Euro NCAP - analiza impactului din lateral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce săptămâna trecută am vorbit despre impactul frontal la testele Euro NCAP, acum abordăm simularea unui accident lateral.

Procedura constă în lovirea uşii şoferului cu o barieră deformabilă mobilă ce are o viteză de 50 km/h. Gradul de protecţie se determină cu ajutorul unui manechin poziţionat pe scaunul şoferului. Altfel este greu de judecat gradul de protecţie oferit de maşină.

Din 2009 a devenit obligatoriu un alt tip de test, aşa numit „pole test" sau testul stâlpului. Maşina este propulsată în lateral cu o viteză de 29 km/h, spre un stâlp rigid. Acesta este suficient de îngust pentru a penetra serios caroseria. În acest tip de impact se urmăreşte în special gradul de vătămare la nivelul capului, dar şi al altor regiuni ale corpului, precum pieptul şi abdomenul.

În cazul impacturilor laterale, un rol important în protejarea ocupantului o are structura caroseriei, iar airbag-urile laterale (toracice şi pentru cap) sunt vitale deoarece din cauza forţelor persoana de pe scaun va lovi cu capul fie geamul lateral, montantul uşii, fie stâlpul. De aceea existenţa airbagurilor laterale poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite