Nu mai sunt vouchere la “Rabla 2010”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Fondului de Mediu a epuizat toate cele 50.000 de tichete destinate persoanelor care-şi casează maşinile mai vechi de zece ani prin programul “Rabla”, ultimele vouchere fiind distribuite de instituţie reprezentanţilor REMAT-urilor din toată ţara în cursul zilei de astăzi.

Rabla 2010 a pornit cu stângul. Mai întâi, inaugurarea programului a fost amânată de pe 1 ianuarie, până pe 15 februarie. După aceea, ministerul Mediului şi Administraţia Fondului de Mediu au constatat că s-a făcut 15 februarie, dar tichetele valorice nu erau tipărite. În sfârşit, pe 18 februarie 2010, guverul a dat drumul la “Rabla”, fiind tipărite 60.000 de vouchere.  Acum, după toate tergiversările, cele 50.000 de tichete destinate persoanelor fizice s-au epuizat. Adriana Stroe, purtător de cuvânt la Administraţia Fondului de Mediu, a precizat că până luni REMAT-urile din ţară casaseră circa 25.000 de maşini mai vechi de zece ani de la persoane fizice care, la schimb, au primit bonul valoric de 3.800 de lei.

“În întreaga ţară sunt circa 240 de unităţi REMAT, toate participante în program. Conform regulilor, fiecare primeşte de la noi maximum o sută de vouchere, număr ce poate fi suplimentat doar după epuizarea a 80 dintre cele alocate anterior. În aceste condiţii, fiecare unitate încă mai are câte o sută de astfel de bonuri şi încă mai poate casa maşini timp de câteva zile. După aceea vom aştepta decizia Cabinetului pentru a vedea ce se mai întâmplă cu acest program în 2010”, a mai spus Stroe.


Directorul Administraţiei Fondului pentru Mediu, Gheorghe Popescu, a declarat, vineri la o conferinţă de presă, că în aceste condiţii, nu intenţionează să propună modificarea regulii de alocare a voucherelor către unităţile REMAT - câte maximum o sută pentru fiecare, cuantum ce poate fi suplimentat doar după epuizarea a 80 dintre ele.


Rabla bşiniţarilor
Prin introducerea voucherelor, autorităţile încurajează traficul cu tichete valorice, nu şi vânzarea de automobile noi. În două săptămâni au fost casate 20.000 de maşini, însă românii au cumpărat numai 456 de autovehicule noi prin intermediul programului „Rabla“.

Din 18 februarie, de când a început „Rabla 2010", şi până ieri au fost eliberate 50.000 de vouchere. Totuşi, la Remat nu au fost casate decât puţin peste 20.000 de autovehicule. Şi mai trist este că românii nu au cumpărat decât 456 de maşini noi cu tichetele valorice obţinute de la Remat.

“Nu-i treaba mea ce fac românii cu tichetele”
Ceea ce înseamnă că folosesc voucherele pentru a le vinde, nu pentru a-şi cumpăra o maşină nouă. În prezent, există 19.764 de vouchere, care se vând cu preţuri cuprinse între 1.500 şi 2.000 de lei. Preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu, Gheorghe Apostol, a declarat că nu e treaba lui ce face românul cu tichetul valoric. „Poate să-l vândă sau să îl ţină în casă mult şi bine. Suntem într-o piaţă liberă, şi, dacă găseşti să-l vinzi cu 2.000 de lei, foarte bine", a declarat Apostol.

Şeful Fondului de Mediu spune că pe el îl preocupă numai casarea rablelor. „Mă interesează numai să scăpăm ţara de numărul mare de hârburi care poluează.Dacă nu reuşim să convingem oamenii să cumpere maşini noi, nu este vina mea", susţine oficialul.

Conform preşedintelui Fondului de Mediu, Gheorghe Apostol, cele mai multe maşini au fost casate în judeţul Cluj, 1.300 de unităţi, urmat de Bucureşti, cu 1.232 de maşini casate, Dolj (1.156 de maşini casate), Ialomiţa (872 de maşini casate) şi Braşov (818 de maşini casate).

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite