VIDEO Testul Adevărului: Noul Chevrolet Aveo s-a făcut mai mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noile dimensiuni fac din Aveo o compactă mult mai stabilă
Noile dimensiuni fac din Aveo o compactă mult mai stabilă

Reporterii „Adevărul“ au fost la Zürich, Elveţia, pentru a testa cea mai nouă gamă Chevrolet Aveo. Maşina de clasă mică a producătorului american a crescut în dimensiuni şi are dotări suplimentare. Înainte de lansarea lui Cruze, Aveo a fost un bestseller pentru Chevrolet. Noua generaţie vrea să recucerească acest titlu O va lăsa concurenţa?

Cu două variante de caroserie: hatchback cu cinci uşi şi sedan (care în America este comercializat sub numele Sonic), Aveo a crescut în dimensiuni, urmarea firească fiind o manevrabilitate mai bună decât la vechea generaţie. Chevrolet a precizat încă de la lansare că avem în faţă un produs cu totul nou, la care au fost reproiectate caroseriile, şasiul, iar motoarele Euro 5 sunt dezvoltate recent.

Pentru a atrage şi mai mult tinerii către aceste maşini, Chevrolet s-a inspirat din motociclism pentru designul instrumentarului de bord. Astfel, turometrul a rămas un "ceas" clasic, în timp ce vitezometrul este digital. Şi, deşi sunt convins că tinerilor le va plăcea, cei peste 30 de ani sigur vor strâmba din nas la vederea acestora.

Designul noului Aveo este dominat de blocurile optice inspirate din motociclism



Inspiraţia din motociclism se observă şi la exterior. Un semn distinctiv al gamei îl reprezintă farurile proeminente, fără apărătoare de lentilă. Bosajele roţilor sunt mai proeminente decât la precedenta generaţie, iar mânerele portierelor la versiunea hatchback sunt ascunse în partea de sus a portierei.
Blocurile optice spate ale variantei hatchback nu sunt acoperite şi se armonizează cu designul părţii din faţă a autovehiculului. Spre deosebire de aceasta, lămpile din spate ale sedanului sunt instalate ca ansamblu dublu.

Varianta sedan este cu 360 mm mai lungă decât varianta hatchback, care măsoară 4.039 mm în lungime. Acest lucru o face mai stabilă în curbe şi reprezintă un atu pentru actuala gamă Aveo, deoarece este una dintre puţinele subcompacte care oferă şi o astfel de variantă. Dacă tot am menţionat câte ceva despre stabilitate, trebuie să precizăm că suspensia faţă este de tip McPherson cu arcuri elicoidale. Pe parcursul evenimentului am avut ocazia să testăm patru configuraţii ale gamei Aveo. Două variante de caroserie cu motorul 1.4 l de 100 CP şi cutie manuală şi două cu cel de 1.6 l şi 115 CP, una dintre ele fiind echipată cu transmisie automată.

Patru variante testate

Toate modelele testate au avut un comportament dinamic bun, motoarele oferind destulă putere pentru nişte maşini urbane. Am descoperit în schimb că transmisia automată „taie" puţin din elanul motorului.

Încă de la lansare au fost disponibile patru variante de motorizare: 1.2 l (de 70 şi 86 CP), 1.4 l (de 100 CP) şi 1.6 l (de 115 CP). Din toamnă este aşteptat şi un motor turbo-diesel de 1.3 l. Noua subcompactă este destinată în principal celor care doresc o maşină de oraş mai ieftină şi cu un consum mic de combustibil (producătorul anunţând cifre între 5,1 şi 6,9 l/100 km, cifre nu tocmai rele pentru motoare pe benzină). Deşi toate versiunile sunt decente din punct de vedere al confortului şi dotărilor, noi vă recomandăm varianta sedan, deoarece bancheta din spate este mai bună la această variantă, oferă mai mult loc, iar volumul portbagajului este de 502 litri, depăşindu-l cu mult pe cel al variantei hatchback - 290 litri.

*Aveo va fi disponibilă în România începând cu toamna acestui an. Cea mai ieftină versiune costă 9.630 (cu TVA inclus).

+

- Dimensiuni mai mari şi comportament de drum mai bun decât la vechiul Aveo.
- Preţ şi disponibilitate pentru programul Rabla.
- Destule dotări standard pentru clasa sa.

-

- Blocurile optice fără protecţie.
- Ne plac motoarele, dar nu pe patru roţi. Deci nu ne place instru­mentarul de bord.
- Cutia automată „taie" din puterea motorului.

Caseta tehnică:

- Dimensiuni Hatchback:  L/l/î 4.039/1.735/1.517
- Dimensiuni Sedan:   L/l/î 4.399/1.735/1.517
- Motoare:
    1.2 l - 70 CP
    1.2 l - 86 CP
    1.4 l - 100 CP
    1.6 l - 115 CP
- Transmisii:
    Manuală 5 rapoarte
    Automată 6 rapoarte

Designul noului Aveo este dominat de blocurile optice inspirate din motociclism
info
Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite