Fritz Henderson pleacă de la şefia General Motors

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fritz Henderson, înlăturat de la conducerea General Motors
Fritz Henderson, înlăturat de la conducerea General Motors

Fritz Henderson, mâna de fier de la General Motors, va părăsi compania, a anunţat gigantul auto. Henderson a fost numit director executiv al companiei de către guvernul american până în martie. Locul lui Henderson ar putea fi luat de cineva din afara grupului auto, scrie BBC News.

Până la numirea unui nou director executiv cu puteri depline, interimatul va fi asigurat de Ed Whitacre. "Toate părţile implicate (în conducerea companiei, n.r) au decis că este nevoie de o schimbare", a declarat Whitacre.

General Motors a intrat sub protecţia legii falimentului la începutul acestui an. Salvarea a venit de la guvernul american, dispus să injecteze sume uriaşe de bani pentru salvarea grupului auto. În prezent, statul american deţine 62% din gigantul auto.

Henderson. mâna dreaptă a fostului şef al GM, Rick Wagoner, este văzut drept un exponent vechii gărzii. Ed Whitacre a fost impus drept director al grupului auto de cătere administraţia Obama, după ce a condus compania de telecomunicaţii AT&T.

Casa Albă: Decizia înşăturării lui Henderson a fost luată în Consiliul de Administraţie

Oficialii de la Casa Albă au negat orice rol în îndepărtarea lui Henderson de la şefia gigantului auto. "Decizia  fost luată doar de forurile de conducere ale grupului. Administraţia Obama nu a fost implicată în niciun fel", a precizat un purtător de cuvânt de la Casa Albă.

Înaine de a fi înlăturat din funcţie, în baza unei înţelegeri semnate cu oficialii administraţiei Obama, Henderson şi-a văzut salariul tăiat cu 25%, la 950.000 de dolari anual.

Decizia înlocuirii lui Henderson a  fost luată la câteva minute după ce board-ul GM a discutat soarta producătorului auto suedez Saab. Conducerea GM a decis ca evaluarea odfertelor de vânzare a producătorului suedez să fie gata la finalul lui decembrie.

GM a negociat cu suedezii de la Koenigsegg Automotive pentru prealuarea Saab şi a celor circa 4.500 de angajaţi, însă, fără succes. În urmă cu o lună, gigantul auto american anunţa că nu intenţionează să mai vândă celelate afaceri din Europa; Opel şi Vaxhall.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite