Cui datorăm bani. Cine a cumpărat obligaţiunile“România” vândute aseară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obligaţiunile lansate de Ministerul Finanţelor Publice marţi, pe piaţa americană, prin redeschiderea emisiunii lansate la 31 ianuarie 2012, au fost cumpărate în principal de investitori din SUA şi Marea Britanie.

Fondurile de investiţii au fost principalii cumpărători ai obligaţiunilor în dolari emise marţi de România, cu 61% din totalul de 750 milioane de dolari, investitorii din SUA acoperind 42% din sumă, iar cei din Marea Britanie 35% din valoare, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Structura investitorilor pe zone geografice este: SUA  - 42%, Marea Britanie – 35%, Europa – 18%, Asia - 5%.

“Ponderea investitorilor din SUA a scăzut faţă de emisiunea iniţială cu 6 puncte procentuale, iar cea a celor din Marea Britanie a urcat cu 5%. În acelaşi timp a crescut de la 2% la 5%  procentajul investitorilor asiatici. Structura arată că România inspiră încredere pe din ce în ce mai multe pieţe. Se remarcă de asemenea, creşterea ponderii investitorilor care caută active sigure, pe termen lung, cum sunt fondurile de pensii, firmele de asigurări şi băncile centrale”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Alexandru Drăgoi.

Din punct de vedere al tipului de investitori, ponderea cea mai mare o deţin managerii de fonduri, cu 61% din total, după care urmează fondurile de hedging, cu 16%. Categoria companii de asigurare, fonduri de pensii, bănci centrale, a cumpărat 15% din bonduri, iar băncile comerciale şi investitorii retail şi-au adjudecat 5% din titluri. 3% din titluri au fost achiziţionate de alţi investitori.

Prin această emisiune, reiterăm angajamentul nostru de a extinde baza de investitori pe toate continentele şi suntem consecvenţi cu măsurile pe care le-am luat în sensul extinderii maturităţii datoriei publice”, a afirmat ministrul Finanţelor Publice.

România a redeschis, marţi, emisiunea de obligaţiuni lansată pe piaţa americană la 31 ianuarie, şi a atras fonduri de 750 de milioane de dolari, cu un cupon de 6,75% şi un randament în scădere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite