VIDEO „Gheparzii” şoselelor
0
Topul celor mai rapide zece maşini, ediţia 2009-2010, a fost publicat pe site-ul thesupercars.org. Surpriza cea mai mare o reprezintă Ultimate Aero, care a devansat veteranul fruntaş Bugatti Veyron.
Constructorii de la Volkswagen ne-au obişnuit deja să menţină cel mai valoros nume din patrimoniu, Bugatti Veyron, pe prima poziţie în topul celor mai rapide maşini din lume, aşa că nu mică ne-a fost surprinderea când am constatat că pentru prima oară de la apariţia sa pe piaţă, Bugatti a fost detronat. În rest, nu există mari diferenţe faţă de sezonul trecut. Topul celor mai puternici bolizi din lume este completat de McLaren F1, Ferrari Enzo, Lamborghini Murcielago şi Pagani Zonda F.
2009 SSC Ultimate Aero, cei mai buni anul acesta
SSC Ultimate Aero EV şi SSC Ultimate Aero sunt cele mai noi creaţii Shelby. Constructorii au reuşit performanţa de a dota noul bolid EV, bazat pe un model propriu, cu două motoare electrice care dezvoltă împreună peste 1.000 de cai-putere. Bateriile pot fi încărcate de la o priză de 220 Volţi, iar cei care l-au testat au declarat că procesul nu durează mai mult de zece minute. SSC Ultimate Aero ajunge de la 0 la 100 de kilometri pe oră în doar 2,5 secunde, iar viteza maximă pe care o poate atinge este de 320 kilometri pe oră. Cea mai rapidă maşinăa sezonului 2009-2010 nu este însă EV, ci SSC Ultimate Aero TT.
Cel mai recent model apărut anul acesta pe piaţă a avut parte de mici modificări atât la exterior, cât şi la interior. Marea reuşită a constructorilor de la Shelby este însă ridicarea numărului de cai-putere cu 15%, ajungându-se astfel, la 1.287, prin simpla modificare a blocului motor.
Realizat din aluminiu, acesta a adus o îmbunătăţire simţitoare a întregii capacităţi a motorului. Ultimul model Aero poate atinge o viteză de 413 kilometri pe oră, intrând în Cartea Recordurilor la categoria cea mai rapidă maşină. Demarajul de la 0 la 100 de kilometri se face în 2,7 secunde, iar cutia de viteze este una manuală, în şase trepte.
La exterior, constructorii au optat pentru o aerodinamică improvizată şi fibră de carbon, ceea ce atrage cu până la 20% mai mult aer pentru răcirea motorului. Modelul cu două uşi poate fi achiziţionat la un preţ de 465.600 de euro, fără taxe.
Veyron rămâne cel mai scump
Fruntaşul obişnuit al topului celor mai rapide maşini din lume, Bugatti Veyron, a coborât aşadar pe cea de-a doua poziţie. Alimentat cu patru turbocompresoare, ce dezvoltă 1.001 cai-putere sub capotă, bolidul ajunge la o viteză maximă de 407 kilometri pe oră. Veyron rămâne fruntaş la preţ, suma minimă de pornire pentru o astfel de furtună a şoselelor fiind de 1.300.000 de euro.

Bugatti Veyron demarează de la 0 la 100 de kilometri pe oră în 2,5 secunde
În astfel de condiţii, nici nu-i este greu unui Veyron să demareze de la 0 la 100km/h în 2,5 secunde şi de la 0 la 200 de km/h în 7,3 secunde. Elementele aerodinamice ale caroseriei sunt modificate de un sistem hidraulic, controlat de calculatorul central. Constructorii au proiectat maşina astfel încât la o viteză de peste 375 de kilometri pe oră şoferul să acţioneze o a doua cheie, situată în stânga scaunului, pentru a confirma sistemelor de control ale maşinii că e conştient de pericolul pe care o asemenea viteză îl presupune.
O altă noutate constă în sistemul de frânare, ce permite oprirea completă, de la viteza maximă de 407 kilometri pe oră, în doar zece secunde. Aceasta se face cu ajutorul unor discuri ventilate carbon-ceramice.
Marea surpriză: Saleen S7 Twin Turbo
Atunci când a apărut în 2002, Saleen S7 era singurul model street-legal care depăşea 500 de caiputere. De atunci şi până acum, mai mulţi constructori au depăşit aceste limite, aşa că Saleen a ieşit cu un model şi mai puternic, Saleen S7 Twin-Turbo. Acesta ocupă poziţia a treia în topul celor mai rapide maşini în sezonul 2009-2010. Dotat cu un propulsor V8 de 7.0 litri, motorul dezvoltă până la 750 de cai-putere, demarajul de la 0 la 100 de kilometri pe oră făcându-se în doar 2,9 secunde.

Motorul bolidului Saleen S7 Twin Turbo dezvoltă până la 750 de cai-putere
Performanţa este atinsă şi cu ajutorul numărului mic de kilograme pe care îl are bolidul, 1.338, dar şi de modificările asupra aerodinamicii. Constructorii au lucrat şi la interior, scopul lor fiind acela de a transforma precedentul bolid de curse într-o maşină mai puternică şi, totodată, plăcută şi comodă pentru şofer.
Aceste reuşite nu au fost depăşite de alţi constructori importanţi de pe piaţa auto, Saleen devansându-i pe cei de la McLaren, Ferrari, Jaguar sau Masserati. Cu toate acestea, preţul de pornire al S7 Twin-Turbo este de 391.000 de euro, cu 100.000 mai mic decât cel plătit pentru Ferrari Enzo şi cu 250.000 de euro decât Masserati.

Slalom
Mazda prezintă noul sistem SCR

Constructorul nipon va expune, în cadrul Salonului de la Frankfurt, de luna viitoare, primul model de maşină japoneză cu motor diesel echipat cu sistem SCR. Acesta purifică gazele evacuate prin pulverizarea cu AdBlue, o substanţă lichidă pe bază de uree.
Soluţia se află într-un rezervor special amenajat, situat sub portbagaj, şi transformă aproximativ 40% din noxe în azot, care este un gaz inofensiv. Tehnologia va fi accesibilă exclusiv pe piaţa europeană şi se va regăsi doar pe noul model Mazda CX-7, care va suferi cu această ocazie şi un facelift.
Noul Peugeot, rivalul lui Audi TT

Cel mai recent model marca Peugeot se va numi RCZ. Conform producătorului, micuţa sportivă ţinteşte clientela care preferă Audi TT şi va dezvolta 200 de cai-putere pentru versiunea de top. Demarajul RCZ de la 0 la 100 de kilometri pe oră se va face în 7,6 secunde, dar maşina impresionează prin consumul mic, de doar 5,4 litri la suta de kilometri. Modelul va fi prezentat la Salonul Auto de la Frankfurt şi va fi disponibil în variantă cu patru locuri.
Noul Bentley Mulsanne, prezentat oficial

Britanicii de la Bentley au dezvăluit cel mai nou model, Mulsanne. Acesta e echipat cu o unitate V8 de 6.75 litri, care dezvoltă 500 CP şi este considerat înlocuitorul lui Arnage şi rivalul lui Rolls-Royce Phantom. Limuzina a fost prezentată la Concursul de Eleganţă de la Pebble Beach, iar în Europa va fi lansată luna viitoare, la Salonul Auto de la Frankfurt.
Noul Mulsanne este primul Bentley desenat, construit şi dezvoltat în întregime, în ultimii 70 de ani, de inginerii britanici. Platforma folosită pentru limuzină nu este împărţită de niciun alt model din gama Bentley, iar producţia va debuta în 2010. Bentley Mulsanne va fi lansat oficial la jumătatea anului viitor.