Piaţa auto a intrat în marşarier
0Scăderea înmatriculărilor de autoturisme cu 1,6% are ca principală cauză modificarea, de la 1 iulie, a valorii taxei de înmatriculare, în sensul majorării sale pentru autovehiculele noi şi
Scăderea înmatriculărilor de autoturisme cu 1,6% are ca principală cauză modificarea, de la 1 iulie, a valorii taxei de înmatriculare, în sensul majorării sale pentru autovehiculele noi şi al diminuării valorii pentru cele de ocazie, precum şi încetarea producţiei de autoturisme la Daewoo, uzină care livra peste 27.000 de unităţi.
Nici piaţa second-hand nu merge bine. Distribuitorul ceh de maşini second-hand AAA Auto analizează o posibilă ieşire de pe piaţa din România, în cadrul unui program de restructurare lansat la începutul acestui an pentru rentabilizarea operaţiunilor, potrivit publicaţiei cehe CBW.
Referitor la preţul mediu al maşinilor second-hand, analiştii pieţei de profil spun că acesta a ajuns la 12.000 de euro, faţă de 8.000-9.000 de euro cât era acum 3-4 ani.
Aceştia estimează totuşi că în 2008 vor fi înmatriculate peste 150.000 de maşini second-hand.
Specialiştii susţin că modificarea taxei auto a afectat vânzările de maşini noi
Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 1,6% în primele cinci luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 114.000 de unităţi.
După aproape şapte ani de creştere continuă şi după ce anul trecut înmatriculările au atins un nivel-record, dinamica pieţei auto de la noi se mai domoleşte.
Potrivit Asociaţiei Importatorilor şi Producătorilor de Automobile (APIA), scăderea cu 1,6% a vânzărilor de autoturisme are ca principale cauze modificarea, de la 1 iulie, a valorii taxei de înmatriculare, în sensul majorării sale pentru autovehiculele noi şi diminuării valorii pentru cele de ocazie.
De asemenea, încetarea producţiei de autoturisme la Daewoo, în condiţiile în care această uzină livra cumulat peste 27.000 de unităţi, reprezintă un alt motiv al acestei situaţii.
Clienţii Dacia aşteaptă Sandero
De asemenea, şi vânzările Dacia au scăzut cu 9,4% după primele cinci luni, la 36.342 unităţi, iar cota de piaţă a ajuns la 26%. Anul trecut, uzina argeşeană livrase 40.126 de autovehicule în cinci luni, iar cota totală de piaţă era de 32,1%.
Dacia a înregistrat o scădere de 37% a vânzărilor totale realizate în luna mai, la 7.740 unităţi, iar cota de piaţă a ajuns la 26,5%, în scădere de la 32,9%, în mai 2007. Specialiştii pun scăderea pe seama faptului că mulţi clienţi au renunţat să mai cumpere modelul Logan, aşteptând apariţia versiunii Sandero.
Liviu Dobrin, preşedintele consiliului de aministraţie de la Autovit, spune că scăderea numărului de înmatriculări este "normală", în condiţiile în care vânzările de maşini noi din 2007 au fost intens susţinute de introducerea taxei de primă înmatriculare şi de programul "Rabla".
Referitor la iniţiativa de înnoire a parcului auto, Liviu Dobrin a spus că acesta este discriminator. "De ce un cetăţean nu ar beneficia de o primă de casare pentru achiziţionarea unui autoturism second hand, Euro 4, cu o vechime de 2-3 ani, la un preţ de 8-10.000 de euro, în locul unuia nou, mult mai scump?", se întreabă preşedintele Autovit.
Revenire pe piaţa maşinilor rulate
Referitor la declinul vânzărilor Dacia, Liviu Dobrin spune că motivul principal îl reprezintă taxa auto. "Dacă trebuie să plăteşti încă 2.000-3.000 de euro în plus pentru taxă, nu mai eşti interesat de o maşină din segmentul superior şi te reorientezi în segmentul de preţ Dacia Logan", argumentează Dobrin.
Pentru anul 2008, preşedintele Autovit prevede o creştere a înmatriculărilor de maşini noi de cel mult 10%, iar pentru cele second hand, creşterea va fi între 20 şi 40%, adică, peste 150.000 de unităţi.
Nici piaţa second-hand nu merge bine
Distribuitorul ceh de maşini second-hand AAA Auto analizează o posibilă ieşire de pe piaţa din România şi este pe cale să renunţe la operaţiunile din Polonia, în cadrul unui program de restructurare lansat la începutul acestui an pentru rentabilizarea operaţiunilor, potrivit publicaţiei cehe CBW, citată de Mediafax.
Decizia referitoare la Polonia ar putea fi luată în decurs de o lună, iar cea privind România - până în toamnă, a spus Kamil Ziegler, director al diviziei economice a companiei.
AAA Auto a iniţiat un amplu program de restructurare după evoluţia negativă din ultimul trimestru al anului trecut, care a generat pierderi de 4,9 milioane de euro, la numai două săptămâni de la listarea la bursa din Praga.
În primul trimestru din acest an, România a fost singura piaţă unde AAA Auto a înregistrat scăderi ale afacerilor, cu un declin de peste 24% al veniturilor, profitului şi vânzărilor subsidiarei locale.
AAA Auto România a raportat vânzări de 484 de maşini în primul trimestru, cu 24,8% sub nivelul de 644 de unităţi consemnat în perioada similară a anului trecut şi a avut cea mai slabă contribuţie la afacerile grupului. Referitor la preţul mediu al maşinilor second-hand, Liviu Dobrin spune că acesta a ajuns pe la 12.000 de euro, faţă de 8.9.000 cât era acum 3-4 ani.
Cu o creştere economică de peste 6%, îmbunătăţirea standardelor de viaţă şi un nivel încă redus de penetrare auto pe cap de locuitor, România ar putea fi totuşi o piaţă profitabilă. România este mai atractivă prin potenţialul dezvoltării serviciilor financiare şi de vânzări, precum şi prin lipsa concurenţei pe segmentul de profil.