Cum poţi face economii la carburant în concediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii recomandă folosirea moderată a acceleraţiei şi evitarea supraîncărcării autoturismului Preţul la combustibil, fie benzină, motorină sau gaz, a atins niveluri-record în

Specialiştii recomandă folosirea moderată a acceleraţiei şi evitarea supraîncărcării autoturismului

Preţul la combustibil, fie benzină, motorină sau gaz, a atins niveluri-record în ultima perioadă, motiv pentru care tradiţionalul concediu cu maşina, alături de familie, poate devini o adevărată povară financiară. Motiv pentru care nişte sfaturi despre cum să nu îţi ruinezi concediul din cauza costurilor carburanţilor sunt mai mult decât bine-venite.

Dacă ai o familie numeroasă şi eşti în fericita situaţie în care ai mai multe maşini din care poţi alege, nu încerca să mergi cu mai mult de una, pe motiv că aşa vei face economie de combustibil. Spre exemplu, este mai practică plimbarea într-un SUV de şapte locuri, decât în două maşini mai mici. Asta pentru că un SUV de dimensiuni mai mari, cu motorizare pe benzină, poate consuma cam 15 litri de combustibil în regim extraurban, pe când, împreună, cele două vehicule de mici dimensiuni pot depăşi această valoare.

Bagaje de formă plană şi de mici dimensiuni

De asemenea, vrei să încarci prea multe într-o maşină de mici dimensiuni, eşti nevoit să apelezi la portbagajele adiţionate, montate de obicei pe plafonul maşinii. Specialiştii de pe site-ul edmunds.com spun că rezultatul este o creştere substanţială a consumului de combustibil.

În plus, dacă înghesui cinci inşi într-o maşină de mici dimensiuni, călătoria va fi mai mult decât lipsită de confort, or, nu asta îţi doreşti, ci o croazieră interesantă pentru toţi membrii familiei. Greutatea în plus costă bani, aşa că încearcă să cari lucruri cât mai uşoare cu putinţă. Conform statisticilor, majoritatea şoferilor neglijează aceste sfaturi, chiar dacă, fiecare 50 de kiograme în plus cresc consumul de carburant cu 2%.

Mai important, nu încerca să cari mai mult decât poate duce maşina, pentru că sunt celebre bătrânele Dacii sau Aro, pline până la refuz de varză, cartofi sau ceapă, care numai sigure pe şosea nu erau. Dacă vrei să cari cât în două maşini, atunci sigur vei apela la portbagajul de pe plafonul automobilului.

Conform site-ului edmunds.com, acesta îţi va creşte consumul de combustibil cu 21%, un procent mai mult decât important.

Portbagajele suspendate cresc consumul maşinii chiar dacă sunt goale, aşa că procedează în aşa fel încât tot ce vrei să iei în concediu să-ţi încapă în portbagajul clasic al maşinii. Deci scapă de aceste surplusuri, pentru că vei face o economie de 1%. Puţin, însă, în comparaţie cu cele 21% cât reprezintă creşterea consumului dacă foloseşti astfel de dispozitive, atunci trebuie luată în seamă.

Foloseşte carburantul optim

Verifică manualul de instrucţiuni al maşinii, iar dacă acolo scrie că benzina trebuie să fie "regular", atunci din aceasta pui. Nu încerca să alimentezi cu "premium", pentru că nu vei face altceva decât să arunci banii pe fereastră. Dacă în manualul maşinii scrie că benzina premium este "recomandată", nu "imperios necesară", atunci alimentează cu "regular".

Specialiştii spun că nu se va strica nimic la motor, iar pierderea de putere este insignifiantă. Cât de mult conduci cu pedala de acceleraţie la podea în concediu? Oricum, senzorii de la motoarele de ultimă generaţie ajustează imediat lipsa de putere şi nu vei simţi că maşina este mai "puturoasă". Dacă alimentezi cu benzină mai ieftină, atunci vei reuşi să reduci cu aproape 10% preţul unui plin de combustibil.

Foloseşte sistemul cruise control al maşinii. Dacă automobilul este echipat cu aşa ceva, nu ezita să-l foloseşti. Sunt momente, precum traficul aglomerat din marile oraşe, ori pe şosele de munte, când e mai bine să nu foloseşti sistemul cruise control, pentru că-ţi creşte consumul. Dacă însă eşti pe o autostradă destul de liberă şi plană, sistemul cruise control îţi este de mare ajutor pentru că previne accelerările bruşte care cresc consumul.

În testele celor de la edmunds.com, în cazul în care maşina rulează cu ajutorul cruise control cu o viteză constantă de 100 de kilometri pe oră, fără accelerări bruşte inutile, consumul scade cu 10 până la 15%. De asemenea, sistemul cruise control previne depăşirea vitezei legale pentru că, la volan, mereu o să simţi nevoia să accelerezi, chiar dacă legea nu o permite. Deci, salvezi câteva puncte de penalizare şi câteva milioane bune din amenda pentru depăşirea limitei legale de viteză.

Nu accelera când nu este cazul

Dacă te deplasezi cu o viteză constantă, iar mai apoi creşti valoarea acesteia, consumul de carburant se măreşte semnificativ. În medie, cu fiecare 25 de kilometri pe oră în plus parcurşi mai repede, îţi creşte consumul cu până la 20%. Nu şofa agresiv.

Încearcă să te calmezi în oraşele aglomerate. Aici pot fi aduse în discuţie staţiunile montane sau cele de pe malul mării, unde traficul auto se va tripla în perioada concediilor. Nu încerca să acţionezi violent pedala de acceleraţie sau frâna de mână, pentru că asta înseamnă combustibil în plus. Conform celor de la edmunds.com, şofatul agresiv creşte consumul de carburant cu aproximativ 25%.

Aerul condiţionat nu este un mare consumator de carburant

Specialiştii încă dezbat dacă maşina consumă mai mult cu aerul pornit ori cu geamurile dechise. Oricum, depinde de maşină şi viteză, iar conform testelor edmunds.com, la o viteză constantă de 90 km/h şi aer condiţionat pornit, consumul a fost cu puţin mai mare decât în cazul aceleiaşi viteze de croazieră, dar cu aerul oprit.

Şofatul cu geamurile deschise pe autostradă la peste 150 km/h este mai mult decât gălăgios şi poate fi şi periculos, pentru că nu ştii ce-ţi poate intra în habitaclu. Deci, mai bine închide geamurile şi bucură-te de instalaţia de climatizare a maşinii, pentru că nu o să ai un consum de carburant mai mare cu 50%.

Este bine să…

Verifici starea generală a maşinii înainte de a pleca la un drum mai lung
Verifică presiunea în anvelope
Un control al filtrelor motorului şi al lubrifianţilor este bine-venit
Actele maşinii să fie în regulă
Sistemele electrice trebuie şi ele verificate

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite