Ce miză are legea falimentului personal şi de ce se opun bancherii - Revista presei economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa economică scrie despre legea falimentului, posibilitatea scumpirii preţului la gaze şi amenzile primite de opt bănci. Printre alte subiecte, statul îşi vinde pachetele minoritare din agricultură, iar taxele mici salvează preţul carburanţilor.

Ce miză are legea falimentului personal şi de ce se opun bancherii

Un proiect al legii falimentului personal, iniţiat în toamna trecută de senatorul PD-L Iulian Urban alături de alţi colegi de partid, vine să reglementeze un domeniu sensibil, al executării contractelor de credit, scrie ZF. Proiectul legii, care permite debitorilor persoane fizice să îşi declare insolvenţa în cazul în care au ajuns într-o situaţie de supraîndatorare şi nu mai pot face faţă datoriilor, a trecut de Senat cu 72 de voturi pentru şi 3 împotrivă şi aşteaptă acum votul Camerei Deputaţilor, care are rol decizional. "Avem 24 de miliarde de euro credite pentru populaţie, iar dacă 10% dintre clienţi s-ar declara în faliment scuzabil, ar însemna practic că un sfert din această sumă, adică 600 de milioane de euro, nu s-ar mai recupera sub nicio formă", spune Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor şi al CEC Bank.

Preţul electricităţii va fi menţinut până la 1 ianuarie 2011, dar la gaze poate fi o scumpire

 Preţul electricităţii va fi menţinut până la 1 ianuarie 2011, iar cel al gazelor nu va fi majorat cu siguranţă la 1 aprilie, dar în cursul anului ar putea fi indexat cu inflaţia pe 2009, a declarat, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu. "În aprilie preţul gazelor sigur nu va creşte, dar mai tîrziu cred că va trebui să facem o indexare cu inflaţia pe 2009. La energie preţul sigur nu va creşte până la 1 ianuarie 2011", a spus Lificiu, citat de Money.

Taxele mici salvează preţul carburanţilor

Nivelul de taxare a carburanţilor în România este printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Dacă s-ar aplica media comunitară, preţul benzinei ar ajunge la 5,36 lei/litru, iar cel al motorinei la 4,62 lei/litru, valori mari chiar şi pentru state cu PIB/locuitor cu mult peste cel al ţării noastre. Astfel, ponderea taxelor, accize şi TVA, este de 50,4% în preţul benzinei şi de 46,6% în cel al motorinei, în timp ce media europeană este de 60% la benzină şi 53% la motorină. Acest fapt se repercutează pozitiv asupra preţului la pompă, în sensul că un litru de benzină costă 1,05 euro, iar în UE acesta se vinde în medie cu 1,34 euro. Fără accize şi TVA, un litru de benzină ar costa în medie 2,12 lei, iar unul de motorină 2,16 lei, scrie Financiarul.

Opt bănci, amendate de Protecţia Consumatorului pentru costuri ascunse

Publicitate înşelătoare, inexistenţa unor informaţii complete privind comisioanele, taxele şi costurile serviciilor de creditare sau a celor legate de  lichidarea depozitului, sunt doar câteva dintre neregulile descoperite de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în urma controalelor efectuate asupra contractelor de depozit sau economisire încheiate în 13 bănci. Precizând că acţiunea de control s-a derulat la 13 sedii centrale ale societăţilor bancare, ANPC informează că opt dintre acestea au fost amendate cu 86.000 lei, majoritatea neregulilor descoperite referindu-se la inexistenţa unor informaţii legate de comisioanele, taxele sau costurile aferente serviciilor de creditare, precum şi folosirea unor cuvinte necunoscute consumatorilor, potrivit Curierul Naţional.

Statul îşi vinde pachetele minoritare din agricultură

Statul vrea să-şi vândă pachetele minoritare de acţiuni pe care le deţine în sectorul agricol ca să-şi consolideze veniturile bugetare. Iniţiativa vine în contextul în care statul a anunţat, deja, că vrea să-şi verse participaţiile minoritare pe care le deţine Ministerul Economiei (ME) şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), într-un nou fond de investiţii naţional.      Agenţia Domeniilor Statului (ADS), instituţia responsabilă cu privatizarea societăţilor comerciale cu profil agricol, deţine pachete minoritare de acţiuni la 24 de societăţi comerciale, al căror capital social însumează 122 milioane lei (circa 30 de milioane euro), scrie Bursa.




Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite