Motorina scumpă scoate maşinile diesel de pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în ianuarie 50% din totalul maşinilor vândute erau diesel, acum doar 3 din 10 autoturisme comercializate mai au această motorizare Creşterea preţului motorinei peste cel al benzinei

Dacă în ianuarie 50% din totalul maşinilor vândute erau diesel, acum doar 3 din 10 autoturisme comercializate mai au această motorizare

Creşterea preţului motorinei peste cel al benzinei s-a reflectat imediat în vânzările de maşini diesel. Este de aşteptat ca producătorii auto să ieftinească aceste motorizări

Şapte din zece maşini vândute în România în luna iulie au avut motor pe benzină, cea mai mare pondere înregistrată în ultimii ani la această motorizare, în condiţiile în care românii erau până acum mari amatori de dieseluri.

În ianuarie, când motorina a început să se scumpească şi a depăşit preţul benzinei, jumătate din maşinile vândute pe piaţa românească erau diesel.

Acum, această motorizare mai acoperă doar 30% din vânzări, rezultă din datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Scumpirea motorinei cu peste un leu în doar câteva luni a lovit direct în vânzările de maşini diesel: peste 9.000 de autoturisme vândute într-o lună de vară de anul trecut, puţin peste 7.000 în iulie anul acesta.

Producătorii vor reacţiona

"Un constructor auto serios se va arăta suplu şi va găsi soluţii pentru a răspunde cererii din piaţă", este de părere Constantin Stroe, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM). Astfel, este de aşteptat ca producătorii şi importatorii să vină cu promoţii şi reduceri în perioada următoare, pentru a contracara prăbuşirea vânzărilor la diesel.

Potrivit lui Stroe, preferinţa românilor pentru motorizările pe benzină este "o modă". "Românii sunt foarte sensibili la preţ şi nu se uită şi la alte costuri de exploatare, aşa cum ar fi consumul", consideră şeful ACAROM. Cu motor diesel, consumul mediu scade cu circa 2 litri la suta de kilometri faţă de motorizarea pe benzină.

"Putem vorbi de un echilibru al vânzărilor diesel - benzină pe care reţeaua de distribuţie a Romcar îşi propune să îl menţină constant. Vor exista cu siguranţă campanii promoţionale pentru ambele motorizări", explică Dana Bărbulescu, managerul de comunicare al importatorului Ford în România.

Se ieftineşte motorina

De la sfârşitul lunii iulie, motorina a început să se ieftinească, iar în unele benzinării a ajuns să fie chiar mai ieftină decât benzina, aşa cum se întâmplă în lanţurile Petrom, Rompetrol sau Mol. Faţă de preţurile practicate vara trecută la motorină, diferenţele continuă însă să fie frapante.

Cu o medie de 5,6 bani pe ieftinire (aşa cum a practicat în ultima lună), Petrom de exemplu ar trebui să aplice alte 20 de ieftiniri la motorină pentru a ajunge la preţul practicat la acest carburant în vara anului trecut.

Rompetrol a redus preţul benzinei în două etape, în total cu nouă bani pe litru, în timp ce Lukoil a ieftinit săptămâna trecută carburantul tot cu nouă bani pe litru.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite