Maşinile „verzi“, vedete la Los Angeles Show

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Modelele 100% electrice fac furori la Salonul Auto de la Los Angeles
Modelele 100% electrice fac furori la Salonul Auto de la Los Angeles

Organizatorii anunţă lansarea a peste 50 de automobile ecologice, de la maşini pur electrice, continuând cu hybride şi până la „clean diesel“. Americanii, în general, şi californienii, în special, se autodefinesc drept cei mai „green“ locuitori ai planetei.

Deloc întâmplător, actuala ediţie a Salonului Auto de la Los Angeles este dominată de maşinile „verzi". Organizatorii anunţă peste 50 de asemenea automobile, de la maşini pur electrice, conti­nuând cu plug-in hybride şi până la fuel cell sau chiar „clean diesel".

Este de remarcat că, la americani, dieselul este perceput ca o soluţie eco, aproape exotică. În ciuda eforturilor depuse de foarte mulţi constructori europeni, motorina nu a prins aproape deloc, iar actuala strategie de repoziţionare a dieselului este considerată mai penetrantă.

Indiscutabil, marile premiere se numesc Chevy Volt şi Nissan LEAF. Volt este primul automobil „extended range"care poate merge pur electric între 25 şi 50 de mile (maximum 80 km), dar cu o autonomie de 500 km, mulţumită unui motor pe benzină care „învârte" un generator electric ce reîncarcă bateria.

Notabil, cele patru roţi sunt propulsate eminamente electric, rolul motorului clasic fiind rezervat exclusiv regenerării bateriei. LEAF este pur electric, fiind alimentat de o baterie încărcată timp de aproape şapte ore (la 220 V) sau numai 30-40 minute dacă găseşti o staţie fast-recharge.

Terminatorul Arnold este eco

Nissan a omologat autonomia la 175 km, o distanţă impresionantă pentru un EV (electric vehicle). Preţurile - 41.500 de dolari pentru VOLT şi aproape 39.000 de dolari pentru LEAF - nu sperie prea tare, având în vedere bonusurile primite de guvernul federal dar şi de la cele locale - cap de listă California!

Destul de amuzant cum Arnold Schwarzenegger, cunoscut ca mare fan de Hummer în anii '90, a trecut acum la maşini eco în calitatea sa de guvernator al Californiei aflat la al doilea mandat! Peste 220.000 de americani s-au arătat interesaţi de VOLT iar General Electric a confirmat prima achiţie a unei flote de 20.000 de Volt. După ce a luat 20.000 de comenzi, Nissan a închis lista şi în două săptămâni începe livrările.

De altfel, aici în L.A. toată lumea vorbeşte despre lupta între cele două modele aflate în diverse competiţii. Până acum, VOLT a luat cam tot şi probabil că o va face în continuare fiind în pole position chiar şi la „North American car of The Year".

Jaguar electric, autonomie de 100 KM

Şi alţi producători încearcă să-şi facă loc printre cei doi lideri, Chevrolet şi Nissan. Cel mai suprinzător este Jaguar care a imaginat o supermaşină „plug in" cu o autonomie electrică de peste 100 km şi cu ajutorul a două micro-turbine care produc un fast recharge al bateriei, poate rula liniştit peste 500 km.

Mai mult, C-X75 ajunge la 100 km/h în numai 3,4 secunde, iar viteza maximă atinsă este peste 320 km/h! Pentru un hybrid, cifrele sunt de-a dreptul spectaculoase. Deşi este doar un concept, tehnologia cu microturbine este foarte promiţătoare. Însă nimeni nu ştie cât va mai dura până va fi industrializată.

Vânzări-record

De la showul din L.A. nu lipsesc nici conceptele - sunt 15 la număr- unde Nissan are ceva de spus. ELLURE este o nouă interpretare a seda-­nului, după un limbaj vizual inspirat din tradiţia japoneză, însă dotat cu cele mai moderne tehnologii. Nici Cadillac ULC (Urban Luxury Concept) nu este rău ca exerciţiu de stil şi propunere de urban premium.

Show-ul californian este mult mai reuşit la această ediţie - chiar dacă unele firme lipsesc, notabil Tesla, companie din acest stat care produce numai EV-uri. Însă nu are strălucirea pe care o aşteptam de la un salon de primă mărime. În schimb, cele două vedete ale show-ului -VOLT şi LEAF - se vând cu casa închisă!

Şi „clasicii" au premiere mondiale

Show-ul american adăposteşte şi premiere mondiale de maşini - să le spunem - clasice. Cea mai interesantă este premiera noului Range Rover Evoque cu cinci uşi, un SUV compact premium cu o capacitate off-road redutabilă, dar care poate fi configurat şi în versiune 4X2. Cel puţin la fel de interesant, dacă nu chiar mai spetaculos, este noul Nissan Murano CrossCabrio. În fapt, o ciudăţenie dacă ne uităm cu atenţie.

Auto



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite