Ford Craiova, în atenţia Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii europeni au deschis o nouă anchetă privind ajutorul de 57 milioane de euro acordat pentru formarea profesională salariaţilor Comisia Europeană vrea să se asigure că fondurile

Oficialii europeni au deschis o nouă anchetă privind ajutorul de 57 milioane de euro acordat pentru formarea profesională salariaţilor

Comisia Europeană vrea să se asigure că fondurile publice sunt destinate instruirii salariaţilor şi nu acoperă doar costurile operaţionale ale companiei.

Comisia Europeană (CE) a deschis o investigaţie aprofundată privind acordarea de către statul român a unui ajutor de stat de 57 milioane de euro uzinei Ford de la Craiova pentru formarea angajaţilor, având îndoieli că ajutorul asigură un avantaj suplimentar faţă de programul normal derulat de companie.

Fonduri publice drept paravan

"Deschiderea unei anchete oferă părţilor interesate posibilitatea de a prezenta observaţii privind măsurile în cauză. Aceasta nu aduce atingere rezultatului procedurii", se arată într-un comunicat al CE.

Potrivit comisarului european pentru concurenţă, Neelie Kroes, Comisia trebuie să se asigure că fondurile publice determină într-adevăr o formare suplimentară şi nu acoperă doar costurile operaţionale ale întreprinderilor mari. "Comisia sprijină formările care îmbunătăţesc competenţele forţei de muncă.

Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că fondurile publice determină într-adevăr o formare suplimentară şi nu acoperă doar costurile operaţionale normale ale întreprinderilor mari", a declarat comisarul european.

Ajutorul de stat încalcă regulile UE

Autorităţile române au notificat Comisia privind intenţia de a subvenţiona programul de formare cu 57 milioane de euro, în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat prevăzute în Tratatul CE. "În acest stadiu, Comisia are îndoieli în ceea ce priveşte compatibilitatea ajutorului propus cu normele europene privind ajutoarele de formare.

În special, Comisia îşi exprimă îngrijorarea în privinţa faptului că activitatea normală a uzinei Ford ar putea necesita acţiuni de formare care ar fi, prin urmare, asigurate chiar şi în absenţa ajutorului de stat. Normele CE permit acordarea unui ajutor de stat numai în cazul în care acesta prezintă un efect stimulativ veritabil pentru o formare suplimentară.

În caz contrar, ajutorul de stat nu ar avea drept rezultat decât acordarea unui avantaj nedrept beneficiarului faţă de concurenţii săi, prin scutirea de unele costuri de formare necesare desfăşurării activităţii", se mai arată în comunicat.

"Este o procedură-standard pentru un ajutor de formare care depăşeşte un anumit prag", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Camelia Spătaru.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite