Geneva Auto Show 2010, mai mic şi mai practic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Criza din industria auto se deplasează din America de Nord către Europa”, susţineau specialiştii auto la Salonul Auto de la Geneva de anul trecut. Un an mai târziu, cruda realitate a ajuns la Geneva. Salonul din acest an, cu doar 25 de modele concept, este mult mai modest faţă de 2009. Expoziţia îşi va deschide porţile începând cu 2 martie. 

Expozanţii s-au concentrat mai mult pe lumea reală, fără a aduce modele avangardiste, dar şi pe maşini “verzi”. Chiar şi branduri de înaltă performanţă, cum ar fi Ferrari şi Porsche, au preluat tendinţa modelelor prietenoase cu mediul înconjurător. Expoziţia îşi va deschide porţile începând cu 2 martie. La Salonul Auto de la Geneva se va mai face simţită încă o tendinţă, şi anume, cea a minimizării.

Constructorii vor lansa modele tot mai mici, pentru a-şi completa gama. De exemplu, Audi va aduce la Geneva modelul A1, care, spun surse din cadrul companiei, se va exporta şi pe pieţele din America de Nord. Tot la Geneva 2010 se va întâmpla şi mult mediatizata contopire a brandurilor Chrysler şi Lancia. Cele două mărci vor împărţi un stand la comun în cadrul Salonului Auto de la Geneva, dar şi conferinţa de presă va fi tot “în doi”.

Câteva dintre cele mai importante lansări
Mai jos am încercat să cuprindem cele mai importante modele care vor fi prezentate anul acesta la Salonul Auto de la Geneva.

Alfa Romeo

Cea mai importantă premieră pentru marca italiană va fi noua Alfa Giulietta. Este primul model al grupului Fiat care va utilize noua platformă din clasa compactă. De asemenea, tot pe această pltaformă se vor construi, în 2012 şi 2013, modele Chrysler, Jeep şi Dodge, destinate pieţei din America de Nord. Noua Alfa Giulietta va ajunge în showroom-uri în primăvara acestui an, şi va înlocui seria 147, care a fost lansată în anul 2000. Cel puţin în prezent, Fiat nu şi-a arătat disponibilitatea de a exporta modelul Giulietta şi pe piaţa din Statele Unite ale Americii.

Audi

Audi va dezvălui pentru prima oară micul A1, o versiune hybrid şi conceptul noului model de lux, Audi A8. Cu noul hatchback compact A1, Audi a creat un model premium, care va rivaliza direct cu marca Mini. Pentru moment, A1 va fi comercializat numai pe piaţa din Europa. Dar, Johan de Nysschen, preşedinte Audi America, a declarat pentru Automotive News, în octombrie, care A1 ar putea fi vândut în Statele Unite, în următorii zece ani.

BMW

Vânzările noului Seria 5 vor debuta, în Europa, de luna viitoare, şi în Statele Unite, la vară. La Geneva, BMW va prezenta un concept hibrid al Seriei 5, numit ActiveHybrid 5. Lansarea globală a acestui model este planificată pentru începutul anului viitor.

Chrysler

Chiar dacă marca americană si Lancia vor avea stand şi conferinţă de presă commune, Chrysler va prezenta la Geneva actuala gamă de modele. Americanii vor expune modelele Sebring sedan şi Cabrio, microbuz Town & Country şi 300C. Sergio Marchione, preşedintele grupului Fiat, a declarat că pentru a împrospăta portofoliul Lancia la costuri minime, în Europa se vor comercializa patru modele Chrysler, dar cu sigla constructorului italian. Dar asta nu mai devreme de 2011. Totuşi, surse din cadrul grupului italian susţin că această manevră nu va fi efectuată decât pentru piaţa din Italia. 

Ferrari


Ferrari va prezenta modelul 599 cu un sistem de propulsie hibrid. Revista italiană Quattroruote a semnalat faptul că noul sistem va folosi baterii litiu-ion şi un motor electric pentru reducerea consumului de carburant cu 35%. Ferrari 599 este propulsat de un motor V12 de şase litri.


Kia

Noul Kia Sportage se îndepărtează mult faţă de designul anost al primelor două generaţii, modelul fiind mai aproape de un crossover, decât de un SUV. Noul Sportage noi este mai lung şi mai mare decât prima şi a doua generaţie, şi se distinge printr-un exterior mult mai dinamic. De asemenea, a câştigat şi la capitolul spaţiu interior pentru persoane şi de mărfuri. Noul Kia Sportage va sosi la dealeri în decursul acestui an.

Lexus
Divizia de lux de la Toyota va dezvălui conceptul CT 200h, un hatchback compact hibrid care va concura cu modele de top din Europa, cum ar fi noul Audi A1 sau BMW Seria 1. Lexus susţine că 200h CT va fi primul model complet hibrid în segmentul compact. Masina foloseşte acelaşi sistem întâlnit pe modelele Toyota Prius. CT 200h va fi modelul entry-level pentru divizia Lexus în Europa. Oficial, nu există încă planuri pentru vânzări în America de Nord.

Mazda

Noua Mazda5 va primi un nou propulsor, mult mai eficient decât actuala versiune. De asemenea, Mazda 5 va fi prima maşină a constructorului care va adopta noua filizofie de design, Nagare (“flux” în japoneză). Modelul va fi lansat pe piaţă anul acesta în Europa şi la începutul anului viitor în America de Nord. Încă nu se ştie dacă japonezii vor folosi sistemul Start-Stop şi pentru modelele Mazda comercializate în SUA şi Canada.

Mercedes

La Salonul Auto de Detroit, în ianuarie, Mercedes-Benz a prezentat primele schiţe ale noului coupe CLS. La Geneva, a doua generaţie CLS va fi prezentă “în carne şi oase”.

Mini

Noul Mini Countryman SUV este o versiune mai îndrăzneaţă faţă de hatchback-urile tradiţionale, pentru că roata spate poate fi montată direct pe hayon.
Extinderea Mini linie face parte din strategia BMW pentru a impulsiona vânzările brandului englez. Countryman este al patrulea model Mini, precum şi primul cu patru uşi. Countryman va fi oferit cu trei propulsoare pe benzină şi două motoare diesel. În Europa, va avea tehnologii, cum ar fi de regenerarea energiei de frânare şi un sistem stop-start pentru a reduce consumul de combustibil.

Mitsubishi

ASX Mitsubishi este un crossover de dimensiuni compacte, fiind versiunea europeană a modelului RVR, care se comercializează în Japonia. ASX va fi disponibil în Europa la sfârşitul primăverii, iar în restul pieţelor va ajunge în această toamnă.

Nissan

Cu noul său crossover Juke, Nissan îşi propune să ofere o alternativă la hatchback-uri sportive. Fata cu tractiune Juke este un crossover ce va fi poziţionat în urma Rogue şi Murano, care au dimensiuni mai mari. Juke va fi disponibil la vânzare în Japonia în vară, în Europa, la sfârşitul lunii septembrie şi în America de Nord, în toamnă. Nissan va prezenta, de asemenea, o maşină subcompactă, pe care plănuieşte să o vândă şi în Statele Unite pentru aproximativ 10.000 de dolari. Compania a declarat că platforma "Global Compact" va înlocui modelul de mici dimensiuni Micra pe pieţele din Europa şi Asia de Sud-Est.

Porsche

Porsche va arăta lumii varianta hibridă a lui 911 GT3 R, o masina concepută pentru a explora potenţialul de trenurilor de rulare hibride în curse. Masina, bazată pe un Porsche 911GT3 RSR, utilizează un nou sistem avansat electromecanic volant, în loc de o baterie convenţională, pentru a furniza energie la cele două motoare electrice, ce dezvoltă 60 de kilowaţi. Cele două motoare au rolul de a asista clasicul propulsor V6 de patru litri, ce dezvoltă 480 e cai putere.Tot la Geneva vor fi prezente două exemplare din noul Porsche Cayenne. Acesta va fi mai uşor şi ceva mai scund decât actualul model. Noul Cayenne va fi oferit cu un sistem de propulsie pe benzină dar şi hibrid.

Volkswagen

Volkswagen va aduce la standul său de la Geneva noul Touareg. Cum era de aşteptat, cel mai mare SUV al mărcii va fi prezentat în variantă cu propulsie normală, dar şi hibridă.  Pentru a îmbunătăţi economia de combustibil, noul Touareg este mai uşor şi mai mic decât actualul model.

Volvo

Volvo îşi pune mari speranţe că noul S60 va concura mai bine cu rivalii de la BMW şi Audi. Marca suedeză va prezenta noul S60 ca pe un coupe cu patru uşi. Varianta prezentată la Geneva împrumută foarte mult din conceptul prezentat la Salonul Auto de la Detroit din 2009. Volvo intenţionează să vândă aproape 90.000 de unităţi din noul S60 la nivel global, aproximativ 30.000 dintre acestea fiind în America de Nord.




Premiere mondiale


• Alfa Romeo Giulietta hatchback
• Aston Martin hibrid sport
• Audi A1 sub-compactă
• Bentley Continental super Convertible
• Ford C-Max Minivan
• Grand Ford C-Max Minivan
• Ferrari 599 hibrid sport
• Kia Sportage crossover
• CT Lexus 200h hatchback hibrid
• Mazda5 minivan compact
• Mini Countryman crossover
• Mitsubishi ASX crossover
• Nissan Global compactă
• Nissan Juke crossover
• Opel Meriva minivan compact
• Porsche Cayenne SUV
• Renault Megane coupe-cabriolet
• Renault Roadster
• Volkswagen Sharan
• Volkswagen Touareg SUV
• Volvo S60 coupe cu 4 uşi

Maşini concept
• Audi A8 sedan hibrid
• BMW ActiveHybrid 5 Sedan
• Mercedes-Benz CLS sedan
Opel Flextreme GT/E pulg-in-hibird

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite