Maşina ecologică, între marketing şi cererea de pe piaţă
0Modelele hibride sunt văzute tot mai des pe şosele, fiind considerate viitorul industriei auto Automobilul ecologic a început să devină o adevărată modă printre producători şi
Modelele hibride sunt văzute tot mai des pe şosele, fiind considerate viitorul industriei auto
Automobilul ecologic a început să devină o adevărată modă printre producători şi riscă să fie un simplu produs destinat, în exclusivitate, expoziţiilor de profil.
Dacă departamentele de marketing ale marilor constructori auto ar fi guvernate de logică pură şi gândire practică, atunci cu siguranţă nu am fi avut niciun model hibrid la marile saloane auto internaţionale, nici chiar din partea celor de la Toyota.
Motivul? În prezent, nu există pusă la punct o tehnologie ieftină şi eficientă pentru a reduce drastic consumul de dioxid de carbon prin combinarea unui motor clasic cu unul electric, pentru a propulsa un automobil.
Cumpărătorul dornic de maşină hibridă este nevoit să scoată 1.000 de euro în plus, din buzunar, pentru a reduce cu o tonă emisiile de dioxid de carbon. Cu jumătate din această sumă, adică numai 500 de euro, poţi ajunge cam la acelaşi rezultat folosind un propulsor ce înglobează tehnologii de ultimă oră, precum cele cu injecţie directă.
Destul de mult pentru a alimenta dorinţa politicienilor proecologie de a vedea un Pământ mai "verde". Aceştia au motive de bucurie pentru că se bazează pe faptul că persoanele dornice de astfel de maşini nu se vor uita la sutele de euro în plus plătite pentru o maşină care poluează mai puţin. Factorii de decizie nu trebuie să uite însă că, la fel de bine, gândirea raţională este folosită de majoritatea oamenilor atunci când vor să-şi cumpere o maşină.
De-a lungul timpului, clienţii au cumpărat maşini de care nu aveau neapărată nevoie, indiferent că erau monovolum cu şapte locuri ori SUV cu tracţiune integrală sau o combinaţie între cele două.
Consumatorii sunt încântaţi de diferitele caracteristici ale unui automobil, dar aproape că nu le folosesc. De exemplu, dacă Porsche ar livra modelul Cayenne doar în varianta cu tracţiune pe spate, probabil că ar fi 1% şanse ca vreunul dintre cumpărători să realizeze acest fapt.
Şi atunci, de ce o maşină hibridă? Ajută mediul înconjurător la fel de mult precum o maşină de teren merge pe asfalt cu diferenţialul blocabil cuplat şi cu tracţiunea integrală activată.
Dar atât timp cât există cumpărători dispuşi să plătească sute de euro în plus pentru a intra în posesia unui automobil hibrid, de ce nu ar fi interesaţi producătorii auto să vândă şi aşa ceva. În fond, şi maşina a devenit un produs de larg consum, aşa că trebuie vândut în cât mai multe exemplare, cu costuri cât mai reduse şi cu un profit substanţial.
Ecologia "loveşte" şi segmentul premium
Dacă pionierii ecologiei auto, precum Toyota sau Honda, se bat de mulţi ani pe titlul de cea mai nepoluantă maşină, iată că în ultima perioadă subiectul atrage atenţia şi unor constructori ca Mercedes, BMW sau Audi. De multe ori, cele trei mărci sunt cunoscute ca branduri de lux, iar segmentul de clienţi premium nu prea a fost "mişcat" de campaniile de slavare a planetei.
Mercedes-Benz a anunţat introducerea noii tehnologii diesel Bluetec pe piaţa din Europa. Tehnologia Bluetec presupune injectarea amoniacului pentru neutralizarea oxizilor de azot, unul dintre elementele cele mai poluante, emise de motoarele diesel.
Cu acest nou sistem, motoarele diesel vor îndeplini strictele norme Euro 5. În Statele Unite, modelele ce aveau încorporată această tehnologie au îndeplinit drasticele reglementări US 50, specifice motoarelor pe benzină. Primul model care va ajunge la dealerii din Europa va fi sedanul E300 Bluetec, comercializat peste Ocean sub titulatura E320 Bluetec.
Modelul a fost prezentat în premieră europeană la salonul de la Frankfurt, din septembrie, iar debutul în showroomuri se va face în luna decembrie a acestui an. Preţul acestui model va fi, conform unor surse din cadrul companiei, cu 1.000 de euro mai mare decât al versiunii standard E320 CDI. La dealerii din România, preţul de bază al versiunii E320 CDI este de 41.654 euro, în varianta de echipare Classic.
Un alt producător german de modele premium foloseşte tehnologie de ultimă oră pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon. BMW a expus, la Frankfurt, modelul X 6, ce a fost dotat cu un nou tren de rulare, cu transmisie ce înglobează bateriile, sistemele electronice şi invertorul, întregul ansamblu reuşind să micşoreze consumul de combustibil cu până la 20%, comparativ cu un model similar ca şi performanţe.
Sistemul hibrid de propulsie este unul de tip dual-mode şi a fost dezvoltat de bavarezi împreună cu General Motors şi DaimlerChrysler. Principala caracteristică a acestui sistem o reprezintă cele două motoare electrice, care pot fi folosite fie pentru a suplimenta puterea motorului cu aprindere internă, fie pentru a încărca bateriile sau pe post de generator pentru a se alimenta unul pe celalalt.
Transmisia cu variaţie continuă are, la rândul ei, două modalităţi de funcţionare. Una pentru viteze mici şi alta pentru viteze mari, ambele suplimentate însă de raporturi fixe în cutie.
Noul sistem de propulsie propus de BMW face parte din programul de reducere a consumului de combustibil şi noxelor, "Efficient Dynamics", şi poate fi uşor adaptat pe oricare dintre modele, astfel încât ne putem aştepta ca bavarezii să îl ofere, inclusiv pe acest SUV, în viitorul apropiat.
Volkswagen aruncă în luptă Bluemotion
Importatorul oficial al mărcii, Porsche România, a lansat motorizările BlueMotion, pe cea mai de succes limuzină a lor, Volkswagen Passat. Pe lângă consumul redus de carburant, o altă îmbunătăţire o reprezintă scăderea emisiilor de CO2 cu 15 g/km la limuzină şi 19 g/km.
Nivelul total al emisiilor de 136 g/km şi 137g/km, reprezintă o dovadă a potenţialului inovator al motoarelor TDI produse de Volkswagen. În plus, în sistemul de control al emisiilor a fost integrat un filtru de particule diesel ca dotare standard.
Pentru Passat a fost îmbunătăţită aerodinamica şi treptele de viteză mai lungi au dus la creşterea vitezei maxime cu 5 km/h. Astfel, limuzina atinge o viteză maximă de 193 km/h, iar Variant poare fi accelerat până la maximum 190 km/h.
Passat BlueMotion nu protejează doar mediul şi rezervele de energie; acest model protejează, de asemenea, şi bugetul proprietarului. La o distanţă medie anuală parcursă de 15.000 km, cheltuielile cu carburantul sunt de doar 68 de euro pe lună. Un avantaj indirect bine-venit: atât limuzina, cât şi Variant dispun de o autonomie teoretică de 1.350 de km cu un singur plin de rezervor. Iar asta înseamnă doar 11 plinuri pe an la o distanţă parcursă de 15.000 de km.
În fine, calculele aparţin constructorului şi sunt pur estimative, pentru că în traficul de coşmar de pe şoselele patriei nu prea îţi iese consumul dat de producător. Eficienţa deosebită în ceea ce priveşte consumul a fost obţinută prin reglarea unei game diversificate de parametri la motorul turbo-diesel cu injecţie directă cu patru cilindri.
De exemplu, o modificare a programului de software al sistemului de comandă a motorului a permis inginerilor proiectanţi să reducă turaţia de ralanti de la 830 rpm la 730 rpm rezultând un consum mai mic şi emisii reduse în aglomerările urbane.
Sfârşitul anului va aduce pe piaţa românească noi modele BlueMotion: Golf, Golf Variant, Golf Plus, Jetta, Touran.Până la urmă, automobilul ecologic este un succes al departamentelor de marketing. Cei ce îşi permit maşini care poluează mult au început să nu-şi mai dorească astfel de modele şi încep să se orienteze spre maşini cu propulsie hibridă, în mare parte pentru simplul fapt că este la modă.