Mobilitate electrică avansată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meriva electric este momentan doar un vehicul de cercetare utilizat pentru proiectul MeRegioMobil
Meriva electric este momentan doar un vehicul de cercetare utilizat pentru proiectul MeRegioMobil

O prezentare exclusivistă organizată de Adam Opel AG săptămâna trecută la Rüsselsheim ne-a dat ocazia să conducem prototipurile Opel Meriva cu propulsie 100% electrică.

Sub aspectul convenţional al modelului familial se ascund multe tehnologii avangardiste, care în momentul de faţă sunt în stadiu incipient, dar industria speră să le ofere publicului în anii următori.

Meriva 100% electric

Meriva testată de noi avea motor electric de 60kW (82 CP) capabil să livreze un cuplu constant de 215 Nm. Bateria de 16 kWh asigura maşinii o autonomie de 64 de km şi o viteză maximă teoretică de 130 km/h. Opel este unul dintre partenerii MeRegioMobil, un proiect strategic de cercetare în domeniul propulsiei electrice, finanţat de Ministerul German al Economiei şi Tehnologiei.

Se vor studia metodele prin care se poate realiza o reţea de energie electrică „inteligentă" şi interactivă, în care vehiculele electrice vor fi reîncărcate doar atunci când este economic şi vor putea deveni totodată surse mobile de stocare a energiei.

Practic automobilele se vor reîncărca de la reţea doar în orele de taxare minimă şi doar în perioadele în care reţeaua este alimentată preponderent din surse de energie regenerabilă, cum ar fi cea solară sau eoliană. Unul dintre scopurile proiectului este acela de a favoriza consumul energiei electrice „ecologice".

Transfer de informaţii

În plus, reţeaua electrică va cuprinde şi magistrale de date, iar consumatorii de tipul locuinţă, automobil, staţie de încărcare sau alte elemente vor schimba informaţii şi vor optimiza procesele de încărcare şi consum.

Astfel fiecare element din reţea se poate transforma din consumator în sursă de energie. Cu alte cuvinte, dacă se întrerupe curentul în locuinţă, am putea alimenta frigiderul să spunem de la bateriile vehiculului electric. 

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite