Designerii de la Dacia, în pană de inspiraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Loganul restilizat împrumută multe elemente stilistice de la fratele mai mic, Sandero Chiar dacă iniţial lansarea era prevăzută pentru anul viitor, Dacia va începe de la 1 iulie

Loganul restilizat împrumută multe elemente stilistice de la fratele mai mic, Sandero

Chiar dacă iniţial lansarea era prevăzută pentru anul viitor, Dacia va începe de la 1 iulie producţia variantei facelift a Logan Sedan.

Succesul comercial înregistrat de actuala versiune de Logan nu putea să rămână fără urmări, mulţi dintre români visând la un model restilizat de vreo jumătate de an. Mulţi comentatori ai pieţei auto spun că momentul lansării noii variante este strâns legat de începerea comercializării noului model Dacia Sandero. Noua variantă de Logan Sedan a fost fabricată în câteva exemplare, aflate în teste în curtea uzinei Dacia de la Mioveni.

Facelift anunţat din 2006

Preşedintele alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a anunţat încă de la Salonul Auto de la Paris din 2006 că o nouă generaţie Logan ar putea intra pe piaţă cel mai devreme în 2009. Conducerea companiei nu a mai avut răbdare şi a "aruncat" pe piaţă noul Logan mai devreme cu aproape jumătate de an. Interesant este că Ghosn declara acum doi ani că următoarea generaţie Logan va fi mai competitivă şi în ceea ce priveşte costurile.

Contrar tuturor aşteptărilor, Dacia are de gând să diferenţieze în mod clar actualul Logan de nou-venitul Sandero, astfel încât faceliftul Loganului nu va prelua integral blocurile optice faţă de la sora sa hatchback.

Aşa cum se poate vedea şi în pozele apărute pentru prima dată pe forumul Daciaclub, evoluţia designului este specifică unui facelift, cu mici diferenţe de formă, suficiente pentru a păstra identitatea modelului, dar şi pentru a-i imprima o imagine mai nouă.

Surse din cadrul companiei Dacia declarau că Logan facelift va beneficia de climatizare automată, disponibilă evident doar pentru versiunile de top, dar şi de o cutie de viteze automată de tip robotizată, asemănătoare celei disponibile pe Renault Twingo 2.

Dacia 4X4, un model aşteptat pe piaţă

Pe 1 iulie rămâne de văzut în ce măsură se vor adeveri aceste date, când Dacia va prezenta primele informaţii oficiale. Pe lângă versiunea sedan, Sandero ar putea fi sursă de inspiraţie pentru varianta break restilizată (Logan MCV) şi posibil pentru un SUV de mici dimensiuni.

De fapt acest lucru deja a fost anunţat, platforma Logan fiind programată să ducă la construirea a şase modele. Grupul Renault nu a dat detalii despre celelalte trei modele din gama Logan, însă, Carlos Ghosn declara, la Salonul de la Paris din 2006, că Dacia ar putea produce chiar şi un automobil de teren, dacă piaţa va cere acest lucru.

Modelul Logan a fost lansat pe piaţă în urmă cu patru ani (2004), iar vânzările acestuia au depăşit până în prezent un milion de unităţi la nivel global. Dacia a lansat, la începutul lunii iunie, modelul Sandero în România, acesta fiind al cincilea model al gamei Dacia, iar investiţia specifică pentru fabricare se ridică la 147 de milioane de euro.

În prezent, gama Dacia cuprinde deja două vehicule de persoane, Logan Sedan şi Logan MCV, dar şi două vehicule utilitare, Logan VAN şi Logan Pick-Up. În cursul acestui an, Dacia Sandero va fi, treptat, comercializată în Europa Occidentală, Turcia şi Magreb.

Vânzările, în scădere, în mai

Vânzările totale ale Dacia au crescut cu 16,6% în primele cinci luni ale anului, la 103.423 unităţi, deşi au scăzut cu 21,6% în luna mai, ajungând la 19.407 unităţi, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, când au fost comercializate 24.740 maşini.

Dacia a înregistrat şi primele cinci luni ale acestui an, cea mai mare creştere a vânzărilor din cadrul grupului Renault, de 16,6% faţă de creşterea vânzărilor Renault (5,5%), în timp ce vânzările Renault Samsung Motors au înregistrat o scădere de 6%. Şi în Europa, vânzările Dacia au scăzut cu 18,3% în luna mai a acestui an, comparativ cu nivelul mult mai ridicat înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, datorate Loganului MCV care era la acea vreme în primele luni de piaţă.

Pe de altă parte, trebuie menţionat faptul că este de aşteptat ca vânzările Dacia să sporească din luna iunie, odată cu lansarea pe piaţă a modelului Sandero, care va lărgi gama relativ noilor produse Dacia, compusă în prezent din Loganul Sedan şi MCV.

Potrivit grupului Renault, lansarea lui Sandero ar putea fi unul din cele mai importante motive pentru care vânzările Dacia au scăzut în luna mai, potenţialii cumpărători fiind în expectativă.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite