Cum să reduci consumul de carburant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii au reuşit să obţină o medie de trei litri la sută pe o distanţă de 1.430 de kilometri cu noul Renault Symbol

O cilindree mai mare înseamnă un consum pe măsură, în special pentru motoarele pe benzină. Chiar şi aşa, câteva reguli de şofat pot reduce semnificativ consumul

Schimbarea vitezei la fiecare 1.000 de turaţii şi menţinerea unei viteze constante, acestea sunt regulile de aur ce pot reduce consumul mediu până la trei litri la suta de kilometri, subiect extrem de arzător în contextul scumpirii carburanţilor.
Renault a testat noul model Symbol, varianta 1,5 dCi 85 CP, pe o distanţă de 1.430 de kilometri între Istanbul şi staţiunea Bodrum, din sud-vestul Turciei, şi retur.

 Traseul a fost parcurs cu un singur plin, adică 45 de litri de carburant, cu un consum mediu de 3,15 litri la suta de kilometri. După cei 1.430 de kilometri, în rezervor au mai rămas încă opt litri, ceea ce înseamnă că autonomia acestui model este de 1.700 kilometri.

Unele modele, aşa cum este noul Symbol, sunt prevăzute să consume puţin, dar fără respectarea câtorva reguli nu veţi reuşi să reduceţi consumul de carburant. Consumul creşte odată cu motorizarea, dar există diferenţe între diesel şi benzină. De exemplu, 2,0 litri diesel de 150 CP  ajunge să consume cât 1,6 litri benzină de 100 CP.

Regula numărul 1: Optimizaţi trecerile dintr-o viteză în alta. La 1.000 de turaţii pe minut trebuie să rulaţi cu viteza întâi. Treceţi într-o viteză superioară la 2.000 de turaţii pe minut pentru motorizarea diesel şi 2.400 de turaţii pe minut la benzină. Astfel,  la 50 de km/h veţi fi deja în vitezele patru sau cinci.

Regula numărul 2: Alegeţi un stil suplu de condus. Menţineţi o viteză constantă mai mare de 40 de kilometri pe oră, iar atunci când vreţi să încetiniţi folosiţi frâna de motor şi mai puţin pedala de frână. Astfel, la 50 km/h, în viteza a cincea, încetaţi să mai acceleraţi cu 100 de metri înainte de semafor.

Regula numărul 3: Controlaţi accelerarea. Până la 50 km/h acceleraţi puternic, pentru a ajunge rapid în viteza a cincea. După acest prag, accelerarea trebuie să fie moderată.

Regula numărul 4: Nu folosiţi pantele că ajungeţi la viteze mai mari. Reduceţi viteza în pantă fără să încurcaţi circulaţia, şi rulaţi totuşi cu viteză mai mare de 40 km/h. La coborâre, ridicaţi piciorul de pe acceleraţie şi menţineţi viteza constantă.

Regula numărul 5: Aveţi grijă de motor. Opriţi motorul dacă nu rulaţi pentru mai mult de un minut. Nu încălziţi motorul înainte de a pleca, nici măcar iarna, şi demaraţi imediat ce aţi introdus cheia în contact.

Regula numărul 6: Optimizaţi utilizarea vehiculului. Verificaţi presiunea în pneuri în fiecare lună. Dacă este necesar să apelaţi la climatizare, evitaţi ca diferenţa între temperatura de afară şi cea din autoturism să fie mai mare de maxim +/- 5°C.
Demontaţi portbagajul de plafon dacă nu îl mai folosiţi.

Renault relansează cea mai bine vândută maşină străină din România

Noul Renault Symbol înlocuieşte, de la 1 octombrie, modelul Clio Symbol – cea mai bine vândută maşină străină în România în ultimii cinci ani - şi vine cu preţuri ceva mai mari, dar cu un look inovator şi motorizări de oraş.

Preţurile lui Renault Symbol pornesc de la circa 8.000 euro pentru versiunea 1,2 litri benzină 75 CP grad de echipare Authentique, cu 350 de euro mai scump decât vechiul Symbol.

Cea mai scumpă variantă costă 11.500 euro, are motor diesel 1,5 litri 85 CP, grad de echipare Privilege. Peste circa o lună va veni în showroomuri şi varianta cu cutie automată. Renault Symbol concurează cu Fiat Albea, Hyundai Accent, Chevrolet Aveo şi Skoda Fabia sedan. Cel mai important concurent rămâne însă Dacia Logan.

Reprezentanţii Renault spun că cele două modele se completează, pentru că urmăresc clienţi cu aşteptări diferite: cei ai Dacia Logan vor o maşină cu preţ redus, dar spaţiu mare la interior, în timp ce clienţii Renault Symbol vor o maşină cu dotări specifice unor automobile mai scumpe, cum ar fi conectivităţi iPod.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite