VIDEO Audi A5 Sportback, în ring cu Jaguar XJ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Audi A5 Sportback, în ring cu Jaguar XJ
VIDEO Audi A5 Sportback, în ring cu Jaguar XJ

Jay Leno a dezvăluit la 9 iulie noul Jaguar XJ. Cei din Ingolstadt au răspuns provocării, dezvăluind, odată cu aniversarea centenarului scurs de la înfiinţarea mărcii, primele imagini cu noul A5 Sportback.

Două mărci de renume, două embleme ale luxului au aruncat în ringul pieţei auto noi modele pentru 2010: Jaguar XJ şi Audi A5 Sportback. În cazul mărcii engleze, Jay Leno a fost invitat să prezinte noua maşină de lux, în cadrul galeriei Saatchi din Londra.

Aniversarea din Ingolstad, din data de 16 iulie, a fost deschisă de cancelarul german Angela Merkel şi timp de patru zile au avut loc o serie de evenimente culturale înnobilate de prezenţa celebrului pianist chinez Lang Lang, de orchestra „Neue Philharmonie din Frankfurt”, de artistul internaţional al luminilor Gerry Hofstetter şi de trupa „Die Fantastischen Vier” acompaniată de o orchestră formată din 60 de membri.

A5 Sportback

image

A5 este elegant ca un coupe, şi confortabil ca un sedan



Potrivit oficialilor, noul A5 Sportback va fi prezentat în premieră mondială în cadrul Salonului Auto de la Frankfurt. Noul A5 Sportback - al treilea membru al familiei A5 după varianta A5 coupe din care derivă şi A5 Cabrio – este elegant ca un coupe, confortabil ca un sedan şi la fel de practic precum un break.

Grand-coupe-ul cu cinci uşi epatează prin linia designului armonios şi fluid. Armonia caroseriei este dată şi de linia plonjată către spate a plafonului, coborâtă cu 35 de milimetri, comparativ cu A5, în vreme ce ampatamentul a fost mărit, măsurând la noul A5 2.810 milimetri.

Deşi este mai scund cu 36 de milimetri decât un A4, A5 Sportback oferă un spaţiu interior similar sedanului. Sub haion se găseşte un portbagaj de 480 de litri, similar cu cel al unui Audi A4 Avant (prin rabatarea scaunelor posterioare, volumul destinat bagajelor poate ajunge la 980 de litri).

image

Interiorul Audi păstrează tradiţia şi rafinamentul mărcii


Ascunderea montantului C şi lipsa ramelor uşilor contribuie de asemenea la supleţea rafinată a caroseriei, iar nota sportivă este accentuată de extensia spoilerului spate, cu difuzor de aer integrat.Pentru noul A5 Sportback, gama de motorizări pe benzină va fi asigurată de un motor 2.0 TFSI de 180 sau 211 CP şi un 3,2 V6 FSI de 265 CP, ambele dotate cu valvelift şi transmisie integrală. În ceea ce priveşte variantele diesel, A5 va fi dotat cu motoare 2.0 TDI - de 170 CP şi 350 Nm, cu transmisie manuală cu şase trepte şi sistem start/stop - 2.7 TDI, de 190 CP şi 400 Nm, dar şi de un V6 3.0 TDI care dezvoltă 240 CP şi un cuplu maxim de 500 Nm. Toate motorizările sunt Euro 5.

Motorizările pe benzină şi vârful gamei diesel vor fi dotate cu sistemul de tracţiune integrală permanentă Quattro, în timp ce benzinarele dispun în plus şi de sistemul Audi Valvelift, care produce mai multă putere şi cuplu la un consum de carburant mai mic. De asemenea, toate motorizările vor fi echipate cu tehnologia de înmagazinare a energiei rezultată în timpul frânării şi eliberarea acesteia în perioadele de accelerare, asigurând astfel câţiva zeci de cai-putere în plus. Audi A5 Sportback va avea un preţ de pornire de 33.650 de euro (varianta cu motor 2.0 TSI de 180 CP) şi va ajunge la 47.950 de euro (pentru modelul 3.0 TDI).

Jaguar XJ

image

XJ fixează noi standarde în privinţa luxului



„Un auto­mobil sport de lux unic“, declara directorul brandului Jaguar, Mike O’Driscoll. Aşa este definit noul XJ, prima noutate lansată după preluarea compa­niei de către indienii de la Tata Motors, firmă specializată în auto­mo­bile populare şi ieftine. XJ risipeşte astfel teama generată de asocierea celebrei mărci cu un producător axat pe low-cost.

Oficialii au ţinut, de altfel, să accentueze faptul că Jaguar XJ va seta noi standarde în privinţa luxului, fiind un model în care producătorul britanic îşi pune mari speranţe. XJ impresionează încă de la prima vedere, iar dacă partea frontală aminteşte de modele XF, spatele aduce, dacă nu cel mai fericit exerciţiu de stil, cel puţin un design original. Caroseria din aluminiu scade greutatea totală a caroseriei cu aproape 150 de kilograme comparativ cu principalele modele concurente. De asemenea, consumul de combustibil şi emisiile de CO2 sunt cele care au de beneficiat de pe urma acestui avantaj.

image

Şi detaliile interiorului dau măsura luxului


În privinţa tehnicii, Jaguar este dotat cu un sistem de suspensie pe aer „Adaptive Dynamics” şi cu un sistem electronic de gestiune a tracţiunii denumit „Active Differential Control”. Gama de motorizări este compusă dintr-un diesel 3.0 litri V6, de 275 CP, şi un benzinar 5.0 litri V8, cu injecţie directă, de 385 CP şi două versiuni supraalimentate ale acestuia, de 470 şi 510 CP. Supraalimentarea este asigurată de un sistem denumit „twin wortex system” (TVS) care măreşte eficienţa supraalimentării cu 16% faţă de turbinele clasice. Transmisia este asigurată de o cutie automată ZF, cu şase trepte.

Noul XJ va avea şi un preţ care reflectă categoria de lux căreia îi aparţine: preţul unei maşini se va situa în jurul valorii de 52.000 de lire, adică aproximativ 60.000 de euro. Comenzile pot fi depuse chiar din acest moment, însă primele livrări vor fi onorate abia la începutul anu­lui viitor.

image



Slalom

Accident
Tiff Needell s-a rănit în timpul filmărilor

image

Celebrul Tiff Needell, unul dintre cei patru moderatori ai show-ului „Fifth Gear”, a suferit un accident la filmări. Totul s-a petrecut în timp ce se afla pe locul din dreapta al unui Subaru Impreza WRX STI, condus de invitatul emisiunii, actorul John Barrowman.

La o viteză de aproximativ 130 de km/h, actorul, aflat la volan, a pierdut controlul maşinii, care s-a rostogolit de patru ori. Cei doi au fost scoşi de sub fiarele contorsionate de o echipă de intervenţie. Medicii i-au acordat îngrijiri de urgenţă şoferului, rănit la nivelul ochilor de cioburile parbrizului. Cu toate acestea, Needell şi Barrowman au scăpat teferi, fără răni grave.

Teste
Tata Nano a trecut primele teste de siguranţă

image

Cine credea că cea mai ieftină maşină din lume, Tata Nano, este un coşciug pe roţi s-a cam înşelat. Britain Vehicle Certification Authority (BVCA) a efectuat primele teste de coliziune cu automobilul indian.

Deşi rudimentar, autoturismul celor de la Tata a rezistat onorabil testelor de coliziune laterală şi frontală. Deşi nu au fost date publicităţii rezultatele exacte şi nici nu au fost acordate puncte, oficialii BVCA susţin că au efectuat testele în condiţii identice cu cele efectuate de EuroNCAP, instituţia care va da verdictul final în testele care vor avea loc anul viitor.

Studiu
Şoferii hibridelor sunt vitezomani

image

Un studiu efectuat de o societate de asigurări din SUA asupra obiceiurilor şi preferinţelor şoferilor de automobile cu un tren de rulare hibrid arată că aceştia parcurg mult mai mulţi kilometri decât şoferii maşinilor convenţionale. În plus, şoferii hibridelor sunt campioni la amenzi de viteză în SUA.

Statisticile au arătat că şoferii modelelor Toyota Prius - cel mai răspândit model hibrid din SUA- au luat 0,38 de amenzi la 160.000 de kilometri parcurşi, în vreme ce şoferii vehiculelor convenţionale au luat 0,23 de amenzi pe aceeaşi distanţă. Studiul a fost realizat în perioada 2007-2008 şi a cuprins 360.000 de persoane.





Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite