Comentariul săptămânii : Protest la adresa agresivităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu vă lăsaţi păcăliţi. „VIP Eco Challenge“ nu şi-a pro­pus să do­boa­re vreun record. Este o competiţie de tip „real people with real cars“.

Cele no­uă vedete care au răspuns in­vitaţiei APAR - Asociaţia Presei Auto din România pro­vin din domenii diverse, dar niciuna nu are vreun curs de eco-driving la activ.

Ce­le nouă maşini care au par­ticipat - calificate la „Maşina Anului 2010 în Ro­mânia" - sunt modele de stra­dă fără nicio pregătire specială.

Totuşi, performanţa unor VIP-uri este incredibilă. Le­genda olimpică Ivan Patzai­chin a reuşit un consum ex­tra­ordinar pentru un motor cu benzină atât de mare.

Mi­nunata actriţă Monica Da­videscu a luat potul cu o dublă, atât la secţiunea diesel, cât şi la general. Es­te şi meritul celor două mo­de­le testate Mazda 3 şi Ford Fiesta. Dincolo de imaginea „green" comu­ni­cată de vedete şi de APAR, adevăratul mesaj se poate numi „protest la dresa agresivităţii în trafic".

Octavian Bellu: „De ne­nu­mă­rate ori văd trecând pe lân­gă mine maşini lu­xoa­se care nu respectă nicio regulă. Şi nu-i vede ni­meni!" Mitocănia în trafic la noi a ajuns la un nivel pe ca­re nici un european nu-l poa­te imagina. Agresivitatea la volan a devenit principala ca­uză a accidentelor. Iar le­gis­laţia nu are încă nicio pre­vedere pentru a măsura această agresivitate.

Eco-driving-ul te obligă să con­duci conştient, să anticipezi tra­ficul, să rulezi fluid, cu mai pu­ţi­nă poluare, dar cu mai mulţi bani în buzunar. Iar teh­nicile eco-driving se pot aplica oricărei maşini. Stu­di­ile arată că acelaşi şofer pe aceiaşi maşină poate con­suma mai puţin cu 20- 25% în funcţie de maniera de conducere.

Vorba lui Au­relian Temişan, un alt participant la VIP Eco Challenge: „Nu contează cât de mare eşti. Contează cât de grea ai talpa dreaptă!" Şi cât de gros este obrazul!

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite