Guvernul german nu se grăbeşte să ajute Opel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de consiliere a guvernului german, privind acordarea ajutoarelor de stat pentru companii, s-a declarat împotriva ajutorului pentru General Motors.  Ministrul Economiei, Rainer Bruederle a declarat că, totuşi, guvernul ar putea decid să nu urmeze recomandarea.

General Motors, proprietarul Opel, a solicitat aproximativ un miliard de euro în garanţii pentru împrumuturi de la statul germane pentru salvare afacerilor. Americanii spun că banii vor fi folosiţi pentru demararea unui plan de redresare a Opel, în valoare de 3,7 miliarde de euro. Conform acestuia, decizia ar micşora producţia şi capacitatea de muncă cu aproximativ 20%.

Consilieri de bază la fondul de salvare sunt, în principal, foşti şefi de coloşi industriali din Germania, cum ar fi fostul preşedinte al Schering, Hubertus Erlen, şi fostul şef al grupului industrial BDI, Mihai Rogowski.

Acordarea ajutorului financiar, decizie politică
O decizie privind ajutorul pentru Opel rămâne în cele din urmă una politic, ministrul economiei german indicând de mai mult timp că problema nu va fi soluţionată prea curând.

“În final, decizia se află la Ministerul Economiei”, a spus Raine Bruederle reporterilor de la Bruxelles luni, reafirmându-şi scepticismul cu privire la acordarea ajutorului pentru Opel, în ciuda apelurilor repetate pentru aprobare din partea a patru state germane, unde Opel are fabrici. Tot luni, Klaus Franz, liderul de sindicat de la Opel, a declarat că există un acord de restructurare în vederea economisirii a 265 de milioane de euro cu costurile salariale anuale, semnat de către conducere şi reprezentanţii muncitorilor.

După elaborarea unui contract-cadru pe 21 mai, Uniunea Europeană şi reprezentanţi ai muncitorilor unde Opel are fabrici au semnat acordul cu preţedintele constructorului, Nick Reilly.

Acord şi fără ajutor financiar din partea statului
Franz a spus că niciuna dintre părţile care au semnat nu se poate retrage acum din contract, eliminându-se astfel temerile protrivit cărora actul este valabil numai dacă Germania este de acord să acorde garanţii pentru împrumutul Opel.

“În cazul, puţin probabil, în care Germania nu acordă ajutoare de stat, nu mai putem da înapoi”, a declarat Franz, adăugând că toţi termenii şi condiţiile convenite anterior au fost adoptate într-un acord cu caracter obligatoriu.Toate părţile implicate au semnat, mai puţin reprezentanţii uzinei Opel din Bochum. Totuşi, şeful de sindicat de la Opel a declarat că-I aşteaptă şi pe ei să semneze în curând.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite