Maşinile second-hand, de două ori mai numeroase decât cele noi. APIA: “Nu este normal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o ţară cu doi producători auto, Ford România şi Automobile Dacia, nu este normal ca numărul de maşini second-hand înmatriculate să fie de peste două ori mai mare decât cel de maşini noi, au atras atenţia membrii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) din România.

Afirmaţia a fost făcută în cadrul conferinţei de bilanţ pentru 2010, când vicepresedinte APIA Gabriel Sicoe a precizat că, în următoarele şase luni, APIA va analiza impactul noii taxe auto, dar şi efectele programului Rabla asupra numărului de maşini noi, corelat cu cel de autoturisme cumpărate la mâna a doua.

Citeşte şi:
Piaţa auto din România a regresat la nivelul din 2002

"Nu mi se pare normal ca pe piaţa românească unde sunt doi producători autohtoni vânzările de maşini second-hand să fie de 2,5 ori mai mari decât vânzările de maşini noi, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani", a atras atenţia vicepresedinte APIA.

Remarca lui este susţinută de statisticile Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), care arată că înmatriculările maşinilor noi au scăzut cu 18,5% în 2010, comparativ cu 2009, în timp ce autoturismele second-hand înregistrate de DRPCIV au crescut cu 1,2%. La niveului întregului an 2010, au fost înmatriculate 94.541 de maşini noi şi 214.606 autoturisme vechi.

În România sunt prezenţi doi producători auto - Automobile Dacia, controlată de grupul francez Renault, şi Ford România, deţinută de constructorul american Ford, cu o unitate de producţie la Craiova. În aceste condiţii, diferenţa mare dintre numărul de autovehicule noi şi cele la mâna a doua, de import, înmatriculate în ţară, "nu este normală".

"Nevoia de mobilitate ar trebui acoperită tot mai mult cu maşini noi", a declarat şi Brent Valmar, vicepresedinte APIA. El a adăugat că ar fi normal să existe paritate între vânzările de maşini noi şi cele de autoturisme second-hand, dar acestea nu se vor egaliza prea curând, informează HotNews.

Dacă vânzările de maşini second-hand din import vor continua să crească, în raport cu cele de maşini noi, APIA ar putea, în a doua parte a lui 2011, să propună autorităţilor o nouă modificare a "nivelurilor de taxare", a precizat Gabriel Sicoe.

Pentru anul 2011, specialiştii din domeniu au căzut de acord că va exista o creştere pe piaţa maşinilor noi, deşi au înaintat cifre diferite în acest sens.
Vicepreşedinte Dacia Constantin Stroe a declarat că numărul de maşini second-hand ce se vor înmatricula în ţară va fi de maxim 150.000, iar piaţa maşinilor noi va creşte cu 20%. Pe de altă parte, APIA a estimat o majorarea de 10% pentru 2011 pentru piaţa automobilelor noi, datorată programului Rabla şi a noii taxe auto care descurajează înmatricularea maşinilor la mâna a doua.

90% din mărcile auto din România au înregistrat scăderi în 2010

Cifrele înaintate de DRPCIV arată că anul 2010 a fost cel mai slab din 2002 încoace pentru piaţa auto din România, înmatriculările de maşini noi scăzând cu peste 18%. În schimb, autoturismele second hand aduse din străinătate au avut un an ceva mai prielnic. Numărul maşinilor la mâna a două cumpărate de peste hotare şi înmatriculate în România a depăşit, în 2010, 214.000 de unităţi.

Numărul maşinilor noi înmatriculate anul trecut în România a scăzut sub 100.000 de unităţi (94.541), acest segment al pieţei înregistrând un regres comparativ cu 2009, când au intrat în evidenţele DRPCIV 116.020 de autoturisme noi.

În timp ce 2008 a fost un an de excepţie pentru autoturismele la mâna a doua înmatriculate în ţară, 2007 a reprezentat maximul istoric al pieţei auto de maşini noi. În ambele cazuri, peste 300.000 de unităţi au intrat în evidenţele DRPCIV.

Nivelul actual al înmatriculărilor de maşini noi (sub 100.000) nu a mai fost atins din anul 2002 incoace iar 90% din mărcile auto prezente pe piaţa românească au înregistrat scăderi în 2010.

Auto

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite