VIDEO Duster, scor dezamăgitor la Euro NCAP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUV-ul românesc a fost cotat cu doar trei stele de către Euro NCAP, autoritatea europeană pentru siguranţa rutieră, la testele de impact. Organizaţia susţine că este dezamăgitor că o companie-mamă ca Renault nu acordă aceeaşi importanţă modelelor Dacia precum celor vândute sub brandul propriu.

Dacia Duster nu a reuşit să impresioneze, primind numai trei stele în urma testelor de impact, în schimb ce Qashqai, cu care împarte platforma, a reuşit o cotaţie de cinci stele. 

Compartimentul pasagerilor din faţă a rămas stabil în urma impactului frontal, însă haionul portbagajului s-a deschis, ceea ce a dus la o penalizare. Protecţia în jurul pieptului celor doi pasageri este slabă, conform manechinelor de test care au înregistrat o presiune uriaşă. În zona femurală şi a genunchilor nu s-au înregistrat probleme, însă în zona şoferului, deformarea bordului prezintă risc de rănire.

La impactul lateral, uşa de la şofer s-a deschis, aşa că maşina a fost penalizată. Şi aici, manechinul de teste a înregistrat presiuni mari în zona coastelor. În cazul unui impact din spate, protecţia corpului la reculul maşinii a fost catalogată drept slabă.

Protecţia copiilor, singurul capitol bun

Dacia Duster a stat bine la capitolul protecţia copiilor de maximum 18 luni în testele dinamice. În scaunele speciale, manechinul de teste de trei ani, stând în poziţie cu faţa înainte, a fost controlat bine şi la impactul frontal, şi la cel lateral. Deci, la aceste teste în care au fost implicate simulatoarele copiilor, Duster a ieşit bine.

Airbagul de la pasager poate fi decuplat, pentru a permite montarea unui scaun de copil cu faţa înapoi. Însă faptul că statutul airbagului activat/dezactivat nu este vizibil pentru şofer a dus la un scor mai mic. Este un risc mare de a monta un scaun de copil pe locul pasagerului fără a dezactiva airbagul. Se pare că informaţiile sunt scrise clar pe parasolar, însă eticheta era lipită şi putea să cadă oricând, în loc să fie cusută permanent.

Uşa şoferului s-a deschis la impactul lateral



Nici spoilerul faţă sau marginea frontală a capotei nu a punctat la acest capitol, oferind protecţie mică pietonilor în zona picioarelor. Capota oferă o bună protecţie în cazul unui impact cu un copil, dar în cazul unui impact cu un adult, protecţia este slabă.

ESP-ul este opţional la Dacia Duster, deci nu a fost luat în calcul. Avertizorul de centură pentru şofer este standard, iar cel pentru pasager face parte dintr-un proiect viitor, tot standard. Printre maşinile testate s-au mai aflat Mitsubishi ASX, Nissan Juke, Hyundai ix20 şi KIA Venga. Toate au obţinut punctajul maxim de cinci stele.

Cum s-a prezentat Duster

-Siguranţa pasagerilor - PUNCTAJ 74%
-Pasagerii copii - PUNCTAJ 78%
-Protecţia pietonilor - PUNCTAJ 28%
-Sisteme de siguranţă - PUNCTAJ 29%

image
Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite