Şeful BCR cere BNR relaxarea normelor de creditare - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică de astăzi scrie despre cererea şefului BCR de relaxare a normelor de creditare, impozitul forfetar din perspectiva IMM-urilor sau singura marcă profitabilă din portofoliul Renault. Printre alte subiecte, SSIF Broker a avut în 2009 un profit de 4 mil. lei, iar restructurarea energiei este reclamată la Comisia Europeană.

Şeful BCR cere BNR relaxarea normelor de creditare. Cel mai puternic bancher de pe piaţă crede că BNR a ales prost momentul frânării creditului în toamna lui 2008. Banca Naţională ar putea contribui la revenirea încrederii pe piaţa creditului dacă ar relaxa normele de creditare pentru persoanele fizice, înăsprite tocmai în toamna lui 2008 când începea criza, pentru a întări efectul trendului de reducere a dobânzilor, afirmă Dominic Bruynseels, preşedintele executiv al BCR, scrie Ziarul Financiar.

IMM-urile aruncă impozitul forfetar în cârca firmelor mari. Consiliul Naţional al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România susţine că impozitul forfetar este neavenit pentru IMM-uri şi că, dacă Executivul nu renunţă la impozit, acesta trebuie regândit. Consiliul susţine astfel reorientarea impozitului către companiile mari. Impozitul forfetar şi plata TVA la data facturării au contribuit la închiderea a 195.743 de agenţi economici, iar analiştii estimează că numărul falimentelor va creşte cu 20, notează Financiarul.

Dacia este singura marcă Renault profitabilă.
  Grupul Renault a terminat anul trecut cu o pierdere de trei miliarde de euro provenită din toate mărcile asociate. Toate, mai puţin Dacia, care a înregistrat un profit de 54 de milioane de euro, mai mic cu 10% faţă de 2008. În lei, însă, profitul este chiar mai mare. Constantin Stroe, vicepreşedintele companiei din Mioveni explică, pentru Money, cum s-a ajuns la o asemenea performanţă.

SSIF Broker a avut în 2009 un profit de 4 mil. lei.
SSIF Broker Cluj (BRK) a raportat pentru anul trecut un profit de 4,04 mil. lei, după ce a vânzarea unor titluri financiare a permis eliberarea în parte a provizioanelor constituite, care au adus pierderi de 70,6 mil. lei în 2008. Cifra de afaceri înregistrată de SSIF Broker a scăzut cu 60% faţă de anul precedent, de la 8,32 mil. lei la 3,32 mil. lei, conform rezultatelor preliminare ale firmei de brokeraj transmise ieri Bursei, potrivit Curierul Naţional.

Restructurarea energiei, reclamată la Comisia Europeană.
Sindicaliştii federaţiei "Hidrosind" din cadrul "Hidroelectrica" au anunţat, ieri, că vor notifica responsabilii din Comisia Europeană asupra ajutorului de stat mascat pe care Guvernul îl va acorda prin restructurarea producţiei de energie. Decebal Şulea, preşedintele "Hidrosind", a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă: "Grosul activelor Hidroelectrica vor intra în compania Hidroenergetica, alături de Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucureşti, Electrocentrale Paroşeni şi Compania Naţională a Huilei. Din aceste societăţi care vor fuziona, numai Hidroelectrica este pe profit, restul având pierderi şi datorii istorice mari. Considerăm că prin integrarea Hidroelectrica SA cu aceste structuri neprofitabile se acordă un ajutor de stat unor unităţi termo ineficiente şi mai ales minerilor din huilă", notează Bursa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite