SAAB ar putea fi închisă în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele financiare, cererea scăzută şi lipsa investitorilor au adus SAAB în această situaţie. La sfârşitul anului trecut, producătorul auto european Saab vânduse doar 32.000 de maşini la nivel mondial.

Compania a pus bazele unui brand auto care a produs o serie de sedan-uri şi coupe-uri, care i-au adus notorietate. Vârful de popularitate a fost atins în anii '70, când modelele SAAB s-au vândut în peste un milion de unităţi. Puţini ştiu că între anii 1968 şi 1995 compania a funcţionat în interiorul unei fuziuni cu producătorul de camioane grele Scania sub numele Saab-Scania. Reputaţia ingineriei Saab, dar şi vânzările internaţionale i-au atras atenţia gigantului General Motors, care a vrut să cumpere jumatate din companie în 1989 şi restul în 2000.

Problema Saab, care a crescut sub conducerea producătorului auto nr.1 din lume, este că nu a fost niciodată văzută ca mai mult decât un brand de nişă dintr-o industrie dominată de jucători foarte mari, care produc maşini pentru un public generalist. Saab nu a construit maşini accesibile din punct de vedere al preţurilor, precum a făcut VW şi nici automobile scumpe, asemenea lui Porsche. Anual, modele Saab se vând în doar câteva sute de mii de unităţi. Pe fondul crizei economice, GM a decis să abandoneze marca la sfârşitul anului 2008, iar compania a devenit rapid insolvabilă. În final însă, s-a găsit un cumpărător, şi anume producătorul de supercaruri olandez Spyker, care a preluat controlul companiei anul trecut.

La sfârşitul lui 2010, Saab vânduse doar 32.000 de maşini la nivel mondial, lucru care l-a determinat pe Spyker să apeleze la investitorii chinezi pentru atragerea de fonduri. Astfel, Pang Da Automobile a fost de acord să cumpere un pachet de acţiuni în cadrul companiei. Situaţia este foarte grea pentru acest producător auto deoarece potenţialul global nu depăşeşte în acest moment pragul de vânzare a 50.000 de unităţi pe an, ceea ce face ca Saab să nu mai fie un brand viabil. 

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite