Duelul vitezomanelor: Bugatti versus Shelby, duel la 420 km/h!
01.350 de cai putere de la Bugatti se iau la întrecere cu 1.287 de cai putere de la Shelby SuperCars (SSC) în încercarea de a depăşi bariera celor 420 de km/h. Două hypercar-uri - şi totuşi maşini de stradă - ce sfidează provocările crizei accelerând cât mai repede.
Ultimele măsurători oficiale au stabilit că cea mai rapidă maşină de serie – mică, ce-i drept! – este SCC Ultimate Aero, cu 413 km/h. Cifra i-a cam înfuriat pe cei de la Bugatti, care nu vor cu niciun chip să fie pe locul doi. Aşa că cei de la Molsheim au pregătit o aniversare de mare viteză, cu modelul Centenaire, dezvăluit la Geneva.
Bugatti Veyron
Cel mai valoros nume din patrimoniul Volkswagen iese la rampă la Salonul de la Geneva cu o versiune specială a modelului Veyron, botezat Centenaire Edition, ce va fi propulsat de un motor cu o putere de 1.350 CP. Aţi citit bine, 1.350 de cai putere, un monstruos agregat W16 quad-turbo, cu o cilindree de opt litri şi care - speră constructorii - va propulsa maşina până la viteza de 420 km/h. Această cifră va fi atinsă graţie caroseriei, construită în mare parte din fibră de carbon şi ajustărilor de fineţe efectuate la nivel tehnic.
În 1909, maestrul Ettore Bugatti a pus bazele unei mărci ce avea să devină celebră prin modelele sale exclusiviste. Ridicată la Molsheim, în Alsacia, fabrica de automobile a scos pe porţile sale maşini de sport care au reportat de-a lungul timpului nu mai puţin de 37 de recorduri şi peste 10.000 de victorii în curse internaţionale.
„Nimic nu este prea frumos, nimic nu este prea scump” a fost deviza părintelui unei mărci ce nu a reuşit să-i supravieţuiască. La moartea lui Ettore Bugatti, în 1947, uzina de la Molsheim a fost vândută constructorului spaniol Hispano Suiza.
În 1998, la ideea lui Ferdinand Piëch, grupul Volkswagen AG a preluat societatea Bugatti Automobili şi a construit o nouă uzină, unde lucrează 30 de persoane înalt calificate şi de pe porţile căreia a ieşit, în 2005, primul Bugatti Veyron 16.4. Asamblată de opt oameni, o maşină este gata în trei săptămâni şi costă în jur de 1,2 milioane de euro.
Pentru definitivarea modelului actual, au fost folosite 11 prototipuri, cu care s-au parcurs 50.000 de kilometri, în condiţii extreme, pentru a verifica fiabilitatea maşinii, în condiţii diverse de exploatare.
11 radiatoare pentru răcire
Motorul a fost special conceput şi este un W cu 16 cilindri şi 64 de supape, compus din două motoare V8, asamblate la un unghi de 90 de grade, având o cilindree de 7.993 cmc. Pentru răcirea motorului şi cutiei sunt necesare 11 radiatoare, ce conţin în total 55 de litri de lichid de răcire (antigel sau ulei).
Alimentat de patru turbocompresoare, motorul produce 1.001 CP, la 6.000 de turaţii pe minut şi un cuplu de 1250Nm la 2.200 turaţii pe minut. În astfel de condiţii, nici nu-i este greu unui Veyron să accelereze de la 0 la 100km/h în 2,5 secunde şi de la 0 la 200 de km/h, în 7,3 secunde. Transmisia este de tip DSG şi permite schimbarea treptelor în mai puţin de 0,2 secunde!
La realizarea acestor performaţe participă şi designul caroseriei care asigură o portanţă negativă, în aşa fel încât maşina să fie „lipită” de asfalt atunci când rulează. Elementele aerodinamice ale caroseriei sunt modificate de un sistem hidraulic, controlat de calculatorul central, care închide şi deschide clapetele de difuzare a aerului sau care modifică poziţia eleroanelor.
La viteze de peste 375 de km/h, şoferul trebuie să rotească o a doua cheie, situată în stânga scaunului, pentru a confirma sistemelor de control ale maşinii că este conştient de pericolul pe care o asemenea viteză o presupune. Sistemul de frânare – ce permite oprirea completă de la 400 km/h, în doar zece secunde – este format din discuri carbon-ceramice, cu diametrul de 40 de centimetri.
De asemenea, eleronul spate – denumit şi „airbrake” - participă la frânare prin înclinare, în momentul acţionării pedalei de frână. Consumul maşinii se situează, în condiţii normale, în jurul valorii de 20l/100km, însă poate ajunge la 100l/100km, pe circuit sau un plin de benzină la fiecare 12 minute, dacă se rulează cu 400 km/h, pe circuit.
În afară de modelul Centenaire, Bugatti va scoate începând din această primăvară şi un model decapotabil, denumit Grand Sport şi prezentat la Pebble Beach, pe 15 august 2008.
SSC Ultimate Aero
Deşi lumea auto tremură de teama crizei financiare, indiferent de costuri, SSC Ultimate Aero vrea să depăşească recordul de viteză şi să dea încă odată clasă rivalei sale, Bugatti Veyron. Ţinta producătorilor din Washington este să atingă o viteză maximă de 432 km/h. Pentru aceasta, vor pune „la bătaie” 1.287 CP.
În ultimul top 10 din lume, SSC Ultimate Aero ocupa prima poziţie, cu 413 km/h. Evident, prea puţin, deoarece ambiţia lor tinde către altă valoare: 420 km/h, barieră pe care n-au reuşit să o mai depăşească la testele de acum doi ani.
Pentru acest an, planurile sunt mari, la fel ca puterea motorului, care va creşte de la 1.200 la 1.287 CP/6.075 rpm, prin adoptarea, pentru propulsorul V8 biturbo, a unui nou bloc motor, din aluminiu, precum şi a unui sistem de răcire optimizat. De asemenea, cuplul motor va atinge valoarea de 1.500 Nm, transmis punţii spate.
La exterior, au fost operate mici retuşuri ce îmbunătăţesc aerodinamica, iar cantitatea de fibră de carbon, atât în exterior, cât şi în interior, a crescut pentru scăderea masei totale. Viteza maximă pe care americanii vor să o atingă se apropie de 432 km/h, cu 20 km/h mai mult decât actualul record deţinut de SSC Ultimate Aero.