„Norul personal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recent, Ford a prezentat în avanpremieră mondială un concept-car, EVOS, menit să bulverseze percepţia noastră despre telematică la bord, mergând până la graniţa SF-ului.

Paul Mascarenas, noul Chief Technology Officer al Ford Motor Company, vorbeşte despre „cloudul personal", un concept foarte la modă în cyberspace. Acest „nor personal" din spaţiul virtual va intra în conexiune cu EVOS-ul tău şi va şti tot ce trebuie pentru a-ţi transforma viaţa într-o experienţă plină de surprize plăcute.

Te scoală dimineaţa în funcţie de agenda personală, închide uşa garajului când pleci, îţi trece casa pe „safe mode", te duce la birou pe ruta pe care o alegi, îţi spune dacă ai alţi prieteni în drumul tău - că poate vrei să te vezi cu ei! - şi chiar preia controlul pedalei de acceleraţie în traficul aglomerat. Iar, când ajungi la birou, te duce direct la locul tău de parcare (pe care ţi l-a rezervat când rulai spre birou), unde maşina se va încărca cu energie electrică graţie tehnologiei wireless din podea. Restul, gen DVD, MP3, internet este deja banal, aşa că nici nu a mai fost menţionat de gurul tehnologiei Ford.

Nu a specificat însă nici când asemenea SF devine realitate! Pentru moment, încărcarea bateriei prin inducţie (adică nu mai există fire) este o operaţiune de succes la electrocasnice mici. Pentru bateriile de maşină sunt încă multe inconveniente. Comunicarea telematică a maşinii cu alte automobile în trafic este dorită şi chiar posibilă, dar nu imediat. Este importantă şi comunicarea maşinii cu sistemul info al drumului. Chiar şi „norul personal" este pe la începuturi. Însă important este că toată această poveste a lui Ford reprezintă un foarte posibil viitor. EVOS reprezintă „the ultimate expression of future technologies". De remarcat este faptul că această expresie - „ultimul răcnet" - ne-o propune Ford, şi nu altul din zona premium sau luxury.

Un constructor american, şi nu unul japonez sau german, aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Este încă o dovadă a faptului că, în industria auto mondială, nu mai există senatori de drept. Toţi marii producători cheltuiesc miliarde în cercetare pentru a veni cu cele mai spectaculoase evoluţii posibile pentru automobil. Ford se plasează în avangarda acestor tendinţe. De altfel, prima expresie a poveştii SF pe care o aduce conceptul EVOS o vom găsi cât se poate de reală pe noul Mondeo în doar patru luni. 

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite