cea mai mare reducere fiind la garsoniere, de 27%, până la 263 de euro, iar cea mai mică la apartamentele cu trei camere, cu 24%, până la 490 euro, relatează Money. În cazul imobilelor cu două camere, reducerea a fost de 26%, de la 480 de euro pe lună în ianuarie anul trecut la 354 de euro pe lună în ianuarie 2010, potrivit unui studiu realizat de site-ul imobiliar MagazinulDeCase.ro.

"Rabla" va demara de la 20 februarie. Programul de înlocuire a parcului auto naţional va fi demarat la data de 20 februarie, a anunţat premierul Emil Boc, precizând că, de la această dată, persoanele fizice şi juridice vor putea beneficia de prima de casare în schimbul maşinii uzate. Fondurile pentru programul din acest an totalizează 228 milioane de lei, dublu faţă de suma totală cheltuită anul trecut pentru acest program, de 122.842.600 de lei, informează Curierul Naţional.

Euro nu se opreşte din declin. Moneda unică europeană a consemnat a patra săptămână de declin faţă de dolar, pe fondul temerilor legate de situaţia financiară a Greciei şi a altor state din zona euro. Investitorii cred că, în condiţiile date, va fi afectată redresarea economiei zonei euro. Vineri, euro a avut un curs de 1,3678 dolari, în scădere cu 1,3% faţă de nivelul din ultima zi a săptămânii anterioare: 1,3863 dolari, anunţă Bursa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite