VIDEO Toamna bolizilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Toamna bolizilor
VIDEO Toamna bolizilor

Este anotimpul în care se numără nu numai saloanele auto, dar şi proiectele viitoarelor modele. Mercedes şi McLaren au fost vedetele ultimului eveniment al lumii automobilistice, Salonul Auto de la Frankfurt.

Manifestarea desfăşurată în inima Europei – Internationale Automobil Ausstellung (IAA) – a reflectat încă odată una dintre tendinţele actuale în industria de profil: polarizarea ofertelor către extreme.

Pe de o parte, maşini din ce în ce mai mici, mai ieftine şi mai puţin poluante, iar pe de altă parte, modele cu puteri şi performanţe din ce în ce mai mari.

Mercedes SLS AMG şi McLaren MP4-12C au fost, alături de Ferrari 458 Italia, Alpina GT3, Wiesmann MF5 Roadster, Aston Martin Rapide şi V12 Vantage, capetele de afiş la capitolul supermaşini prezentate la Frankfurt.

Mercedes SLS AMG

Steaua industriei germane care a focalizat atenţia participanţilor la salonul încheiat săptămâna trecută este un „remake“ al legendarului Mercedes 300SL Gullwing, din 1950, de la care preia o serie de elemente de design. Astfel, deschiderea verticală a uşilor, partea frontală alungită, grila proeminentă şi logo-ul supradimensionat sunt preluate de la 300SL Gullwing.

Deşi partea posterioară nu păstrează prea multe din vechiul design, amintind mai degrabă de SLR, linia caroseriei denotă forţă brută şi apetitul pentru viteză. Sub capota faţă se află „uzina de cai putere“, un V8 de 6,2 litri, preluat de la SLR. Modificările aduse motorului sunt o galerie de admisie din magneziu, un nou sistem de evacuare şi un alt sistem de ungere.

Puterea maximă obţinută urcă astfel la 571 CP, la o turaţie de 6.800 rot/min şi un cuplu maxim de 650 Nm, la 4.750 rot/min. Resursele motorului sunt direcţionate către puntea spate cu ajutorul unei transmisii în şapte rapoarte cu ambreiaj dublu (vezi graficul), denumită SpeedShift.

Sistemul de frânare beneficiază de discuri ceramice, suspensiile independente au braţe din aluminiu forjat, iar jantele, de 18 inch pe faţă şi de 20 de inch pe spate, sunt „încălţate“ cu pneuri speciale.



image

Un interior spartan pentru McLaren MP4-12C



Astfel echipat, SLS AMG poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 3,8 secunde şi poate atinge o viteză maximă de 315 km/h. Şi toate acestea, cu un consum de doar 13l/100km, susţin oficialii. Preconizat să intre în producţie anul viitor, Mercedes SLS AMG va avea un preţ de aproximativ 180.000 de euro.

McLaren MP4-12C

„Uitaţi tot ceea ce ştiţi despre maşinile de sport. McLaren este altfel“. Aşa a caracterizat Antony Sheriff, managerul secund al firmei McLaren, noul model MP4-12C, care va fi lansat în producţie peste doi ani şi va înlocui modelul McLaren F1.

image

Mercedes SLS AMG îşi răsfaţă pasagerii cu piele şi inserţii din metal şi fibră de carbon


„MP4“ este denumirea caroseriei şi reprezintă acronimul de la „McLaren Project 4“, iar „12“ se referă la numărul intern al indexului de performanţă al maşinii, un calificativ pentru performanţele competitorilor aplicat propriilor maşini. „C“ se referă la Carbon, materialul din care este construită caroseria.

Interiorul spartan, ce beneficiază totuşi de un ecran tactil, pe consola centrală, oferă o vizibilitate excelentă pentru şofer. McLaren MP4-12C este un model coupé cu două locuri, cu un motor amplasat central. Propulsorul, un V8 twin-turbo de 3,8 litri, furnizează 600 CP şi un cuplu maxim de 600 Nm.



image

McLaren MP4-12C are o caroserie şi un şasiu alcătuite din fibră de carbon



Încă de la o turaţie de doar 2.000 rot/min este „livrat“ aproximativ 80% din cuplu maxim. Turaţia maximă este de 8.500 rpm! Puterea e transmisă de o cutie cu ambreiaj dublu, denumită „Seamless Shift dual clutch“ (SSG).

Grupul moto-propulsor este, potrivit oficialilor, lider în economia de carburant şi emisii CO2 în categoria modelelor cu combustie internă. Performanţele estimate deocamdată arată că MP4-12C va accelera de la 0-100 km/h în aproximativ 3,5 secunde şi va avea o viteză maximă de peste 320 km/h. Preţul estimativ al lui McLaren MP4-12C va fi de aprovimativ 190.000 de euro. 

image



Slalom

MultiAir pentru Alfa MiTo

image

Italienii de la Alfa Romeo au anunţat că vor lansa o serie de noi motoare, bazate pe o tehnologie denumită MultiAir, pentru modelul MiTo. Sistemul se bazează pe o comandă electrohidraulică interpusă între arborele cu came şi supapele de admisie.

Acest sistem permite deschiderea la momentul optim a supapelor pentru a optimiza amestecul aer-benzină şi a asigura astfel o ardere cât mai bună a acestuia. MiTo va dispune de un propulsor de 1,4 litri MultiAir, ce dezvoltă 105, respectiv 135 cai putere. Este anunţat şi un motor de 170 cai putere, MultiAir Turbo pe benzină.

Audi, cea mai atractivă marcă

image

Conform unui sondaj de opinie publicat de compania de consultanţă în domeniul strategiilor de marcă „Brand:Trust“ din Nürnberg, Audi este cea mai atractivă marcă auto din Germania. Mai mult, compania din Ingolstadt şi-a consolidat poziţia în comparaţie cu anul 2008.

În topul celor mai renumite şi recomandate mărci, Audi este urmat, în ordine, de Volkswagen, BMW şi Mercedes. „Audi culege astăzi roadele activităţii sale îndelungate şi consecvente de consolidare a mărcii“, a

image

explicat Jürgen Gietl (Brand:Trust) rezultatele acestui sondaj. La succesul mărcii au contribuit în mod esenţial stilistica bine conturată, design-ul individualizat, precum şi înalta calitate a activităţii din atelierele de service auto.

Honda U3-X, concurent pentru Segway

Inginerii de la Honda au realizat un uniciclu electric, destinat deplasărilor în interiorul clădirilor sau al mallurilor. Denumit U3-X, vehiculul celor de la Honda este descris de aceştia ca fiind un „dispozitiv de mobilitate personală“. U3-X are capacitatea de a rula nu numai înainte sau înapoi, dar şi în plan lateral, graţie sistemului „Omni Traction Drive System“, care permite mişcarea în toate direcţiile. De asemenea, poate fi ţinut în braţe sau tras şi poate funcţiona continuu timp de o oră. Bateriile utilizate de U3-X sunt Litiu-Ion, iar modelul va debuta la Salonul Auto de la Tokyo.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite