Mâine se reia programul "Rabla". Află care sunt condiţiile şi paşii programului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rablele au iar căutare
Rablele au iar căutare

După mai multe luni de pauză, programul “Rabla” se va relua mâine, prin înscrirea și validarea colectorilor şi producătorilor, a anunţat Ministerul Mediului şi Pădurilor. Persoanele fizice, proprietari de rable, se vor putea însă adresa firmelor colectoare pentru casarea autoturismelor vechi începând cu 3 aprilie.

Programul prin care persoanele fizice vor putea să-şi achiziţioneze autoturisme noi în urma casării celor vechi se va derula până la 19 noiambrie 2012.

Şi în acest an, prima de casare a maşinilor vechi, acordată prin programul “Rabla” va fi de 3.800 de lei. Pentru achiziţionarea unui autoturism nou, voe fi acceptate maximum trei vouchere.

CONDIŢII
-    Beneficiarul trebuie să fie persoană fizică şi să nu mai fi participat la un astfel de program.
-    Autoturismul vechi care va fi casat trebuie să fie mai vechi de 10 ani, dar care să fie în stare de funcţionare.
-    Pentru fiecare autoturism vechi casat, proprietarul va primi un voucher cu o valoare nominal de 3.800 de lei (echivalentul a 867 de euro).
-    Pentru achiziţionarea unui autoturism nou, beneficiarul poate utilize maximum trei tichete valorice.

PAŞI DE URMAT
-    Beneficiarul trebuie să se prezinte la un dealer pentru obţinerea unei Note de Acceptare. Prin această notă, i se rezervă un loc în programul de reînnoire a parcului auto.
-    După ce a obţinut această notă, beneficiarul trebuie să predea maşina veche unui centru de colectare autorizat. Lista centrelor va fi publicată pe site-ul www.afm.ro.  Operatorul economic va elibera Certificatul de distrugere al autoturismului uzat şi suma platită în mod obişnuit pentru achiziţionarea ca deşeu a tipului de autoturism respectiv. Importat este ca beneficiarul să nu uite de plăcuţele de înmatriculare ale autoturismului şi de nota de acceptare în original.
-    Beneficiarul se prezintă la secţia de Poliţie pentru radierea maşinii. Trebuie să prezinte pe lângă documentele specifice pentru o astfel de operaţiune şi copiile legalizate ale certificatului de înmatriculare şi a certificatului de distrugere al autoturismului uzat. Originalele vor fi pastrate de Poliţie.
-    Prezentarea din nou la dealer cu următoarele acte: actul de identitate, copia legalizată a certificatului de îmatriculare al autoturismului  uzat, copia legalizată a certificatul de distrugere al autoturismului uzat, certificatul de radiere al autoturismului uzat în original, nota de acceptare eliberată de producatorul validat, în original.
-    Beneficiarul va primi o factură pentru modelul ales din care se va scădea suma voucherelor deţinute. Restul de bani va trebui suplimentat din buget propriu.
-    Dosarul se completează în termen de maximum 30 zile din momentul înscrierii.


Administrația Fondului pentru Mediu a prevăzut pentru acest an un buget de 114 milioane lei care permite scoaterea din uz a 30.000 de autoturisme mai vechi de 10 ani. Ca și în 2010 și 2011, cuantumul primei de casare este 3.800 lei, fiind exprimată printr-un tichet cu valoare nominală.

Lista producătorilor, importatorilor de autoturisme şi distribuitorilor autorizaţi să participe în anul 2012 la Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, precum şi cea a operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz vor fi publicate pe site-ul AFM, www.afm.ro, în cadrul secţiunii „Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2012".

Prin Programul Rabla, în ultimii 2 ani, au fost casate 305.964 autoturisme uzate şi au fost achiziţionate 101.766 autoturisme noi, dintre care, 40.269 de origine autohtonă.



Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite