Cele mai folosite maşini de poliţie din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul şi instituţiile sale reprezintă "mană cerească" pentru producătorii auto în orice stat civilizat de pe glob. O parte din constructori vând maşini scumpe către flotele de lux

Statul şi instituţiile sale reprezintă "mană cerească" pentru producătorii auto în orice stat civilizat de pe glob. O parte din constructori vând maşini scumpe către flotele de lux folosite la transportul oficialităţilor, dar în volume relativ mici. La polul opus se află cei care s-au orientat către furnizarea de maşini la ministerele însărcinate cu păstrarea ordinii. O practică uzuală este înzestrarea departamentelor de poliţie cu maşini produse de constructorii autohtoni însă există şi cazuri în care autorităţile apelează la branduri străine conform stiriauto.ro. Un exemplu elocvent în acest sens este Poliţia Română care se identifică practic cu imaginea Dacia, şi a diverselor sale etape de dezvoltare. Este adevărat că în parcul auto al Ministerului de Interne se găsesc şi mărci mai elegante sau modele SUV, dar acestea pot fi considerate excepţii.

Cu ce se plimbă poliţia în Vestul Europei

În Germania, poliţia circulă cu maşini furnizate de Opel, Audi şi chiar Mercedes, iar dacă pe autobahn întâlniţi un Porsche alb-verde, cu girofar, nu ar trebui să vi se pară ciudat. În ceea ce priveşte motocicletele de poliţie, oamenii legii germani sunt dotaţi cu puternicele R 1200 RT-P produse de BMW. Germania nu este singura ţară care foloseşte acest model de motocicletă pentru forţele de ordine, printre fericiţii poliţişti posesori de BMW fiind şi cei de pe plaiurile mioritice. Francezii, cunoscuţi drept mari patrioţi, folosesc modele Renault pentru forţele de ordine, fie că sunt poliţişti sau jandarmi. Franţa nu apelează la limuzinele germane nici în cazul flotelor oficiale, deşi a devenit un obicei să vedem maşini Mercedes, BMW sau Audi, blindate din care coboară şefi de stat sau de guverne. Spania apelează la vecinii francezi pentru a-şi utila o parte a patrulelor de poliţie. Modelul Peugeot 307 este un prieten de nădejde pentru poliţia iberică. În cazul suedezilor, aceştia aveau de ales între două branduri premium: Volvo şi Saab. Nu se ştie care a fost argumentul final, însă spaţiosul V70 este cea mai des folosită maşină de către forţele poliţieneşti din această ţară. Italia este ţara unde grupul Fiat face legea când vine vorba de maşini pentru poliţie. Fiat Punto sau Grande Punto ori modele Lancia sau chiar Alfa Romeo reprezintă principalele mijloace de deplasare ale oamenilor legii din Peninsulă. Există însă şi un număr restrâns de oameni ai legii care patrulează pe autostrăzile din Italia, şi care sunt pe drept invidiaţi de colegii lor europeni. Şi asta pentru că "arma secretă" de luptă împotriva criminalităţii este nici mai mult, nici mai puţin decât Lamborghini Gallardo, un bolid de curse, care sigur îi va pune la respect pe vitezomanii italieni. În Marea Britanie, o parte a forţelor de ordine folosesc puternicele SUV-uri Range Rover, dar şi modelul 307 de la Peugeot sau chiar Volvo V70.

În Statele Unite ale Americii, cam câte state, tot atâtea obiceiuri. Cu toţii ne aducem aminte de poliţiştii din Texas, care folosesc modele 4X4 pentru a străbate în siguranţă ţinuturile întinse ale acestui stat. Pentru trupele de ordine, cel mai mare producător american, General Motors, livrează modelul SUV, Chevrolet Tahoe, o maşină comparabilă, ca dimensiuni, cu autobuzul 131 din Bucureşti, dar şi sedanul Impala. Ford îşi aduce aportul cu două modele puternice şi impunătoare, Crown Victoria, un sedan apreciat de taximetriştii din New York, dar şi SUV-ul Escape. Americanii spun că ambele modele sunt un bun exemplu de eficienţă şi au un raport excelent calitate/preţ. Dodge, un brand aproape "invizibil" în Europa, furnizează cele mai multe maşini pentru poliţie. Charger şi Magnum, nume parcă predestinat, sunt două maşini solide şi puternice oferite în variantă sedan şi break.

Cu ce se plimbă poliţiştii din Japonia şi Australia

Poliţia niponă este cu un pas înaintea europenilor şi a americanilor. Oamenii plătiţi să vegheze la respectarea legii conduc cel mai "verde" vehicul intrat în producţia de serie: Toyota Prius. Mişcarea se pare că este o acţiune reuşită de promovare pentru Prius. Toyota a demarat discuţii şi cu ministerele de interne ale altor state pentru acest model ecologic. În Australia, poliţia foloseşte Holden Commodore. Compania Holden aparţine gigantului General Motors. Dintre toate statele care înregistrează creşteri economice puternice, China, oferă cel mai puţin departamentelor de poliţie. Ordinea este întreţinută din maşini vechi, produse sub licenţă Volkswagen sau alte mărci de notorietate.

Pentru că se apropie începerea Jocurilor Olimpice de la Beijing, autorităţile sunt dispuse să plătească sume consistente pentru a crea o imagine bună în lume. Aşa că, este foarte probabil ca poliţia chineză să asigure ordinea în maşini de ultimă generaţie.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite