Tokyo Motor Show, un salon dedicat automobilelor ecologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La evenimentul din capitala Japoniei vor fi prezente 520 de vehicule, dintre care 71 de premiere mondiale şi 91 de noutăţi destinate pieţei nipone Preţul petrolului a crescut alarmant de

La evenimentul din capitala Japoniei vor fi prezente 520 de vehicule, dintre care 71 de premiere mondiale şi 91 de noutăţi destinate pieţei nipone

Preţul petrolului a crescut alarmant de mult, rezervele de ţiţei se împuţinează, emisiile de noxe sufocă aproape orice oraş de pe Pământ, aşa că maşina viitorului are nevoie de o nouă modalitate de propulsie.

Moda saloanelor auto ce au ca temă principală ecologia aproape că a pus stăpânire pe industria auto internaţională, trendul fiind urmat şi de ultimul eveniment expoziţional auto major din 2007.

Tokyo Motor Show se va desfăşura între 26 octombrie şi 11 noiembrie, la complexul Makuhari, din Chiba. Va fi a 40-a ediţie a acestui salon şi, chiar dacă informaţiile despre noutăţi sunt relativ puţine, un lucru este cert. Şi acest salon, la fel ca şi cel de la Frankfurt, din septembrie, va urma trendul ecologic.

Sloganul ales pentru ediţia din acest an este foarte sugestiv: "Fii în pas cu noutatea, atinge viitorul". Urmând exemplul celor două mari saloane europene, de la Paris şi Frankfurt, organizatorii Tokyo Motor Show au trecut la formula de desfăşurare o dată la doi ani, în ton cu calendarul OICA, pentru că până acum salonul japonez se desfăşura în fiecare an.

Automobilul ecologic, viitorul industriei

Organizatorii spun că va fi prezentată o gamă largă de automobile, motociclete, vehicule comerciale şi piese de schimb, cu participarea constructorilor de talie mondială. Totuşi, marea majoritate a expozanţilor o vor forma asiaticii.

Protejarea mediului înconjurător este subiectul cât se poate de serios tratat de mai-marii industriei auto prezenţi la evenimentul din capitala Japoniei. Conducerile marilor concerne auto au analizat industria şi au ajuns la concluzia că în viitorul apropiat vor trebuie găsite alternative viabile la propulsia clasică, altfel industria auto ar putea ajunge într-un mare impas.

Pe termen lung este foarte clară tendinţa industriei auto de a încerca să devină independentă de combustibilii clasici, specialiştii concluzionând că propulsia electrică a maşinii reprezintă următorul pas în industrie. În prezent există o mulţime de tehnologii de propulsie a autovehiculelor, însă niciuna dintre ele nu este lipsită de dezavantaje.

Modelele cu propulsie hibridă înregistrează un consum net inferior faţă de motoarele clasice, însă tot cu combustibili convenţionali funcţionează. Maşinile cu propulsie bazată pe hidrogen nu poluează, însă au nevoie de o cantitate foarte mare de energie. Propulsia bazată pe energia solară are nevoie în permanenţă de lumină, dar şi de o suprafaţă vitrată foarte mare care să capteze razele solare, în timp ce sistemul "pile de combustibil" este mult prea scump şi necesită un spaţiu mare de montare.

În timp ce inginerii se dau de ceasul morţii să gândească motoare economice şi nepoluante, industriaşii sunt mult mai pragmatici, şi caută metode ieftine care să lase loc şi unei consistente marje de profit. Pentru aceştia, la orizont nu există o singură soluţie tehnică, dar măcar au un program de dezvoltare care să ducă la crearea unui motor cât mai puţin poluant, care să coste şi puţin.

Un motor electric, dar care funcţionează cu ajutorul celui clasic, este cea mai la îndemână soluţie a momentului, iar costurile de producţie nu sunt exorbitante, Toyota Prius fiind un bun exemplu în acest sens.

Organizatorii pun la dispoziţia expozanţilor nu mai puţin de 44,587 metri pătraţi, unde vor fi prezente 241 de companii, din 11 state. Pentru acest an, organizatorii au anunţat nu mai puţin de 520 de vehicule prezente, 71 de premiere mondiale şi 91 de noi modele, destinate exclusiv pieţei japoneze. Mitsubishi vine cu trei concepte, primul fiind Mitsubishi i MiEV Sport.

Conceptul este propulsat de motoare electrice puternice, deci este un vehicul non-poluant. Al doilea concept este Mitsubishi Concept ZT, responsabil cu siguranţa crescută. Sub capotă se ascunde un propulsor diesel de 2.200 cmc, cuplat la cutia de viteze Twin Clutch. Modelul este dotat cu ultima tehnologie responsabilă de siguranţa pasivă şi activă.

Al treilea concept este Mitsubishi Concept cX, dezvoltat pe baza legendarelor SUV-uri Mitsubishi, şi va fi un automobil util pe drumurile off-road, dar şi cu veleităţi sportive. Sub sloganul "Bucuria infinită a mobilităţii", Honda va prezenta la salon două modele concept. CR-Z (Compact Renaissance Zero) şi Puyo. CR-Z face parte din noua generaţie de modele sport uşoare, echipate cu sistemul hibrid Honda, bazat pe un propulsor clasic, alături de unul electric.

Designul include oglinzi integrate în uşi, faruri cu tehnologie LED, cu o formă destul de avangardistă, precum şi jantele de 19 inch. Celălalt model, Puyo, este propulsat de "pile de combustibil" şi are ca principală atracţie spaţiul interior oferit graţie unei forme nonconformiste.

Materialele folosite sunt moi, Honda încercând să exploateze relaţia proprietarului cu maşina sa. Numele Puyo provine de la un sunet în japoneză, ce exprimă senzaţia resimţită la atingerea unui corp moale, dorind astfel să transmită impresia de automobil prietenos.

Toyota va avea şase noi modele expuse la evenimentul din capitala Japoniei, iar Lexus LF-Xh pare să fie cel mai interesant, mai ales că este considerat posibil înlocuitor al actualei game RX. Modelul expus la Tokyo este un hibrid care are un design ce se încadrează în filozofia "L-Finesse". Maşina este propulsată de un motor V6 şi dispune de tracţiune integrală.

Maşina electrică, în prim-plan la Tokyo

Nissan va aduce la Salonul Auto un nou concept, botezat Intima, care prefigurează un viitor sedan de lux. Constructorul nipon spune că Nissan Intima va redefini noţiunea de sedan de lux, imprumutând filosofia "Modern Living" de la celelalte modele ale concernului. Designul exterior imbină liniile colţuroase cu suprafeţele organice iar grila, blocurile optice faţă şi spate, precum şi jantele finisate sub forma de cristal întregesc aspectul de lux.

Interiorul promite un confort desăvârşit pentru pasageri, pentru că scaunele faţă se rotesc la 80 de grade înspre exterior, fapt care permite un acces mai uşor în habitaclu. Un alt concept, ce-i drept mai vechi, însă reactualizat, este Pivo 2, unul dintre cele mai uşor de parcat autoturisme din lume şi probabil singurul pe care-l poţi conduce fără niciun efort pe lat.

În plus, cabina rotitoare îi oferă celui de la volan puţină companie, pentru că habitaclul nu are decât un loc, sub forma lui Robotic Agent. Acesta este un "însoţitor" de drum cibernetic cu care poţi discuta aproape orice referitor la maşină. Robotic Agent este setat să răspundă în engleză sau japoneză.

Modele supersport, la un loc cu cele hibride

Nissan NV200 este o dubiţă cu un ingenios spaţiu de depozitare. La interior, şoferul şi pasagerii se pot bucura de spaţiu suficient pentru instalarea unui birou ambulant.

De asemenea, panoul mobil poate fi folosit pentru transportarea unei mari varietăţi de obiecte, dispunând de o multitudine de cutii şi etajere. La nevoie, panoul poate culisa în exterior, astfel fiind înlesnit accesul. Linii atletice, coeficient de aerodinamicitate 0.27, stabilitate şi manevrabilitate alături de aderenţă, motorizare 3.6 L twin-turbo de 480 CP şi 588 N/m, cutie de viteze dual clutch cu şase trepte.

Nu este textul unei reclame, ci principalele date tehnice şi trăsături al noului Nissan GT-R. Maşina reuşeşte să termine sprintul de la 0 la 100 km/h în doar 3.5 secunde. Fibra de carbon alături de aluminiu şi oţel s-au folosit pentru componentele asamblate cu precizie mare, componente ce au fost supuse unor teste cu vibraţii. Motorul şi transmisia sunt asamblate într-o cameră specială, ferită de unii factori dăunători.

Nissan oferă o garanţie şi suport pentru primii trei ani gratuit, ajustări pentru motor, transmisie şi trenul de rulare pentru primii 1.000 de km şi pentru fiecare verificare ce se va face o dată la 12 luni.

Modelele hibrid, vedetele salonului

Constructorul japonez Subaru nu putea să nu se respecte şi să nu aducă modele hibrid la Tokyo Motor Show. Pentru cei care visează la o maşină de oraş electrică, Subaru prezintă conceptul G4e, un automobil care funcţionează doar pe bază de energie electrică.

Propulsorul de 86 de cai putere funcţionează pe bază de baterie litiu-ion, care poate fi încărcată de la o priză normală, prin suportul încorporat în spoilerul faţă. Autonomia este de 200 de kilometri, iar bateria poate fi încarcată detul de repede, în doar 15 minute, la o capacitate maximă de 80%. Pentru o încărcare completă însă va trebui ca proprietarul să aştepte opt ore.

Dimensiunile sunt de clasă mică, conceptul având o lungime de 2,65 metri. Cu toate acestea, Subaru a reuşit să echipeze G4e cu un tren de rulare electric şi să ofere şi suficient spaţiu interior pentru cinci persoane. Pentru performanţe deosebite, Subaru a micşorat frecarea cu aerul prin folosirea unei caroserii alungite şi prin înlocuirea oglinzilor retrovizoare cu camere video.

Rezultatul a fost un coeficient aerodinamic de doar 0.276, o valoare comparabilă cu a multor maşini sport. Pentru că cea mai puternică versiune de Impreza nu putea să rămână stingheră în standul Subaru, niponii au conceput câteva modele care să umple golurile. Unul dintre acestea se numeşte Exiga şi este un break 4x4, cu multe linii ale unui model de serie. Exiga are un ampatament de 2,75 metri, iar sub capotă are un motor turbo cu patru cilindri, de 2.0 litri.

Auto

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite