EXCLUSIV ONLINE: Mercedes, BMW şi Audi nu mai fac faţă cererii din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă acum zece ani, piaţa auto chinezească se rezuma la maşini second-hand importate de prin Asia, ori la “chienzării” pe patru roţi, în 2010 clientul chinez a devenit mai important decât cel european sau american. Cel puţin cel de autoturisme premium. Giganţii clasei, Mercedes, BMW şi Audi, nu ştiu cum să mai stăvilească apetitul interminabil al chinezilor cu dare de mână, pentru maşini de lux.

Ce-i drept, pentru mulţi europeni “chinez cu dare de mână” pare să fie o simplă sintagmă, într-o ţară unde salariul mediu lunar îţi ajunge să mergi la restaurant cu familia în România. Totuşi, realitatea este însă cu totul alta, pentru că în China există, în momentul de faţă, nu mai puţin de 900.000 de milionari în dolari.

Iar decizia mărcilor premium de a spori producţia pentru China începe să capete sens. Automobilele premium germane sunt lozul câştigător pentru o industrie europeană aflată în declin. Anul trecut, piaţa auto din China a devenit cea mai mare din lume, depăşind-o pe cea din SUA. Drept urmare, Mercedes, BMW şi Audi şi-au anunţat angajaţii că anul acesta nu va mai exista celebra “pauză de vară” din luna august, în care, practic, se punea lacătul pe uşa fabricii, iar absolut toţi muncitorii plecau în vacanţă. De data aceasta, cei trei constructori auto nu ştiu cum să facă să mărească producţia, în aşa fel încât să facă faţă cererii din China.

 
Patru luni de aşteptare pentru un BMW Seria 5

Daimler a angajat 1.800 lucrători temporari, iar la fabricile din Germania unde se asamblează modelele SLS, GLK şi Clasa E Cabrio, se lucrează şi sâmbăta. Şi conducerea Audi se gândeşte să adauge ture suplimentare la fabrici.

Cel mai mare constructor premiu, BMW, va angaja şi el 5.000 de lucrători temporar, pe care îi plăteşte cu 1.000 euro pe lună. De asemenea, conducerea cnstructorului auto negociează cu sindicatele pentru a extinde săptămâna medie de lucru la peste 38 ore.

Noul model BMW Seria 5 este deja prezent pe piaţa chineză şi face furori. Clienţii asiatici aşteaptă chiar şi patru luni pentru a intra în posesia noului Seria 5, model care se comercializează cu preţuri începând de la 44.500 de dolari. BMW, cel mai mare producător de maşini de lux, intenţionează să exporte în China 10.000 de modele Seria 3 construite în Munchen, în acest an, pentru a satisface cererea suplimentară. Bavarezii şi-au revizuit previziunile pentru 2010, estimând o creştere a vânzărilor cu aproximativ 10%, adică peste 1,4 milioane de autoturisme şi SUV-uri, în timp ce marja operaţională va depăşi pragul de 5%.

Previziuni depăşite
Constructorii premium par să nu fie afectaţi de criza mondială, pentru că BMW a raportat o creştere cu 13% a vânzărilor pe întreg grupul, în timp ce al doile clasat, Mercedes, a anunţat un plus de 12% la capitolul vânzări. Nici Audi nu se lasă mai prejos, mai ales că are un scop precis: detronarea BMW până în 2015.

Aşa că, a început cu dreptul anul 2010, şi a anunţat o creştere a vânzărilor cu nu mai puţin de 19%. Daimler, proprietarul Mercedes, a revizuit în plus, previziunile financiare, profitul pe al doilea trimestru din 2010 fiind peste aşteptările analiştilor.

Compania a raportat un profit operaţional de 2,1 miliarde de euro, datorat creşterii vânzărilor cu 28% pe întreg grupul, ajungând la o valoare de 25,1 miliarde de euro. Anterior, Daimler estima un profit înainte de impozitare de 1,52 miliarde de euro, la o cifră de afaceri de 22,7 miliarde de euro, potrivit estimărilor analiştilor Bloomberg. În al doilea trimestru din 2010, producţia Mercedes a fost de peste 300.000 de unităţi, revenind la volumele realizate înainte de începerea crizei.

Auto

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite