Test „Adevărul“: Noul Citroën DS3, un mini eco la modă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Designul DS3-ului are linii plăcute şi propoţii foarte bine conturate
Designul DS3-ului are linii plăcute şi propoţii foarte bine conturate

„Adevărul“ a testat motorizarea diesel a superminiului francez DS3. În echiparea diesel-eco, micuţa subcompactă franceză este o maşină care protejează şi mediul. De la dezvoltarea noii game, începută cu noul C3, producătorul francez s-a avântat foarte curajos într-un segment care este disputat acerb de branduri germane şi englezeşti – cel premium.

Pentru a combate mai bine în această piaţă, Citroën a invitat o nouă gamă, denumită DS, al cărui prim produs a fost DS3.

Maşina care a moştenit partea frontală de la subcompacta C3, dar care a primit un design complet redesenat pornind de la montantul (stâlpul central) B a fost concepută pentru a concura cu succes modele cu fashion appeal, precum Mini Cooper. Deşi este bazat pe platforma lui C3, DS3 oferă ceva cu totul diferit atunci când o conduci. Citroënurile sunt cunoscute pentru confortul la rulare, dar acest model abordează gropile şi denivelările într-un mod diferit, mai apropiat de cel al hatch-urilor cu pretenţii sportive şi suspensii mai rigide. În test nu am constatat derapaje sau înclinări sesizabile în curbe.

DS3-ul are stabilitate bună şi pe şosea. Per total, superminiul francez are o ţinută sportivă, exceptând motorul care, cu doar 91 CP, nu poate emite pretenţii prea mari în „lanţul trofic" al hot-hatch-urilor. Deşi nu oferă prea multe senzaţii sportive, DS3-ul în varianta eHDi este şic, dar şi eco în acelaşi timp. Are suficientă putere în treptele inferioare, cutia de viteze este bine etajată, are curse scurte şi este rigidă, cum îi stă bine unei transmisii de hot-hatch. Direcţia este promptă şi nu este deloc greoaie la viteze foarte mici, atunci când se execută manevre de parcare.

O tuşă de stil este bordul de culoare albă, care completează tabloul unui interior bine conceput

O tuşă de stil este bordul de culoare albă, care completează tabloul unui interior bine conceput



Consum mic, pretenţii mari

Oriunde te uiţi la exteriorul sau interiorul DS3-ului constaţi că este o maşină creată cu grijă şi cu atenţie la detalii. Toate panourile au linii frumos conturate, chiar şi în interior suprafeţele diferite sunt finisate bine şi îmbinate cu precizie. Toate materialele din interiorul cabinei reflectă apartenenţa maşinii la segmentul supermini.

Există un domeniu la care DS3 nu excelează: dimensiunea portbagajului şi abundenţa spaţiului pentru pasagerii din spate. O altă problemă, specifică modelelor în trei uşi, este ridicată de faptul că accesul la locurile din spate se face destul de greu.

În faţă, şoferul are parte de o poziţie confortabilă cu multiple ajustări pentru scaun şi volan. În principiu, poziţia de la volanul lui DS3 este una joasă, cu o vizibilitate foarte bună.

Nimic nu lipseşte în materie de siguranţă pe DS3. Fiecare model (incluzând pe cel testat de noi) este echipat cu şase airbaguri, ABS şi ESP în dotarea standard. Mai este prezent şi sistemul de distribuţie electronică a forţei de frânare, care ne asigură că maşina păstrează o traiectorie dreaptă în cazul unei frânări violente. DS3 este o maşină de oraş şic şi eco, sprintenă în traficul urban şi cu un consum de combustibil satisfăcător - 5,5 litri la 100 km. Bineînţeles că sistemele avansate precum start/stop au un aport important la acest rezultat. 

+

Materiale bine îmbinate în interior
Bordul alb care devine o caracteristică a supermini-urilor
Poziţia de conducere.

-
În portbagaj nu este foarte mult loc,
Acces mai dificil la locurile din spate,
Ţinuta maşinii cere ceva mai mulţi cai-putere.

Citroën DS3 So Chic 1.6 e-HDi

0-100 km/h: 11,3 secunde
Viteza maximă: 182 km/h
L/l/î: 3.948/1.715/1.483
Masă proprie: 1.155 kg
Volum portbagaj (l): 285
Cilindree (cmc): 1.560
Putere (CP): 90 la 4.000 rpm
Cuplu maxim (Nm):
230 la 1.750 rpm
Consum mediu:
5,5 l/100 km (urban)
Cutie de viteze: manuală, 5 trepte
Preţ (de bază): 19.050 euro (cu TVA)

O tuşă de stil este bordul de culoare albă, care completează tabloul unui interior bine conceput
info
Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite