VIDEO Renault Twingo, o „orăşeancă get-beget“
0„Adevărul“ a testat cea mai nouă maşină franţuzească de oraş. Twingo este recent sosit în clasa mini şi este o opţiune serioasă pentru cei care vor să schimbe o rablă pe o maşină nouă. Noul Twingo are o misiune foarte grea, aceea de a-i călca pe urme predecesorului său lansat în 1993 care a fost vândut în milioane de exemplare.
Din punctul nostru de vedere, actuala generaţie are toate atuurile să reuşească, mai ales că vechiul Twingo ni s-a părut o maşină nedigerabilă. Designul actualului Twingo este unul plăcut şi este bine că a reuşit să lase în urmă imaginea predecesorului său de la care nu a preluat decât forma mânerelor uşilor. Varianta testată de noi este cea de bază, Trend, care dispune, din echiparea standard, de aer condiţionat, radio CD, geamuri faţă şi oglinzi cu reglaj electric, sau opţional soluţii de conectivitate USB, Bluetooth şi o serie de elemente de personalizare a designului.
Interiorul spartan este dominat de volanul de dimensiuni mari
Elementele de pe maşina noastră de test erau nişte stickere cu steaguri de curse şi sintagma Renault Sport, care ne făceau să visăm la varianta Gordini. Din păcate, motorul de 75 CP ne trezea brusc din visare şi ne amintea că Twingo-ul nostru Trend oricât ar fi de „călcat" este departe de un hot-hatch. Totuşi am observat că pe piaţă este o cerere tot mai mare de maşini mai mici, mai eco şi mai ieftine, iar Twingo se încadrează perfect în această categorie. Mai nou, motorul Renault pe benzină de 1,2 litri, cu 16 valve se conformează cu fenomenul de downsizing şi a putut fi regăsit şi pe gama Clio III. Consumul este şi el unul foarte satisfăcător pentru un motor pe benzină situându-se în jurul valorii de 5,8 litri la 100 km.

Vitezometrul electronic
Mini-ul francez se dovedeşte a fi agil şi uşor de manevrat într-un oraş aglomerat precum Bucureştiul, dar dacă vă aşteptaţi la nişte demaraje spectaculoase din partea lui vă putem spune că nu este cazul. Servo-direcţia este adaptată pentru a fi de folos mai ales în oraş, este moale, iar la un drum lung şi viteze mari poate deveni uşor imprecisă. Din punct de vedere al dotărilor de siguranţă, Twingo este echipat cu ABS cu asistenţă la frânarea de urgenţă (AFU) şi airbaguri pentru şofer şi pasagerul din dreapta. Frânele sunt pe discuri (partea faţă) şi tamburi (spate). Acestea l-au ajutat să obţină o clasificare decentă la testele EuroNCAP - patru stele.
Bagaje sau patru călători
Interiorul este extrem de modular mulţumită celor patru scaune independente. Renault susţine că portbagajul noului Twingo este unul dintre cele mai mari din segment, variind de la 165 la 285 litri atunci când scaunele nu sunt rabatate. Volumul poate fi extins la 959 litri în configuraţia cu două scaune. Chiar şi aşa, la drum lung eşti nevoit să alegi între a transporta patru persoane adulte, sau a lua şi un bagaj. Cockpitul simplu este dominat de volanul de dimesiuni mari (prea mari pentru un mini) preluat de la Clio II. Finisajele trădează faptul că te afli într-o maşină din zona celor economice, calitatea materialelor fiind comparabilă cu cea de pe Symbol.
Renault şi-a construit o reputaţie de producător care oferă maşini corecte din punctul de vedere al preţului şi al dotărilor. Twingo nu este cea mai tehnologizată maşină din lume, nu este cea mai puternică şi nici cea mai spaţioasă, dar este situată în zona ieftină a pieţei. Românii cu trei cupoane „Rabla" îl pot achiziţiona cu 5.800 de euro, un preţ nu tocmai rău pentru o maşină nouă. Twingo este o maşină plăcută, designul arătos fiind principalul său atu.
Renault Twingo Trend 1,2 16v 75 CP
- 0-100 km/h: 12 secunde
- Viteza maximă: 169 km/h
- L/l/h (mm): 3.602/1.655/ 1.470
- Masă proprie (kg): 950
- Putere (CP): 75 la 5.500 rpm
- Cuplu maxim (Nm): 107 la 4.250 rpm
- Consum mediu: 5,8 l/100 km (preponderent urban)
- Cutie de viteze manuală cu 5 trepte
- Preţ (de bază): 8.500 de euro (fără TVA)
+
Spaţiu suficient pentru pasagerii din faţă;
Sistemul audio standard este foarte avansat pentru clasa sa;
Preţul este unul dintre cele mai mici din segment.
-
Patru persoane adulte nu se simt confortabil;
Materialele folosite la fabricarea bordului;
Direcţia destinată în principal uzului urban este uşor imprecisă la viteze mai mari.
Aston Martin, în România din 2012
Aston Martin va sosi în România în anul 2012, au afirmat pentru „Adevărul" organizatorii conferinţei Business of Luxury Forum.
Celebrul constructor britanic de maşini sport de lux va intra în ţara noastră, cel mai probabil prin intermediul filialei ucrainene de distribuţie a mărcii. În ţara vecină, maşinile de lux sunt aduse de grupul AWT Bavaria prin compania AWT Britannia, un grup cu tradiţie în distribuţia brandurilor din segmentul de top. Primul dealership Aston Martin din Ucraina a fost deschis la începutul lunii ianuarie 2011. În prezent, centrul de vânzări pentru Europa de sud-est este la Viena. Constructorul britanic cu sediul la Gaydon, Warwickshire, a fost fondat în 1914 de Lionel Martin şi Robert Bamford. Intrarea în lumea sporturilor cu motor a mărcii s-a realizat în 1922. Astăzi, compania produce modelele DBS, DB9, Vantage, Cygnet şi Virage.
Preţul supercarurilor Aston Martin, care au un termen de livrare cuprins între şase şi opt luni, variază între 150.000 şi 500.000 de euro, în funcţie de nivelul şi caracteristicile dotărilor.În prezent, în România au fost aduse prin diverse filiere şi înmatriculate aproximativ 30 de sportive Aston Martin. Contactaţi de redacţia noastră, oficialii mărcii britanice au negat sosirea acestui brand pe piaţa românească în viitorul apropiat. Totuşi, acest tip de zvonuri au fost infirmate şi de Ferrari la începutul anului 2007 înainte de venirea sa oficială pe piaţă prin Forza Rossa. În prezent, principalii concurenţi ai britanicilor (Ferrari, Lotus, Lamborghini şi Bentley) au reprezentanţe de vânzare în ţara noastră.

