VIDEO Conceptele viitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Conceptele viitorului
VIDEO Conceptele viitorului

Liderii producţiei mondiale de vehicule pe două roţi se întrec să creeze concepte futuriste. Mai vechi sau mai noi, aceste prototipuri ne dau o idee despre cum vor arăta „motoarele” următorilor ani.

Chiar dacă numărul expozanţilor din categoria moto de la Tokyo Motor Show (desfăşurat în perioada 26 octombrie- 4 noiembrie 2009) a fost foarte restrâns - urmare a crizei economice, dar şi a faptului că manifestarea a fost dedicată în principal producătorilor de automobile ­­ - japonezii­ lucrează cu sârg la prototipuri care vor redesena lumea de mâine a vehiculelor pe două roţi. Printre cele mai spectaculoase modele prezentate în ultimii ani se numără cele concepute de Honda, Yamaha şi Suzuki. O absenţă notabilă a Salonului nipon din acest an este Kawasaki, iar dintre producătorii străini a fost prezent Harley-Davidson, care se confruntă însă în ultima vreme cu serioase probleme financiare.

Suzuki Biplane

image

EV-Cub, un urmaş „verde” al celebrului Cub



Unul dintre cele mai spectaculoase concepte realizate de Suzuki este Biplane, prezentat încă de acum doi ani, la Salonul de la Tokyo. Deşi foarte spectaculos, rămâne doar un studiu de design, având în vedere că oficialii Suzuki au declarat că nu va exista un model de serie. Inspirat de avioanele biplane, conceptul foloseşte o gamă de culori ce aminteşte de vechile aparate de zbor. Carenajul integral evocă formele unui fuselaj de avion.

Lipsit de protecţia parbrizului, motociclistul poate retrăi din plin senzaţiile resimţite de piloţii vechilor avioane interbelice, fără carlingă. Motorul aşezat longitudinal - cu patru cilindri dispuşi în V - constituie principalul element constructiv, în vreme ce furca frontală, din fibră de carbon, imită carenajul aerodinamic al trenului de aterizare. Roata din faţă este echipată cu două discuri, iar etrierele sunt încorporate în braţele furcii. Ansamblul şa-rezervor, precum şi linia designului părţii din spate a motocicletei sunt preluate de la conceptul Suzuki Nuda.



Crosscage, concept electric

image

Conceptul Crosscage de la Suzuki foloseşte un motor electric alimentat de acumulatori cu litiu


Un alt concept al celor de la Suzuki, denumit Crosscage, foloseşte soluţiile de propulsie alternativă. Suzuki a încheiat un parteneriat cu Intelligent Energy (compania care a construit ENV, prima motocicletă echipată cu pilă de combustie), în vederea dezvoltării soluţiilor de propulsie alternativă. Motocicleta este propulsată de un motor electric, alimentat de o pilă de combustie răcită cu aer şi de acumulatori cu litiu.

Cadrul în formă de „X” asigură un compromis între rigiditate, greutate şi spaţiu. Motorul amplasat chiar pe bascula monobraţ a eliminat transmisia clasică prin curea, lanţ sau cardan. Pentru un plus de avangardism, s-a folosit şi o suspensie telescopică monobraţ cu articulaţii de ghidare. Datele tehnice referitoare la puterea motorului, capacitatea acumulatorilor sau puterea pilei de combustie nu au fost comunicate oficial.



Prototipurile Honda

image

Honda EVE-neo, un scuter electric destinat publicului larg



La recentul Salon de la Tokyo, Honda a avut cel mai mare stand şi a prezentat cele mai multe noutăţi pe două roţi, majoritatea în premieră mondială. Japonezii au dezvăluit două concepte de scutere electrice: EV-Cub, un urmaş „verde” al legendarului Cub şi EVE-neo, un scuter electric destinat publicului larg şi care are de altfel cele mai mari şanse de a intra în producţie în viitorul apropiat.



Yamaha EC-f

image

Yamaha EC-03 are şasiu de aluminiu şi motor electric cu acumulatori pe bază de litiu


Un prototip original, expus în acest an de Yamaha, este scuterul EC-f, vehicul propulsat electric de un motor cu o putere de doar 0,8 CP, propulsat cu baterii alimentate prin intermediul unui încărcător compatibil cu orice priză standard. Datorită acestui tip de motorizare, proiectanţii niponi au avut o libertate de creaţie mult mai mare, ceea ce a dus la apariţia unui vehicul pe două roţi cu adevărat futurist, cu un design organic şi totodată dinamic.

image

Yamaha EC-f este un scuter propulsat de un motor electric  cu o putere de 0,8 CP



EC-f are un cadru uşor, din aluminiu, ceea ce sporeşte eficienţa şi creşte autonomia motorului. Yamaha a prezentat la Tokyo Motor Show 2009 şi ultima sa creaţie în materie de scutere hibride, prototipul HV-X Hybrid, care, în funcţie de reacţia publicului, va intra sau nu în producţia de serie.



Luxair, proiect hibrid

image

Yamaha Luxair este propulsată de un sistem hibrid


Un alt „bike” hibrid, prezentat încă de acum doi ani de Yamaha, este Luxair, o motocicletă care, pe lângă un sistem audio de top, beneficiază şi de un motor electric ce ajută propulsorul pe benzină în timpul acceleraţiilor rapide. Energia rezultată în timpul frânării este folosită la reîncărcarea bateriilor, un sistem asemănător celui folosit de Toyota şi Honda pe modele precum Prius, Civic Hybrid sau Lexus 400h.



Slalom

Scuter BMW electric până în 2015

image

Până în anul 2015, divizia BMW Motorrad promite că va scoate pe piaţă un scuter  propulsat electric. Conceptul denumit C1-E se bazează pe scuterul C1, alimentat cu benzină, produs de BMW între anii 2000 şi 2003. Noul model ecologic are un motor electric, alimentat de baterii Li-ion şi este dezvoltat de compania americană Vectrix. Destinat clientelei care se deplasează prin aglomeraţia marilor oraşe, noul C1-E are un design modern şi proporţii mai compacte faţă de varianta pe benzină, dar păstrează caracteristicile de siguranţă ale modelului original: acoperiş, roll-bar de protecţie, scaun cu susţinere laterală şi centură de siguranţă.

Kit Triumph destinat stângacilor

image

La fel cum pentru şoferii europeni, obişnuiţi să conducă maşini cu volan pe partea stângă, pilotarea unei maşini cu volanul pe partea dreaptă poate fi un chin, tot aşa este şi pentru un stângaci nevoit să piloteze o motocicletă cu mânerul de acceleraţie pe dreapta. Tocmai pentru stângaci, Triumph a avut ideea de a crea un sistem care le va facilita controlul motocicletei, informează „Two Wheels Blog”. Kit-ul pentru inversarea comenzilor va putea fi montat, în curând, gratuit, la toţi dealerii oficiali ai mărcii, după ce posesorii vor prezenta un certificat medico-legal care să ateste faptul că sunt stângaci.

Îmbunătăţiri pentru Kawasaki GTR 1400

image

Pentru anul viitor, Kawasaki aduce o serie de îmbunătăţiri noului GTR 1400. Astfel, superturingul nipon va beneficia de cele mai avansate tehnologii. În primul rând este vorba de un sistem de control al tracţiunii, denumit KTRC şi dezvoltat de Kawasaki. Acest sistem controlează aderenţa anvelopei spate şi adaptează forţa tracţiunii la cele mai dificile împrejurări. De asemenea, sistemul K-ACT, aflat deja la a doua generaţie, sporeşte eficienţa frânării şi oferă două posibilităţi de setare. Alte elemente de confort sunt parbrizul mai înalt - care poate fi reglat electronic - şi mânerele încălzite ce vor fi disponibile în dotarea standard.

Auto



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite