Lecţia indiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul cât tră­ieşte învaţă, iar dacă vor­bim de ţări, cred că noi românii avem ceva sursă de inspiraţie chiar şi de la indieni. Societatea indiană este o simbioză incredibilă între maimuţe, bivoliţe, porci, capre şi oameni care tră­iesc împreună pe stradă. Mul­ţumim lui Dumnezeu, noi am evoluat demult din acest stadiu social, dar ambiţiile indiene în do­me­niul economic ar trebui să ne dea câte ceva de gândit.

Guvernul indian şi-a impus să realizeze câte 20 de km de autostradă pe zi, ajungând la 7.000 de km pe an! Cifra totală este de 60.000 de km de drumuri - cam în vreo nouă ani! - pe care India le construieşte de zor. Altă cifră importantă vine din industria auto. În 2007, cifra de afaceri generată de construcţia de automobile era de 37 de miliarde de dolari. Ambiţia este ca în 2016 să ajungă la 145 de miliarde de dolari, astfel încât să tindă spre 10% din PIB-ul Indiei. Chiar dacă în realităţile străzii nu descoperi prea multe în afară de hindusa simbioză de care vorbeam, cifrele anunţate de guvern şi de industrie sunt cât se poate de reale/realiste.

In­fra­structura din India es­te departe de cea din Ger­ma­nia, dar modernizarea dru­murilor este un fenomen omni­prezent. Tata Motors şi Mahindra - ca să numim doar doi din cei mai am­biţioşi constructori 100% indieni - au şi realizări spec­ta­culoase, unele chiar la ni­vel global. Cumpărarea lui Jaguar Land Rover şi lansarea fa­bricaţiei de Duster sunt doar două exemple între mul­te altele.

Din păcate, simbioza noas­tră mioritică spune „co­dru-i frate cu românul!" Cum în codrii noştri nu trăiesc maimuţe, probabil că de aceea un km de au­to­stradă se face în cinci ani! Noi nu avem ambiţii să construim prea multe drumuri, iar dacă o facem, avem grijă ca în maximum un an să le reparăm. Iar când vine vorba de accent pe in­dus­tria auto ca un factor de pro­gres şi contribuţie la PIB-ul României, avem, evident, al­te lucruri mai importante de discutat/eventual, făcut.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite