Riscăm sancţiuni UE pentru leasing

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, intrate în vigoare la 1 martie, conţin „prevederi abuzive" care vor afecta grav piaţa de leasing, astfel că liderii acestui sector vor solicita aplicarea procedurii de infringement împotriva României.

Concret, bunurile aflate în executare silită sunt considerate ca „lipsă în gestiune" din punct de vedere fiscal şi sunt purtătoare de TVA, adică finanţatorul - compania de leasing - plăteşte TVA de 24% aferentă acestor bunuri (de regulă autovehicule, clădiri sau echipamente).

Pe lângă faptul că aceste bunuri sunt greu de recuperat, „finanţatorilor li se impune şi plata TVA asupra valorii acestora, situaţie pe care o considerăm inadmisibilă", au explicat liderii Asociaţiei Societăţilor Financiare - ALB România. Întruniţi ieri, la Bucureşti, în cadrul Adunării Generale Anuale, membrii ALB au decis să se adreseze Comisiei Europene „în vederea informării privind aplicarea incorectă pe teritoriul României a prevederilor Directivei TVA şi a iniţierii procedurii de infringement", se artă într-o scrisoare deschisă adreseate Ministerului Finanţelor.

Potrivit liderilor ALB, prejudiciul adus pieţei de leasing prin aplicarea TVA la bunurile aflate în executare silită este de ordinul sutelor de milioane de euro. „Mai grav este că o astfel de măsură ar putea fi aplicată retroactiv, la contracte reziliate în anii anteriori", conchid reprezentanţii societăţilor financiare. 

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite