Maşina de 5.000 de euro, doar un vis frumos al producătorilor auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Isteria maşinii ieftine a cuprins mai toţi constructorii de automobile, care au început să se întreacă în planuri, care mai de care mai fanteziste Majoritatea specialiştilor din

Isteria maşinii ieftine a cuprins mai toţi constructorii de automobile, care au început să se întreacă în planuri, care mai de care mai fanteziste

Majoritatea specialiştilor din industria auto susţin că maşina de 5.000 de euro sau chiar mai ieftină este aproape imposibil de realizat. Asta pentru că, în primul rând, trebuie să ai costuri de fabricaţie de cel mult 1.500-2.500 de euro pentru a deveni o afacere profitabilă.

Or, în industria auto nu exişti decât dacă marja de profit este destul de suficientă cât să mulţumeşti acţionariatul, dar să şi investeşti în dezvoltare.

Nebunia maşinii superieftine, pe care să o poţi vinde ca pâinea caldă, în special pe pieţele în dezvoltare, a fost lansată acum câţiva ani de fostul preşedinte al Renault, Louis Schweitzer. Acesta visa la un Logan de 5.000 de euro, capabil să înregistreze vânzări masive în Europa, dar şi în ţări unde automobilul înregistrează creşteri masive. Şi aici merită menţionate China şi India, unde puterea de cumpărare a populaţiei este extrem de scăzută, deci şi cererea pentru maşini ieftine este foarte mare.

Renault - Nissan visează la maşina de 3.000 de dolari

Printre avangardiştii în privinţa maşinii foarte ieftine se numără şi alianţa Renault - Nissan, care estimează că va fi capabilă să lanseze varianta de serie a maşinii de 3.000 de dolari în 2010, pe piaţa indiană, în colaborare cu producătorul local Bajaj. Totuşi, Carlos Ghosn, preşedintele alianţei, a declarat că nu se ştie încă dacă acest model va fi exportat.

"Dacă maşina e fezabilă, lucru pe care încă îl studiem, atunci sperăm să o lansăm în 2010 pe piaţa din India", a declarat Ghosn, la salonul auto de la Tokyo de anul acesta. Marea întrebare este, a adăugat el, dacă maşina va putea fi exportată în Europa, China, Mexic sau Brazilia.

Ghosn a vizitat India pentru a discuta despre proiect şi a confirmat că modelul va fi construit împreună cu producătorul indian Bajaj. Conducerea Renault - Nissan consideră că alianţa este capabilă să lanseze o maşină care să coste 3.000 de dolari, destinată unor pieţe precum India sau China.

"Este posibil să construim o maşină la acest preţ şi vom obţine şi profit", declara Carlos Ghosn, în septembrie, la salonul auto de la Frankfurt. El a mai spus că totul, de la designul maşinii până la fabricile care o vor produce, va trebui construit de la zero.

Grupul indian Bajaj Auto şi Renault anunţau la sfârşitul lui iulie că se află în discuţii privind construcţia de automobile foarte ieftine pentru piaţa indiană.

Bajaj Auto, al doilea producător de motociclete din India, construieşte un automobil de transport, primul model pe patru roţi dezvoltat de grupul indian. Tata Motors, companie care a demarat proiectul unei maşini superieftine, va prezenta în ianuarie 2008 la salonul auto de la Delhi automobilul de 100.000 de rupii (aproximativ 1.800 euro), maşină care ar urma să intre pe piaţă în al treilea trimestru al anului viitor.

Tata Motors vrea să producă un milion de maşini de 2.000 de dolari

Maşina celor de la Tata ar urma să devină cel mai ieftin automobil de serie din lume. În prezent, cea mai ieftină maşină se găseşte tot în India şi este modelul Maruti 800, produs de Suzuki şi comercializat la un preţ mai mic de 4.000 de euro.

Compania Tata Motors, cel mai mare constructor indian de automobile, vrea să ajungă la o producţie anuală de aproximativ un milion de unităţi din modelul pe care compania vrea să-l comercializeze începând cu 2008 la un preţ de 2.000 de dolari. "Vrem să vindem anual circa un milion de maşini, în câţiva ani, după ce şi celelalte trei fabrici vor începe să producă", a declarat reprezentantul Tata responsabil de proiectul pentru noul vehicul al constructorului indian, E. Balasubramoniam, preşedintele diviziei auto.

Maşina "super low-cost" produsă de Tata va fi prezentată la salonul auto din Delhi în ianuarie 2008. Producţia anuală iniţială estimată pentru noul model este de 350.000 de unităţi pe an pentru fabrica de la Kolkata, în regiunea West Bengal, dar automobilul va fi construit şi în alte trei fabrici.

Tata speră că va atrage clienţi pentru maşina de 2.000 de dolari din publicul vehiculelor pe două roţi, a mai spus oficialul Tata la salonul de la Frankfurt. În India se vând anual în jur de 8 milioane de motociclete, la un preţ mediu de 1.400 de dolari, scrie publicaţia citată.

Cea mai ieftină maşină de piaţa indiană este în acest moment Maruti 800, care costă 4.300 de dolari. "Să luăm spre exemplu Renault Logan, preţul de bază poate fi scăzut, dar numai dacă-i convingi pe clienţi să cumpere versiuni mai bogate în dotări obţii profitabilitate mai mare.

Aşa merge industria auto. Profiturile de bază mai pot încă să vină din maşini mai scumpe în următorii ani", a spus consultantul Glenn Mercer. Tata Motors anunţa în 2005 că are de gând să producă un automobil care să coste 100.000 de rupii (în jur de 1.800 de euro).

Oficialii companiei spuneau atunci că maşina ar urma să intre pe piaţa indiană în 2008, iar pentru început producţia anuală va fi de 250.000 de unităţi. Compania face parte din Tata Group, conglomerat format din 96 de companii cu venituri totale de peste 20 miliarde dolari în anul fiscal 2005 - 2006. Tata Group operează în şapte sectoare ale industriei şi are fabrici în 40 de ţări.

Şi Fiat vrea un model de 5.000 de euro

Nici italienii de la Fiat nu ocolesc această ocazie şi declară că se apropie de o decizie finală în ceea ce priveşte construcţia maşinii de 5.000 de euro. Succesul de care se bucură, cel puţin la nivel de declaraţii, remake-ul modelului Fiat 500, îi încurajează pe şefii companiei să dea un răspuns pozitiv pentru o maşină populară de mic litraj. Dacă Fiat reuşeşte să introducă pe piaţă un astfel de model, înaintea celor de la Toyota sau Renault, italienii vor înregistra o altă lovitură de imagine.

Din moment ce Loganul a trecut de mult de pragul celor 5.000 de euro, maşina celor de la Fiat ar fi un produs ideal pentru segmentul low-cost. Italienii au comunicat deja că se află în faza finală de concepţie a unui propulsor de mic litraj (0,9 litri), în doi cilindri şi cu un consum de aproximativ 3 litri la 100 de kilometri. Acest motor este în mod cert o soluţie ideală pentru minimul de 5.000 de euro.

O idee despre aspectul viitoarei maşini este oferită de conceptul Ecobasic, prezentat de constructorul italian la Salonul Auto de la Geneva, în urmă cu 7 ani. Conceptul nu a ajuns niciodată în fază de producţie, deşi ar reprezenta o soluţia ideală pentru traficul aglomerat din marile oraşe europene, dar nu numai. Ecobasic cântăreşte doar 750 de kilograme şi oferă suficient spaţiu interior pentru două persoane şi o cantitate apreciabilă de bagaje.

Analiştii industriei auto spun că Fiat poate lua în calcul şi o versiune foarte slab echipată a modelului 500 şi destinată pieţelor din China, India, Iran sau din America de Sud. Evident, Fiat 500 varianta ieftină nu va beneficia de sisteme precum ABS, ESP ori airbaguri, pentru că toate aceste accesorii vor menţine preţul maşinii ridicat. În acelaşi registru, cei de la Fiat se gândesc la producerea unui utilitare pentru segmentul low-cost, maşina ar putea fi construită în Turcia.

Dacia Logan, maşina care a dat tonul

Chiar dacă în prezent Dacia Logan nu se mai comercializează la preţuri mici, modelul românesc a fost scânteia care a aprins imaginaţia celorlalţi constructori auto, fie că sunt indieni, chinezi sau europeni. Dacia Logan este, în prezent, un succes de piaţă, pentru că în doi în doi ani de la lansare au fost comercializate peste 400.000 de unităţi, iar ţinta pentru 2010 este de 1,2 milioane de modele vândute pe plan global.

Ideea construirii modelului Logan a fost la început respinsă de majoritatea oficialilor Renault, care considerau că maşina nu va putea aduce profit, declara Louis Schweitzer, fost preşedinte al Renault şi iniţiator al proiectului Logan. "Dat fiind că aveam privilegiul, ca preşedinte al Renault, să nu ţin cont de studiile economice care spuneau că Logan nu poate aduce profit, am hotărât să nu le iau în seamă.

Dacă totul se va desfăşura conform planului, vom vinde pe plan mondial 800.000 de unităţi în 2010 şi 1,2 milioane mai încolo, dacă lucrurile se vor desfăşura aşa cum ne dorim noi. Totul depinde de ţări precum Iranul, unde, deşi situaţia este complicată, avem o piaţă de 300.000 de maşini pe an, sau de China, unde nu prea ştim când vom putea intra. Cert e că, în 2010, unul din trei sau patru vehicule vândute de grupul Renault va fi Logan, deci modelul va avea o importanţă foarte mare pentru companie", declara Louis Schweitzer.

Ideea automobilului de 5.000 de euro a luat naştere în Rusia

Louis Schweitzer povesteşte că ideea construirii unui automobil ieftin i-a venit când a vizitat un hamgar uriaş plin de maşini Lada în Rusia. Privind acele maşini, care practic aveau tehnologie Fiat din anii "60 şi arătau foarte demodat, fostul preşedinte Renault s-a gândit că piaţa cere o maşină ieftină, care trebuie să arate modern şi să fie fiabilă.

Cele mai ieftine maşini ale mărcii Renault, Twingo şi Clio, costă de la 8.000 euro în sus şi sunt modele inaccesibile pentru majoritatea populaţiei din statele est-europene, ca să nu mai vorbim de China sau India. Maşinile Lada costau în jur de 6.000 de euro, iar Schweitzer şi-a propus construirea un automobil modern, o maşină populară al cărui preţ să nu depăşească cei 5.000 de euro. Până la urmă, maşina de 5.000 de euro a ajuns să aibă un preţ de pornire de 6.400 de euro, în Romania, şi de la 7.500 euro în statele din vestul Europei.

Oficialii Dacia şi Renault au explicat că un model de exact 5.000 de euro ar fi fost extrem de sărac în dotări, lucru inacceptabil chiar şi pentru clienţii români, ce devin, de la an la an, tot mai pretenţioşi. În plus, maşina de 5.000 de euro ar fi trebuit să facă rabat de la capitolul siguranţă, lucru de neconceput pentru un constructor auto european.

>> Am avut privilegiul, ca preşedinte Renault, să nu ţin cont de studiile economice care spuneau că Logan nu poate aduce profit, am hotărât să nu le iau în seamă
Louis Schweitzer,
fost preşedinte Renault

Auto

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite