Vedere nocturnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul de vedere nocturnă îmbunătăţeşte siguranţa la volan
Sistemul de vedere nocturnă îmbunătăţeşte siguranţa la volan

Sistemul de vedere nocturnă vă ajută să evitaţi accidentele în condiţii de iluminare foarte slabă.

Chiar dacă tehnologia de iluminare a farurilor a evoluat în ultimii 10 ani, în condiţii de vreme rea cu ceaţă, ploaie abundentă sau ninsoare capacitatea de observare a pericolelor scade foarte mult.

Există două mari tipuri de sisteme de vedere nocturnă: active şi pasive. Cele active utilizează o susrsă de lumină în infraroşu - invizibilă ochiului uman - care baleiază drumul peste limita de eficienţă a farurilor atât ca lungime cât şi ca lăţime a fasciculului. O cameră specializată captează imaginea în infraroşu si o proiectează pe un ecran de la bordul maşinii. De cele mai multe ori este folosit ecranul sistemului de navigaţie sau al sistemului multimedia.

Sistemele de vedere nocturnă pasive au apărut mai recent şi în loc să capteze imaginea prin iluminare cu infraroşu folosesc o termocameră. Este vorba de un sistem video ce captează energia termică proprie a obiectelor.

Practic toate fiinţele vii apar sub forma unei amprente termice în imagine. Sistemele de vedere nocturnă pasivă au avantajul că funcţionează mai bine în condiţii meteo dificile au rază de acţiune de cca 300 m faţă de 200 m la sistemele active şi oferă un contrast mai mare pentru fiinţele vii ce apar în imagine.

În schimb, ele au o funcţionare mai dificilă în condiţii de vreme foarte caldă, iar imaginea are granulaţie mai mare.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite