Vedetele auto de la Geneva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de premiere mondiale aşteaptă publicul larg între 3 şi 13 martie 2011, la a 81-a ediţie a Salo­nului Interna­ţional Auto de la Geneva. „Adevărul“ îţi prezintă care sunt principalele vedete auto care vor străluci la standurile marilor producători.

Hyundai a anunţat deja că vedeta standului său va fi noul i40. Breakul este prima versiune a acestei game ce va fi vândută în Europa. i40 înlocuieşte vechea generaţie Sonata în segmentul D. Lamborghini a venit la Geneva cu Aventador LP 700-4, o „bestie" de 700 CP care îl scoate pe Murcielago la pensie. Folosind linii de design de la conceptele Reventón şi Sesto Elemento, noul vârf de gamă al producătorului italian  este un conglomerat de aliaje şi tehnologii noi. Aston Martin a readus în prim plan numele Virage pentru un nou coupé situat între DBS şi DB9. Modelul va primi acelaşi V12 de 6 litri, dar la o putere de 497 CP.

Se preconizează că modelul Opel Ampera va contura un nou segment pe piaţa auto europeană. De aceea şi premiera versiunii de producţie a fost foarte aşteptată. Până în acest moment, în jur de 1.000 de persoane au rezervat Ampera în Europa, jumătate dintre ei fiind clienţi corporate. Producătorul german a mai venit cu un concept numit Zafira Tourer şi cu un coupé care aminteşte de mai vechiul Calibra, care va fi construit pe platforma Insignia. La un an de la semnarea alianţei dintre Grupul Fiat şi producătorul nord-american Chrysler, noile modele Lancia au fost expuse în premieră internaţională la Geneva. Noul Ypsilon, Lancia Thema, Flavia Concept, Flavia Cabrio Concept, noul Grand Voyager şi noua Delta vor reprezenta noua gamă. Grupul Fiat a adoptat o strategie agresivă faţă de acest show, venind cu multe premiere. Una dintre acestea este şi Fiat Freemont, un produs care îşi are originile tot la Chrysler. Autoturismul se bazează pe platforma lui Dodge Journey.



Alfa Romeo a adus conceptul 4C, un supercar compact proiectat după formula clasica a unui coupé Italian veritabil: tracţiune spate, două locuri, motor în poziţie centrală, patru metri lungime şi ampatament sub 2,4 metri. Inspirat din designul lui 8C Competizione şi 8C Spider, 4C va dispune şi de o serie de materiale şi caracteristici tehnice specifice, cum ar fi fibra de carbon şi aluminiul, motorul turbo pe benzină de 1.750 cmc şi peste 200 CP, cutia automată Alfa TCT cu dublu ambreiaj şi selectorul Alfa DNA.

Mercedes-Benz a prezentat noul C-Class Coupé. Noul venit este o variantă facelift cu două uşi a sedanului C-Class şi va înlocui CLK şi CLC. Coupé-ul va fi oferit cu motoare cu puteri de la 156 CP până la 306CP. O altă premieră Mercedes-Benz va fi a treia generaţie SLK şi C-Class-ul AMG cu facelift.

Toyota a adus la Geneva mult-aşteptatul coupé sportiv FT-86. Acesta este prezent la standuri în varianta pre-producţie. Producătorul japonez a mai prezentat, în premieră europeană, o versiune 100% electrică a maşinii de oraş iQ. Prototipul este în prezent testat pe drumurile europene şi va fi lansat în 2011. Tot la standul producătorului japonez, europenii au putut vedea două produse din noua gamă Prius.

image



Modele „verzi" de la Porsche

Porsche îşi continuă aventura în segmentul eco cu o nouă variantă hibridă a Panamera. Producătorul german de maşini sport a mai adus la Geneva conceptul racer 918 RSR hybrid şi Cayman R. De curând, Audi a confirmat oficial un nou sedan sportiv. Acesta va fi adăugat gamei A3, iar conceptul ce îl va prefigura va avea premiera mondială la standul Audi. Motorul folosit pentru acest A3 sedan este acelaşi de pe modelele RS3 şi TT RS (cu o putere de 408 CP).

BMW ne-a arătat încă o dată cum arată viitorul în viziunea designerilor săi. Vision ConnectedDrive desparte definitiv firma germană de era Bangle şi aduce în actualitate linii mai vechi care au făcut celebră această marcă. Tradiţionalistul Rolls Royce a fost şi el luat de valul eco şi va prezenta un Phantom electric la Geneva. Producătorul britanic susţine că maşina va fi folosită ca platformă de testare pentru viitoare modele electrice Rolls Royce.

Producătorul american Ford a adus  la Geneva noul B-max şi alte modele: conceptul Vertrek, înlocuitorul lui Kuga, Escape, Focus Electric, C-Max HEV, C-MAX Energie, Transit Connect Electric, Ranger Wildtrak pick-up, Mondeo ECOnetic, Metal Ka şi Fiesta RS World Rally Car. Renault a adus la standul său două concepte interesante Captur şi R-Space, care ne dau un indiciu despre liniile de design pe care le vor urma viitoarele monovolume ale francezilor. O apariţie interesantă a constituit-o noul Renault Wind Gordini.

Seat a prezentat IBX, un studiu de design a unui crossover cu trei uşi, ce reprezintă „o extindere a portofoliului de produse". Citroën va aduce la Geneva noul DS4 alături de o versiune specială denumită DS4 Purple. Compania franceză va prezenta şi noul DS3 WRC. Pentru Saab, 2011 va fi un an crucial în care se joacă soarta companiei. Conform unei invitaţii de presă primită de redacţia noastră, standul Saab va găzdui, pe lângă 9-5 Sportcombi, un nou concept şi o versiune specială a gamei 9-3. Kia a prezentat noul Picanto în premieră mondială la Geneva. Maşina coreeană de clasă B va avea patru motorizări cuprinse între 69 şi 85 CP. După cumpărarea casei de design Giugiaro, Volkswagen a şi pus specialiştii de aici la lucru şi a adus la standurile sale trei concepte noi: VW Up, Tex Coupé şi reinterpretarea clasicului Bulli. Tot la standul firmei gemane a fost prezentat, în premieră mondială, noul Golf VI cabrio.Printre noutăţile prezentate la Geneva se mai numără şi Mini 3+1 concept, Citroën Metropolis, VW Tiguan facelift, Ferrari FF, Mazda Minagi, DeTomaso SLC şi concepte de la Abarth (Scorpion), Mini (Rocketman) şi Infiniti  (Etherea).


image
Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite