VIDEO Motocicleta electrică „zboară“ cu 242 km/oră!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Motocicleta electrică „zboară“ cu 242 km/oră!
VIDEO Motocicleta electrică „zboară“ cu 242 km/oră!

Propulsată cu o baterie de 240 de volţi, o supermotocicletă produsă în San Francisco a reuşit să depăşească 70% dintre concurenţii „pe benzină” prezenţi la cursa din Bonneville. Vehiculul va fi produs în serie şi va fi lansat pe piaţă începând cu 2010, la preţul de 68.000 de dolari.

Mission One a alergat tot traseul de viteză al concursului organizat în Utah, Statele Unite, pe terenul acoperit cu sare, cu o viteză medie de 242 km/oră. Motocicleta electrică a atins viteza maximă de 259 km/oră în porţiunea de 400 de metri pe care se fac omologările. Edward West, fondatorul companiei producătoare, Mission Motors, care deocamdată are numai 16 angajaţi, s-a declarat încântat de rezultatul obţinut la prima ieşire în lume a motocicletei. „Anul acesta, pista de sare a fost foarte deteriorată, iar vântul a fost potrivnic.

Recordul prototipului nostru, care nu a fost adaptat special pentru un astfel de teren, aşa cum sunt unii dintre concurenţii tradiţionali ai cursei din Bonneville,­ este cu atât mai preţios”. Riderul Jeremy Cleland, care a condus supermotocicleta, s-a declarat încântat de uşurinţa cu care Mission One atinge viteza de 100 km/oră şi crede că acest model e foarte potrivit pentru locuitorii din metropole.

Un specialist de la Tesla Motors

Acumulatorul ce acţionează bolidul pe două roţi are nevoie de numai două ore pentru a fi complet reîncărcat şi asigură o autonomie de peste cinci ore de mers, la o viteză de 150 km/oră. Specialiştii consultaţi de cotidianul „The New York Times“ apreciază că această performanţă se datorează experimentatului inginer Forrest North, co-fondator al firmei Mission Motors, care a lucrat până de curând la compania Tesla, unde a asigurat succesul vehiculului Roadstar, prima maşină sport acţionată electric.

De altfel, chiar patronul Edward West a recunoscut, într-un interviu acordat agenţiei Reuters, că numai asocierea cu expertul în motoare electrice plecat de la Tesla l-a determinat să fondeze o nouă companie. Motocicleta electrică realizată în San Francisco nu a fost creată pentru ­curse sau pentru a obţine recorduri.

Ea va fi produsă în serie şi cei de la Mission Motors speră să vândă cel puţin 300 de bucăţi în anul 2010, în ciuda preţului iniţial de 68.000 de dolari. „Intenţionăm să eficientizăm producţia de serie şi să reducem preţul în anii următori, dar analizăm serios şi lansarea unui model de superscuter, adaptat pentru transportul urban de marfă”.


Fără taxe împovărătoare

Într-o epocă în care automobilele sunt mai ieftine ca niciodată, optimismul producătorilor de la Mission Motors poate părea deplasat, mai ales dacă luăm în considerare faptul că motocicleta nu e niciodată prea tentantă în zilele ploioase de toamnă, când ninge sau când crapă pietrele de frig. Dacă analizăm însă condiţiile reale de trafic din marile oraşe, situaţia stă cu totul altfel.

Conform statisticilor, în metropole plouă mult mai rar în ultimii ani, iar specialiştii spun că principalul motiv este poluarea. Gazele de ardere emise de milioanele de ţevi de eşapament perturbă circulaţia normală a norilor de ploaie şi, drept consecinţă, precipitaţiile în oraşe sunt cu 67% mai reduse decât în zonele învecinate, dar nelocuite. Deci ploaia nu mai e de mult timp o problemă pentru motocicliştii urbani.

image

Echipa tehnică a fost mulţumită de rezultatul obţinut pe traseul din Utah

În plus, având o motocicletă complet nepoluantă, ei vor fi scutiţi de taxele de centru, care în multe metropole ale lumii sunt de-a dreptul împovărătoare. În Londra, de pildă, această taxă este de opt lire sterline pentru fiecare intrare în centrul protejat al oraşului şi numai vehiculele cu zero emisii de carbon sunt scutite de la plată.

Agilă şi economică

Chiar dacă admitem că motocicliştii care fac slalom printre maşinile blocate în trafic sunt de-a dreptul enervanţi, trebuie să recunoaştem că acesta este avantajul de a avea un vehicul pe două roţi. Fie că ai motocicletă, scuter sau doar o bicicletă electrică, te bucuri de câteva privilegii importante: te strecori cu agilitate printre restul autovehiculelor, găseşti uşor un loc de parcare şi poţi să profiţi de scurtături. Bazându-se pe aceste avantaje, un ecologist din Sidney a dovedit în iunie 2009 că orice motocicletă poate fi mai rapidă decât o maşină, pentru că ea reduce - în medie - cu 25 de minute fiecare oră circulată în traficul aglomerat din centrul oraşului.

În plus, pentru că ocupă mai puţin loc, motocicleta plăteşte o taxă mai mică de parcare şi, la limită, poate fi lăsată chiar gratuit în holul de intrare al imobilelor. Avantajele unei motociclete Mission One devine însă de necontestat dacă luăm în considerare faptul că „alimentarea” acumulatorului se poate face de la orice priză cu împământare, durează numai două ore şi costă substanţial mai puţin decât benzina sau motorina.

Brevet din 1860

Chiar dacă brevetul de invenţie al primului vehicul electric cu două roţi datează din 1860, prima companie care a produs în serie motociclete electrice a fost Socovel, o firmă austriacă care a încercat să ofere orăşenilor o alternativă de transport motorizat, atunci când  Germania nazistă a impus Austriei un embargo, prin stoparea aprovizionării cu benzină.

image

Prototipul Unicycle a fost creat anul trecut de adolescentul Ben Gulak

Deşi a fost închisă din ordinul lui Hitler, în 1942, compania austriacă a apucat să vândă totuşi vreo 400 de motociclete electrice. De atunci încoace, cam o dată la zece ani mai apare câte o nouă firmă care îşi încearcă puterile testând viabilitatea transportului electric pe două roţi. Una dintre cele mai spectaculoase invenţii în acest domeniu a fost înregistrată anul trecut, de adolescentul american Ben Gulak.

El a creat o motocicletă  numită „Unicycle“ (rebotezată ulterior Uno), un vehicul hibrid cu două roţi centrale, care se conduce prin schimbarea poziţiei conducătorului, după principiul Segway. Fiecare roată are axul ei şi oricare dintre ele poate fi ridicată pentru a uşura virajele strânse. Stabilizată şi îmbunătăţită de expertul Trevor Blackwell, care a reglat echilibrarea vehiculului cu două giroscoape, Uno a fost lansată la Salonul Moto de la Toronto, în primăvara anului 2008.

Slalom

image

Spidi Back Warrior Evo



Această nouă pro­tecţie dor­sală ofe­rită de Spidi absoarbe şocurile cu 30% mai mult decât prevăd normele CE de nivel 2, afirmă producătorul. Evo este alcătuită din mai multe straturi care se suprapun şi care îi permit să disperseze mai bine undele de şoc în urma unui impact. Spidi Back Warrior Evo cântăreşte doar 520 de grame şi are o grosime de doar 20 de milimetri.

De asemenea, Evo are un sistem de ventilaţie ce permite trecerea aerului între îmbrăcăminte şi mediul înconjurător, dar şi un sistem ce permite adaptarea cu mare precizie a fasciei lombare în plan vertical (pentru motociclişti cu înălţimi cuprinse între 1,65 m şi 1,95 m). Preţul comunicat este de aproximativ 100 de euro.

Triumph va lansa Rocket III Roadster

image



„Ultimate muscle streetfighter” a fost numit modelul din gama Triumph ce va fi lansat anul viitor şi care va purta numele de Rocket III Roadster. Acesta va avea mai multă putere faţă de actualul Rocket III, un cuplu motor cu 15% mai mare, o nouă poziţie de pilotaj şi un sistem ABS în dotarea standard.

Triumph a modificat de asemenea considerabil poziţia în şa, mulţumindu-i acum chiar şi pe acei pasionaţi de Rocket III care considerau că scăriţele pilotului sunt montate prea în faţă. Celebrul propulsor cu trei cilindri în linie, de 2.294 cmc, dezvoltă în cazul lui Rocket III Roadster un cuplu de 221 Nm. Vor fi disponibile două scheme de culoare – „Phantom Black” şi „Matt Black”.

image

Kawasaki Z 1000, 100% nou



Dacă până în prezent Z 1000 a fost o motocicletă cu un design care a rămas mereu în urma concurenţei, de anul viitor japonezii de la uzina Akashi vor să lanseze pe piaţă un streetfighter 100% nou. Din pozele date publicităţii zilele trecute se remarcă o nouă linie cu adevărat avangardistă. Potrivit „MotoRevue”, Kawasaki Z 1000 ar urma să primească propulsorul de pe ultimul model ZX-10R, înlocuindu-l pe cel dezvoltat din mai vechiul ZX-9R. Aflat la a doua generaţie, actualul Z 1000 a fost lansat în 2007.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite